Θεατρικό… limit up στη Θεσσαλονίκη

Δάνης Κατρανίδης – Χρύσα Παπά συμπρωταγωνιστες στο «Παιχνίδι της μοναξιάς»

Προφανώς, η φτώχεια φέρνει θέατρο. Δεν εξηγείται αλλιώς. Η φετινή χειμερινή θεατρική σεζόν στη Θεσσαλονίκη είναι η πιο πλούσια των τελευταίων χρόνων σε πρεμιέρες. Από αυτήν την εβδομάδα και ώς τους δύο πρώτους μήνες του 2011 προγραμματίζονται περίπου 30 πρεμιέρες που θα δοθούν τόσο από αθηναϊκούς θιάσους, όσο και από τα θεατρικά σχήματα της Θεσσαλονίκης, τόσο τα γνωστά και καθιερωμένα, όσο και μία σειρά από μικρές ομάδες που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο χώρο.

Κλασικές κωμωδίες, ανατρεπτικές κωμωδίες, ερωτικά δράματα, οικογενειακές τραγωδίες, αλλά και stand up comedies και μιούζικαλ -ακόμη και πατινάζ στον πάγο. Το ρεπερτόριο των θιάσων είναι φέτος ευρύ και ευρηματικό.

Πρώτη καταφτάνει στη Θεσσαλονίκη μία… μικρή κόκκινη κατσαρίδα, που ξεκινά να πραγματοποιήσει τα πιο τρελά της όνειρα. Η δημοφιλής «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, που ανέβηκε από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» για δύο σεζόν στην Αθήνα και για τρεις μήνες σερί στη Θεσσαλονίκη, ξαναβγαίνει στο δρόμο και φέτος το χειμώνα. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου στο θέατρο «Κολοσσαίον» της Θεσσαλονίκης. Στη φετινή εκδοχή παίζουν οι ηθοποιοί Θοδωρής Πετρόπουλος και Σεραφείμ Ράδης. Στη συνέχεια, η παράσταση θα επισκεφτεί πόλεις της περιφέρειας και θα ολοκληρώσει τον κύκλο της τον Απρίλιο στο «Badminton», στην Αθήνα.

Με νέο καστ επανέρχεται και το κωμικό σπονδυλωτό μιούζικαλ «Naked Boys Singing», από τα μακροβιότερα off Broadway μιούζικαλ στην Αμερική, που συνεχίζει και στην Ελλάδα την πορεία του για τρίτη χρονιά. Για μία ακόμη φορά οι παραστάσεις ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη από τις 18 έως τις 21 Νοεμβρίου στην «Αποθήκη» του «Μύλου» για να συνεχίσουν μετά στην Αθήνα. Η σκηνοθεσία, η απόδοση στίχων και τα κείμενα είναι των Γιώργου Βάλαρη – Στέλιου Παπαδόπουλου. Πρωταγωνιστούν: Μάνος Πίντζης, Γιώργος Βάλαρης, Στέλιος Κρητικός, Νικόλας Μακρής, Δημήτρης Αϊβαλιώτης, Νίκος Νικολάου, Γιώργος Παράσχος.

«Αυτός ο Αλήτης ο Κοέλιο… έχει πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό του…» είναι ο τίτλος της κωμωδίας που ανεβαίνει από τις 15 Δεκεμβρίου στο «Μύλο». Ο Αλέξανδρος Ρήγας και η Εβελίνα Παπούλια συναντιούνται στη σκηνή σε μία παράσταση που αντλεί έμπνευση από τη χιλιοειπωμένη ατάκα του Κοέλιο: «Οταν θέλεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις». Ή μήπως όχι; Οι ήρωες έχουν την απάντηση που τη δίνουν επί σκηνής στο έργο αυτό, το οποίο έγραψε ο Αλέξανδρος Ρήγας με τον Δημήτρη Αποστόλου.

Δύο μέρες αργότερα, στις 17 Δεκεμβρίου, στο Θέατρο «Εγνατία» κάνει πρεμιέρα η παράσταση «Το παιχνίδι της μοναξιάς» του Ουίλιαμ Γκίμπσον, που επίσης έκλεισε δύο σεζόν στην Αθήνα. Ο Δάνης Κατρανίδης υπογράφει τη σκηνοθεσία και ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στη Χρύσα Παππά. Επί σκηνής εκτυλίσσεται ένα ασυνήθιστο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ήρωες που φλερτάρουν τόσο με τον έρωτα όσο και με τη μοναξιά.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα ξεκινά την πορεία της στη Θεσσαλονίκη (ο χώρος δεν έχει ακόμη οριστεί) η παράσταση «Το άνθος του κάκτου» με πρωταγωνίστρια τη Μιμή Ντενίση σε διασκευή – σκηνοθεσία της ίδιας. Δίπλα της εμφανίζονται στη σκηνή ο Κώστας Βουτσάς και ο Παναγιώτης Μπουγιούρης. Η κλασική κωμωδία των Μπαριγέ και Γκρεντί -γνωστή και από τη μεταφορά της στο σινεμά με την Ινγκριντ Μπέργκμαν και τον Γουόλτερ Ματάου- ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν στην Αθήνα.

