Ο «Αμφιτρύων» και στο Ηρώδειο

Ο Μολιερικός Αμφιτρύων του Λευτέρη Βογιατζή επιτέλους θα παρουσιαστεί και στο Ηρώδειο, δίνοντας την ευκαιρία και στους Αθηναίους που δεν πρόφτασαν μέσα στο καλοκαίρι, να παρακολουθήσουν την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ., την πιο πολυσυζητημένη παράσταση του φετινού καλοκαιριού. Οι δύο παραστάσεις του Αμφιτρύωνα στην Επίδαυρο στις 4 και 5 Αυγούστου, από το Εθνικό Θέατρο, που γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο του Πολυκλείτου αλλά και οι τέσσερις επόμενες που δόθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα, στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα και στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, όλες sold out, δεν ήταν αρκετές ούτε ανάλογες του ενδιαφέροντος που έχει προκαλέσει. Και θα ήταν πραγματικά κρίμα να ολοκληρωθεί η περιοδεία της με την παράσταση της Παρασκευής στην Κύπρο.

Ο Μολιέρος στον Αμφιτρύωνα στήνει αριστοτεχνικά ένα διπλό παιχνίδι μεταξύ του είναι και του φαίνεσθαι, της επιθυμίας και της φρόνησης, της εκδίκησης και της συγχώρεσης, της εξουσίας και της ανυπακοής, άλλοτε διασκεδαστικό και άλλοτε επικίνδυνο, γεμάτο ίντριγκες, ανατροπές, πάθη και εξωφρενικό χιούμορ.

Με έμμετρο λόγο, η τρίπρακτη κωμωδία γίνεται το κάτοπτρο της κοινωνικής παθολογίας, φανερώνοντας τη συμπόρευση της πολιτικής αστοχίας με την προσωπική αδυναμία. Ο Λευτέρης Βογιατζής έχει πολύτιμους αρωγούς τη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη, μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών, αλλά και την πρότερη εμπειρία του από τον Μισάνθρωπο και το Σχολείο γυναικών.

Στην παράσταση του Αμφιτρύωνα τα σκηνικά υπογράφει η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης, τη μουσική ο Δημήτρης Καμαρωτός, την κίνηση ο Ερμής Μαλκότσης, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν οι Αμαλία Μουτούση (Αλκμήνη), Γιώργος Γάλλος (Αμφιτρύων), Νίκος Κουρής (Δίας), Δημήτρης Ήμελλος (Σωσίας), Χρήστος Λούλης (Ερμής), Εύη Σαουλίδου (Κλεάνθη), Στεφανία Γουλιώτη (Νύχτα). Στους ρόλους των στρατηγών οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε