Παράσταση «Σταχτοπούτας»: Μια Μύγα σχολιάζει τον καταναλωτισμό και την ομορφιά

Ενα σχόλιο πάνω στα πρότυπα ομορφιάς και στον καταναλωτισμό της σύγχρονης κοινωνίας επιχειρεί η παράσταση της «Σταχτοπούτας» που ανεβάζει στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η ομάδα χορού Μυία. Αν αναρωτιέστε για το ομολογουμένως περίεργο όνομά της, η Γαβριέλλα Ανυφαντάκη, συνιδρύτρια από κοινού με την αδελφή της Αννα, είναι πρόθυμη να το εξηγήσει: «Η ομάδα ιδρύθηκε το 2000 και από την αρχή στηρίχτηκε σε ιδέες και ερεθίσματα τα οποία αντλούσαμε από ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Επειδή λοιπόν η μύγα είναι το μοναδικό έντομο που ενοχλεί, που κολλάει κυριολεκτικά επάνω σου, το βρήκαμε κατάλληλο ως όνομα για την ομάδα μας. Είπαμε, λοιπόν, πως ό,τι και να γίνει, όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες, εμείς θα επιμένουμε και θα «ενοχλούμε» με την παρουσία μας. Ελπίζουμε αυτό να γίνεται με τρόπο δημιουργικό».

Η παράσταση θίγει δύο σοβαρά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Πώς διαμορφώνονται αυτά σε περίοδο οικονομικής κρίσης; «Σε ό,τι αφορά τον καταναλωτισμό, ίσως έχει περιοριστεί εκ των πραγμάτων, αλλά όχι απόλυτα» υποστηρίζει η χορογράφος. «Τουλάχιστον από την προσωπική μου εμπειρία, ο κόσμος εξακολουθεί να ψωνίζει. Ισως έχει μειώσει τον αριθμό των αγορών του ή έχει στραφεί σε φθηνότερα προϊόντα, αλλά ο καταναλωτισμός ως νοοτροπία εξακολουθεί να υπάρχει». Η Γαβριέλλα Ανυφαντάκη πιστεύει ότι, εν μέρει, συνδέεται με ψυχολογικούς παράγοντες. «Οι δυσκολίες της ζωής, προσωπικής και επαγγελματικής, οι ανθρώπινες σχέσεις που γίνονται ολοένα και περισσότερο περίπλοκες, στρέφουν τους ανθρώπους και ειδικά τις γυναίκες στο να γεμίζουν τα κενά τους καταναλώνοντας. Αυτό για εμένα δεν είναι απαραιτήτως κακό. Είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας. Γενικά θεωρώ ότι ο άνθρωπος, όποιες δυσκολίες και να συναντήσει, έχει τη δυνατότητα να ελίσσεται. Και αυτό λοιπόν είναι ένας τρόπος ελιγμού».

Η «Σταχτοπούτα» είναι μια παράσταση… no budget: «Στηριχτήκαμε στη βοήθεια φίλων οι οποίοι τυχαίνει να είναι πολύ καταξιωμένοι στον χώρο τους. Είναι αυτό που είπα στην αρχή: παρά τις δυσκολίες, επιμένουμε να δίνουμε το παρών».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

  • Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, τηλ. 210-3418.550
  • Στις 30/11 και 1/12
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε