ΣΤΟ «ΤΕΧΝΗΣ» «Πατέρας» στις φλόγες…

  • Επτά νέες παραγωγές στις δύο σκηνές του θεάτρου τον χειμώνα, με τον Γιάννη Φέρτη στο έργο του Στρίντμπεργκ να αποτελεί την πρώτη πρεμιέρα της σεζόν
«Τερέζα Ρακέν»

«Τερέζα Ρακέν»

Σύγχρονα έργα κοινωνικού προβληματισμού και εμβληματικά έργα κλασικών συγγραφέων: πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες θα κινηθεί το φετινό ρεπερτόριο του «Θεάτρου Τέχνης». Πολυδυναμικό, με κείμενα ξένης αλλά και ελληνικής δραματουργίας, στις δύο σκηνές του Τέχνης θα παρουσιαστούν επτά καινούργιες θεατρικές παραγωγές, εκ των οποίων μία συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, ενώ στην έναρξη του θεατρικού χειμώνα θα επαναληφθούν τρεις περσινές παραγωγές για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Τον ίλαρχο Αντολφ που «παραφρονεί» όταν υποπτεύεται πως δεν είναι ο φυσικός πατέρας της κόρης του υποδύεται ο Γιάννης Φέρτης σε αυτό το δράμα του 1887 για την πάλη των δύο φύλων με την υπογραφή του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Ο «Πατέρας» είναι η πρώτη μεγάλη πρεμιέρα στο «Υπόγειο» και η παραγωγή η οποία θα παιχτεί εκεί σχεδόν όλη τη σεζόν.

«Πατέρας»

«Πατέρας»

Η μετάφραση είναι του Νίκου Γκάτσου, η σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ, τα σκηνικά-κοστούμια της Ελένης Δουνδουλάκη. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Μαρίνα Ψάλτη, Ερση Μαλικένζου, Δημήτρης Μυλωνάς, Φαίδων Καστρής, Παναγιώτης Νάτσης, Ιουλία Γεωργίου. Σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης (έναρξη Νοέμβριος 2012).

Στο «Υπόγειο»
Την αυλαία του «Υπογείου» θα ανοίξει η περυσινή παραγωγή «Τερέζα Ρακέν» του Εμίλ Ζολά, με την Πέγκυ Σταθακοπούλου στον ομώνυμο ρόλο, σε διασκευή – σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη και τα κοστούμια των Ντόρας Λελούδα ? Δανάης Κουρέτα.

«Χαίρε Νύμφη»

«Χαίρε Νύμφη»

Παίζουν: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Αλίκη Αλεξανδράκη (έναρξη Οκτώβριος 2012). Τον «Πατέρα» θα διαδεχθεί το «Δέρμα στις φλόγες» του Γκιγιέμ Κλουά, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου και μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ (έναρξη Μάρτιος 2013).

Το «Love, Love, Love» του Μάικ Μπάρτλετ είναι η καινούργια μεγάλη παραγωγή στη σκηνή της οδού Φρυνίχου, σε μετάφραση-σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, σκηνικά? κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, με τους Aννα Κουτσαφτίκη, Διαμαντή Καραναστάση, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Κώστα Συλβέστρο κ.ά. (έναρξη Δεκέμβριος 2012).

Ο Ανδρέας Στάικος υπογράφει το «Καρακόρουμ» που θα ακολουθήσει το «Love, Love, Love» και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Δεγαΐτης, σε μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν: Μαριάνθη Σοντάκη, Εβελίνα Παπούλια, Γιάννης Πολιτάκης (έναρξη Μάρτιος 2013).

«Αγνώριστος» και ακατάλληλος έγινε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, διά χειρός Λένας Κιτσοπούλου, με σπουδαίες ερμηνείες. Το «Χαίρε νύμφη» μέσα από τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της ανατρεπτικής καλλιτέχνιδας μεταμορφώνει την ηρωίδα, Ρόζα Στάγγα, από κορίτσι της γενιάς του ’30 σε μια αυτοκαταστροφική Εϊμι Γουαϊνχάουζ.

Η παράσταση μας έρχεται από πέρυσι, οπότε γνώρισε επιτυχία, σε σκηνικά ? κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου και μουσική Νίκου Κυπουργού. Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Τσώτσης, Ντάννυ Γιαννακοπούλου, Γιάννης Καπελλέρης, Λένα Κιτσοπούλου (έναρξη Οκτώβριος 2012).

Δύο διασκευές λογοτεχνικών έργων θα ανέβουν τα Δευτερότριτα στην οδό Φρυνίχου. Ενας μονόλογος με την Ελένη Καστάνη, το «Σουέλ», από το ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Παληγιαννόπουλου (έναρξη Ιανουάριος 2013) και το «Οταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρρή, σε θεατρική διασκευή Βένιας Σταματιάδου, μια συμπαραγωγή με την ομάδα αποφοίτων της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Πεδίο Τέχνης» (έναρξη Μάρτιος 2013).

Πρώτη παραγωγή για τις ίδιες ημέρες στον ίδιο χώρο, το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ, παράσταση που παίχτηκε πέρυσι με τους Κάτια Γέρου, Δήμητρα Χατούπη, Μυρτώ Αλικάκη, Λουκία Πιστιόλα, Εύα Οικονόμου. Η μετάφραση είναι της Σουζάνας Χούλια, η σκηνοθεσία του Κωστή Καπελώνη και τα κοστούμια της Κατερίνας Σωτηρίου (έναρξη Οκτώβριος 2012).

  • «Ολιβερ Τουίστ» 
    Ο «Ολιβερ Τουίστ» του Ντίκενς είναι η πρόταση της Παιδικής Σκηνής του «Τέχνης». Διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά: Κ. Καπελώνης, κοστούμια: Κ. Σωτηρίου, μουσική: Kalliopi με τη συνεργασία της Μ. Χρονοπούλου. Παίζουν: Κ. Σαρατσοπούλου, Ειρ. Στρατηγοπούλου, Ε. Οικονόμου, Γ. Σκαφίδας, Γ. Μίνως, Κ. Συλβέστρος, Σ. Πριοβόλου, Γ. Κόκας (Νοέμβριος).

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ,ΕΘΝΟΣ, 17/9/2012

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε