Κωμωδίες για «να δούμε καθαρά»

Σκηνή από τις πρόβες του μολιερικού «Αμφιτρύωνα» που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Λ. Βογιατζή

Με τρεις κωμωδίες, τρία ιδιαίτερα θεατρικά κείμενα, γραμμένα από τον Αριστοφάνη, τον Μολιέρο και τον Σαίξπηρ, ετοιμάζεται το Εθνικό Θέατρο να αντιμετωπίσει την καλοκαιρινή περίοδο. Μια περίοδο που παραμένει ακόμη ρευστή, γι’ αυτό και η πρώτη κρατική σκηνή επιλέγει να την αντιμετωπίσει με σίγουρα βήματα: με τις αριστοφανικέςΝεφέλες, μια «βαθιά διαλογιζόμενη κωμωδία», όπως την χαρακτήρισε χθες, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γιάννης Χουβαρδάς, τον μολιερικό Αμφιτρύωνα, στην πολυαναμενόμενη «μαγική εκδοχή» του Λευτέρη Βογιατζή, και το σαιξπηρικό παραμύθι Περικλής, που έκανε μια επιτυχημένη πορεία όχι μονάχα στην Αθήνα αλλά και στο Λονδίνο.

Για ένα κομβικό έργο έκανε λόγο ο σκηνοθέτης των Νεφελών Νίκος Μαστοράκης, το οποίο εγκαινιάζει τον διάλογο για το τι πραγματικά ήταν ο Σωκράτης, ενώ ο μεταφραστής του Κ. Γεωργουσόπουλος μίλησε για ένα κείμενο που απαιτεί να διακρίνουμε τον ιστορικό από τον πλατωνικό Σωκράτη, απαιτεί από εμάς πολλές αφαιρέσεις για να το δεχτούμε, αφού «εξευτελίζει το ίδιο το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού», μολονότι για τους Γερμανούς κλασικιστές του 19ου αιώνα ήταν το «τέλειο παράδειγμα κωμωδίας». Η παράσταση του Ν. Μαστοράκη, με τον Γιάννη Μπέζο στον ρόλο του Στρεψιάδη και τον Αλέξανδρο Μυλωνά σε εκείνον του Σωκράτη, θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 13 και 14 Ιουλίου.

Για μια «απίστευτη κωμωδία που διαπερνιέται από κάτι άγριο και σκοτεινό, με όχημα μια λεπτοδουλεμένη γλώσσα» έκανε λόγο η Αμαλία Μουτούση, μιλώντας πρώτη για τον Αμφιτρύωνα του Μολιέρου, καθώς μια ίωση δεν επέτρεψε στον σκηνοθέτη Λευτέρη Βογιατζή να παραστεί κατά τη χθεσινή παρουσίαση. Μιλώντας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το μολιερικό σύμπαν στις πρόβες, μίλησε για έναν «άγνωστο κόσμο», τον οποίο «προσπαθούμε να δούμε καθαρά μέσα από την απόσταση», ενώ ο Χρήστος Λούλης έκανε λόγο για ένα κείμενο που «εμπνέει και δυσκολεύει ταυτόχρονα» τους ηθοποιούς. Από τη μεριά της, η μεταφράστρια του έργου Χρύσα Προκοπάκη το χαρακτήρισε ένα «παιχνίδι με πολλαπλές ταυτότητες», μια κωμωδία παρεξηγήσεων που, μολονότι αρχαιόθεμη, είναι ριζωμένη στην εποχή της, δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση του άχρονου. Ο Αμφιτρύων θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 3 και 4 Αυγούστου, ενώ στην παράσταση θα συμμετέχουν ακόμη οι Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ήμελλος, Εύη Σαουλίδου και Στεφανία Γουλιώτη.

Τέλος, ο επιτυχημένος Περικλής του Σαίξπηρ θα περιοδεύσει εκτός των «τειχών» της Αγ. Κωνσταντίνου, ενώ παράλληλα το Εθνικό Θέατρο θα συμμετάσχει με ευρωπαϊκά φεστιβάλ στο Παρίσι και το Βερολίνο (εδώ με την ειδικά γραμμένη Ν-ευρω-ση της Λ. Κιτσοπούλου), ενώ η Δραματική του Σχολή θα συμμετάσχει στη Δελφική Ακαδημία Θεάτρου με θέμα «Πόλεμος και σκηνή», που θα διευθύνει ο Γερμανός σκηνοθέτης Ματίας Λάνγκχοφ.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε