Το «Βαφείο» θα γίνει «Λάκης Καραλής»

  • Στο κτίριο όπου στεγαζόταν το θεάτρο «Βαφείο» αναφερθήκαμε χθες, με αφορμή τον θάνατο του Λάκη Καραλή, και για τον σκόπελο της δημοπρασίας το 2007, που παραλίγο να στοιχίσει το οριστικό λουκέτο στις θεατρικές του δραστηριότητες. Από λάθος δεν διευκρινίσαμε ότι οι διαμαρτυρίες ήταν τόσο μεγάλες, ώστε η δημοπράτ ηση του χώρου ματαιώθηκε και το «Βαφείο» διασώθηκε. Επιθυμία μάλιστα των μελών της Θεατρικής Εταιρείας «Προσωδία» είναι ο χώρος να συνεχίσει να λειτουργεί, φέροντας πια και το όνομα του ιδρυτή του: Θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής». [Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009]
  • ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ 66 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΛΑΚΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ
  • Θέατρο, μουσική και επανάσταση

  • Ανθρωπος του αντι-σταρ σύστεμ, αντιφατικός, ανένταχτος ήταν ο τραγουδιστής, τραγουδοποιός, σκηνοθέτης και ηθοποιός Λάκης Καραλής που πέθανε χθες το πρωί στον Ευαγγελισμό, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

«Τα χρόνια πέρασαν... κι εγώ παρέμεινα ο Λάκης». Οπως ήξεραν τον Λάκη Καραλή κι οι φίλοι του

«Τα χρόνια πέρασαν… κι εγώ παρέμεινα ο Λάκης». Οπως ήξεραν τον Λάκη Καραλή κι οι φίλοι του

Με την πρόθεση «αντί» να συνοδεύει τις, ενάντια στο ισχύον ρεύμα, επιλογές του εξαρχής, έκανε μέχρι τέλους πλήθος προσωπικές ρήξεις. Ηταν π.χ. αυτός που, παρ’ ότι ήταν ταγμένος στον αντιδικτατορικό αγώνα, τόλμησε ήδη από το ’71 να κρίνει ανοιχτά την Αριστερά στα ιστορικά τραγούδια του δίσκου «Supermarket». Ηταν αυτός που, παρότι είχε σπουδαίες θεατρικές προτάσεις, προτίμησε να μείνει σκηνοθέτης μικρών ομάδων με μεγάλα όνειρα.

Σήμερα το μεσημέρι στη 1 μ.μ. θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στον ναό της Παναγίας της Μαρμαριώτισσας στο Χαλάνδρι και στις 3 μ.μ. θα γίνει η ταφή του στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.

«Μη με βάλετε να κοιμηθώ! Το όνειρο αυτό θέλω να το δω ξύπνιος. Και δεν θέλω να δω την αρχή. Το τέλος θέλω να δω! (…) Τι υπάρχει Μετά Την Επανάσταση!», εξομολογούνταν την αγωνία του στο εσώφυλλο της πρόσφατης επανέκδοσης («Τροχός») του πρώτου του προσωπικού δίσκου, «Supermarket»: Είχε πρωτοηχογραφηθεί στο Λονδίνο το 1971 και τυπωθεί σε 500 αντίτυπα, που τότε διανεμήθηκαν χέρι χέρι στους αντιδικτατορικούς κύκλους. Ο δίσκος, που με αφορμή τη διάσπαση του ΚΚΕ το ’68, έφερνε την Αριστερά προ των ευθυνών της, είχε γραφτεί με μία δανεική κιθάρα από την τότε φοιτήτρια της Φιλοσοφικής και νυν γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα!

Ο Λάκης Καραλής γεννήθηκε στον Βόλο το 1943. Σπούδασε βυζαντινή μουσική στη Σχολή της Μητρόπολης Βόλου κι αργότερα φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα ευρωπαϊκής μουσικής στο Εθνικό Ωδείο και θεάτρου στη Σχολή Κατσέλη. Η γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη το 1965 τον έκανε να στραφεί οριστικά στην τέχνη. Με δύο τραγούδια του Μίκη κάνει την πρώτη του ζωντανή εμφάνιση, «εμβόλιμος» σε μία συναυλία του Μάνου Λοΐζου.