Μετά τα Μέγαρα Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, ο «Γαργαληστής», το ξεχωριστό παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ, φιλοξενείται στην «Αποθήκη» του «Μύλου» από τις 3 έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Από το πρόγραμμα της εορταστικής περιόδου δε θα λείψει και ένα υπερθέαμα καλλιτεχνικού πατινάζ, το «Alladin», από το «Holiday on Ice». Η παράσταση θα ανεβεί από τις 22 ώς τις 27 Δεκεμβρίου στο «PAOK Sports Arena».

Με τη νέα χρονιά, στα τέλη του Ιανουαρίου, θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Αριστοτέλειον», η παράσταση «Ψηλά απ’ τη γέφυρα» με τον Γρηγόρη Βαλτινό. Υστερα από μία πετυχημένη θεατρική σεζόν κι έχοντας αποσπάσει καλές κριτικές, το έργο του Αρθουρ Μίλερ ανεβαίνει αυτόν τον καιρό για δεύτερο χρόνο στο Θέατρο «Βρετάνια», στην Αθήνα. Δίπλα στον Γρηγόρη Βαλτινό εμφανίζονται ο Πέτρος Φυσσούν και η Κερασία Σαμαρά. Επίσης, από τις 26 Ιανουαρίου θα ανεβεί στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Καλαμαριά το έργο «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία Αννας Βαγενά. Το έργο παίχτηκε για τρεις συνεχείς χρονιές στην Αθήνα. Φέτος, τους ρόλους ερμηνεύουν η Αννα Βαγενά, ο Δημήτρης Πατσής και η Ανθή Κόκκινου.

  • Από την Πόλη ώς την… Αλεξάντερπλατς

Παρά τις περικοπές στον προϋπολογισμό του, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζει κανονικά τον προγραμματισμό του. Στις 19 Νοεμβρίου, στη Μονή Λαζαριστών, η Πειραματική Σκηνή του ΚΘΒΕ κάνει πρεμιέρα με το έργο «Το όνειρο του Χάιμε» του Πάνου Μπρατάκου σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, ένα σκληρό παραμύθι για την ενηλικίωση ενός 18χρονου που χάνει απρόσμενα τον πατέρα του. Η μουσική της παράστασης είναι του Γιώργου Χριστιανάκη. Το βασικό ρόλο ερμηνεύει ο Γιάννης Καραούλης.

Στις 24 Νοεμβρίου, στο Βασιλικό, σειρά έχει το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ, που φέτος το ανέλαβε η ομάδα «Sinequanon» με την παράσταση «To Lose Lautrec». Στην παράσταση θα συμμετάσχουν τόσο χορευτές όσο και ηθοποιοί του ΚΘΒΕ. Πρόκειται για μια συνάντηση του σύγχρονου χορού με το καμπαρέ, όπως αυτό αποτυπώνεται στο έργο του ζωγράφου Τουλούζ Λοτρέκ, έκθεση έργων του οποίου φιλοξενείται αυτόν τον καιρό στο Τελλόγλειο.

Ακολουθεί αρχές Δεκεμβρίου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών η παράσταση του έργου του Μπρεχτ «Ο Κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάτι» σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου, ενώ στις 17 Δεκεμβρίου ξεκινά την πορεία της στο Βασιλικό η «Λωξάντρα» σε διασκευή Ακη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με τη νέα χρονιά, τέλη Φεβρουαρίου θα ανεβεί στην ΕΜΣ το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Διαμάντια και Μπλουζ» με τη Νόρα Κατσέλη σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και στην ίδια σκηνή σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο θα παρουσιάζεται η αγέραστη κωμωδία «Υπάρχει και φιλότιμο» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.

Με γενναιοδωρία απέναντι στο θεατρόφιλο κοινό, η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» παρουσιάζει φέτος πέντε νέα έργα και μια επανάληψη, μειώνοντας κατά τρία ευρώ την τιμή των εισιτηρίων (17 ευρώ αντί για 20).