Οταν έρχεται η χούντα, ο Καραλής φεύγει για το Λονδίνο, όπου συνεχίζει να σπουδάζει θέατρο και μουσική στο Θεατρικό Εργαστήρι της Τζόαν Λίτλγουντ. Το 1971 συμμετέχει ως τραγουδιστής και κιθαρίστας στα «Τραγούδια του Αγώνα» του Μίκη…

Μετά από μία σύντομη περιπλάνηση στο Παρίσι, επιστρέφει το 1973 στην Ελλάδα και εντάσσεται στο δυναμικό της Πειραματικής Σκηνής Βόλου. Τα επόμενα χρόνια συμμετέχει σε παραστάσεις ως μουσικός και ηθοποιός και ξεκινά την πολυετή του έρευνα για το αρχαίο δράμα (με παραστάσεις στα αρχαία ελληνικά) Το 1987 ιδρύει το Θεατρικό Εργαστήρι Βόλου κι ανεβάζει σειρά έργων του νεοελληνικού ρεπερτορίου.

Το 1991 έρχεται στην Αθήνα. Τρία χρόνια αργότερα αναλαμβάνει το Θεατρικό Εργαστήρι Λαυρίου, διδάσκοντας παράλληλα και σε άλλους φορείς (στη Σχολή του «Εμπρός» και στη Σχολή Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Ως ηθοποιός ή μουσικός συμμετείχε και σε ταινίες («Οι Μαγεμένοι» του Γ. Καρυπίδη, «Η τελευταία πράξη» του Ηλ. Γιαννακάκη κ.ά.), συνεχίζοντας πάντα την έρευνά του στο αρχαίο δράμα, αυτή που κάνει σπουδαίους σκηνοθέτες (όπως τον Γ. Λιουμπίμοφ) και ευρωπαϊκούς φορείς να ζητούν τη συνεργασία του.

Το 2000 ιδρύει τη θεατρική εταιρεία «Προσωδία» και στήνει τον δικό του θεατρικό χώρο σε μια αποθήκη που ενοικιάζει από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου. Το Θέατρο «Βαφείο» κλείνει όμως άδοξα, όταν το 2007 το κτίριο δημοπρατείται. Ενα χρόνο αργότερα ο Λάκης Καραλής χτυπημένος ήδη από τον καρκίνο, ευτυχεί να δει την επανέκδοση του «Supermarket» που χαιρετίζεται από την παλιά παρέα του Λονδίνου: Περικλής Κοροβέσης, Γιώργος Βότσης… Μ’ αυτό το υλικό κάνει και την τελευταία του εμφάνιση στη γενέτειρά του στον Βόλο, μόλις τον περασμένο Μάιο… *

  • Της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχόλια

  • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΛΗ  On 20 Αυγούστου, 2009 at 3:51 μμ

    «ΣΤΟΝ ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ ΑΔΕΡΦΟ ΜΟΥ ΛΑΚΗ»
    *΄Ησουν Μεγάλος Δάσκαλος!
    Δάσκαλος σοφός,
    Σπάνιος Ουρανός
    και Προμηθέας ζωντανός!…

    *Οταν ΕΣΥ μιλούσες
    σιωπούσαν όλα τα πουλιά
    τρίζανε τα κορμιά!!!

    *Σε Άτι άσπρο κάλπασες,
    κι΄όλη τη γη εχάραξες..
    Πλατάνι ήσουν δροσερό,
    συνέτριβες το άδικο
    Το ξίφος σου εθέριζε,
    ό,τι ήτανε κακό…

    *Με βλέπεις Αδερφέ?
    Βασιλιά των ψυχών
    ταπεινών και φτωχών?

    *Δίδαξες την Αγάπη
    Αγκάλιασες το λαό Σου
    Μεγάλε Μύστη,
    Προσκυνώ στο Βωμό Σου!

    *Βιβλική η φωνή σου.
    Τα πλήθη καλούσες
    Όμορφος Τειρεσίας
    τα σημάδια εξηγούσες…

    ~Τίποτα δεν κράτησες
    ΓΙΑ ΣΕΝΑ…
    φτωχός «οδηγούσες»
    ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ,
    Στητός Περπατούσες…

    *Για μένα για όλους
    ΕΙΣΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!
    Στο φλοίσβο ονειρεύσου
    Νεράιδες που είν΄δικές σου…

    *Γοργόνες που σε φίλησαν
    Γοργόνες που σου μίλησαν
    Δάκρυα που κύλησαν,
    Ζαφείρια που σε Τίμησαν!!!

    Εγώ,
    Στέκω ΕΔΩ!!!…
    Δος μου ΨΥΧΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΩ!!!

    ΜΕ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΓΑΠΗ Η ΑΔΕΡΦΗ ΣΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ.

Σχολιάστε