Παράλληλα με το έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Μακ Γκίνες «Η Γκρέτα Γκάρμπο ήρθε στην πόλη μας» και το «Μικρό Πρίγκιπα» του Σεντ-Εξιπερί που έχουν ήδη αρχίσει την πορεία τους στο θέατρο «Αμαλία», η Πειραματική Σκηνή επιφυλάσσει συνέχεια: από τις 18 Νοεμβρίου θα επαναληφθεί η περσινή παραγωγή με το έργο του Σάκη Σερέφα «Θα σε πάρει ο δρόμος», που σκηνοθέτησε η Ερση Βασιλικιώτη. Τέλη Ιανουαρίου, θα ανεβεί στο θέατρο «Αμαλία», σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, η σάτιρα του Νικολάι Γκόγκολ «Ο επιθεωρητής» με θέμα τη διαφθορά των μηχανισμών της εξουσίας. Για το Φεβρουάριο προγραμματίζεται η πρεμιέρα του έργου το «Κρυφό δωμάτιο» της Γαλλοκαναδής Καρόλ Φρεσέτ, σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Γραμμένο το 2008, το έργο της Φρεσέτ έχει ως θέμα την ένοχη συνείδηση, ενώ το Μάρτιο θα ανεβεί το άπαιχτο έργο του Στάθη Μαυρόπουλου «Σε μια κόλλα χαρτί» σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου.

Η «Ακτίς Αελίου», που γιορτάζει φέτος τα δεκάχρονά της, παρουσιάζει (σε συνεργασία με το Καφωδείο «Ελληνικόν») από τις 24 Νοεμβρίου τους «Μύθους του Θερμαϊκού – Χτυποκάρδια στο κρανίο», μία επιθεωρησιακού τύπου παράσταση, βασισμένη σε κείμενα του Γιάννη Παλαμιώτη με θέμα τη σχέση ανθρώπων της Θεσσαλονίκης με την πόλη.

Στις 17 Δεκεμβρίου η «Ακτίς Αελίου» ανεβάζει την παράσταση «Berlin Alexanderplatz» του Αλφρεντ Ντέμπλιν σε σκηνοθεσία του Θωμά Βελισσάρη. Η σημαντική Θεσσαλονικιά πρωταγωνίστρια Λίνα Λαμπράκη συνεργάζεται με το γνωστό σχήμα για να ερμηνεύσει στην παράσταση το ρόλο αγγέλου.

 

  • Και τα μικρά σχήματα

«Μ’ αρέσεις γιατί» είναι ο τίτλος μιας μουσικοθεατρικής παράστασης που ανεβαίνει σε μία νέα αίθουσα, το χώρο τέχνης «SourLiBooM» (Κλεισούρας 10, 2ος όροφος, στον πεζόδρομο της Παναγίας Χαλκέων). Η σκηνοθεσία είναι της Βαλεντίνας Παρασκευαΐδου. Πρόκειται για μια συρραφή κειμένων γνωστών Ελλήνων λογοτεχνών (Καραγάτσης, Μυριβήλης, Νιρβάνας, Λουντέμης κ.ά.) και ελληνικών ρετρό τραγουδιών με θέμα τον έρωτα.

Αλλη μία νέα ομάδα σε ένα νέο χώρο: η ομάδα θεάτρου «C. for Circus» παρουσιάζει την παράσταση «Σ’ αυτόν τον τόπο όλες οι ιστορίες είναι αληθινές» σε κείμενο και σκηνοθεσία Κώστα conie Ισαακίδη. Η παράσταση ξεκινά την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στο χώρο του «C. for Circus» (Συγγρού 19, 4ος όροφος).

Τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Τσέχοφ γιορτάζει η «Πολιτεία Θεάτρου», που ανεβάζει στο χώρο της (Ολύμπου 88-Αρχαία Αγορά) από τις 19 Νοεμβρίου μία σειρά από μονόπρακτα και διασκευές διηγημάτων του Ρώσου συγγραφέα.

Και stand up comedies: η παράσταση του Δημήτρη Δημόπουλου «Αντί Διδακτορικού», που ανέβηκε για πρώτη φορά πέρυσι, επιστρέφει από τις 18 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Σοφούλη. Μια νέα stand up comedy με τίτλο «Mourlen Rooz» παρουσιάζει κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο χώρο του (Μισραχή 15) το Θέατρο «Φλέμιγκ».

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ, Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε