Δρόμοι ενηλικίωσης επί σκηνής

Ο Γ. Πυρπασόπουλος πρωταγωνιστεί στην «Τεράστια έκρηξη» του Β. Μαυρογεωργίου

Οι δυο τους αποτελούν αυτό που στη δημοσιογραφική αργκό αποκαλείται «θεατρικό δίδυμο», μολονότι οι δρόμοι που ακολουθούν μπορεί αν είναι επάλλληλοι, αλλά κάποτε και τεμνόμενοι.

Έχοντας γνωρίσει την επιτυχία με την Κατσαρίδα στον φιλόξενο χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, οι Βασίλης Μαυρογεωργίου και Κώστας Γάκης επιστρέφουν έκτοτε συχνά εκεί. Μετά το Δε μιλάμε γι’ αυτά, που παρουσιάζεται ήδη εκεί σε σκηνοθεσία του δεύτερου, την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου σειρά παίρνει το καινούργιο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου Μια τεράστια έκρηξη, που θα παρουσιάζεται στον Κάτω Χώρο του θεάτρου σε κοινή σκηνοθεσία με τον Κώστα Γάκη (την ίδια στιγμή η Κατσαρίδα θα παρουσιάζεται στο θέατρο «Κολοσσαίον» της Θεσσαλονίκης από 18/11-19/12). Μια δημιουργική σεζόν συνεχίζεται λοιπόν και για τους δύο δημιουργούς.

Το νέο έργο του Β. Μαυρογεωργίου είναι μια «εκρηκτική» κωμωδία με ένα διόλου κωμικό θέμα: την κόλαση της ενηλικίωσης. Παιδιά υπερπροστατευμένα από τον πραγματικό κόσμο και τους κινδύνους του, τον οποίο «γνωρίζουν» μόνο μέσα από την τηλεόραση, βρίσκονται, μοιραία, κάποια στιγμή αντιμέτωπα με μια πεζή, χυδαία, φτηνή και βίαιη καθημερινότητα, που συντρίβει σε χιλιάδες θρύψαλα τον γυάλινο κόσμο μέσα στον οποίο θέλησαν να τα κλείσουν οι γονείς τους. Ναι, κάποτε έρχεται η στιγμή της «μεγάλης έκρηξης» και, όπως το έχουμε ήδη ζήσει, τότε τίποτε δεν μένει στο απυρόβλητο -ούτε το ίδιο το θέατρο…

Στην παράσταση του θεάτρου του Νέου Κόσμου παίρνουν μέρος οι Γιώργος Πυρπασόπουλος, Κατερίνα Μαυρογεώργη και Μαρία Φιλίνη. Η μουσική και οι στίχοι είναι του Κώστα Γάκη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια της Μαργαρίτας Χατζηιωάννου.

  • «DNA» στην Κεντρική Σκηνή

Λίγο νωρίτερα, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου θα παρουσιαστεί το έργο του Βρετανού Dennis Kelly DNA, μια παραγωγή της ομάδας Grasshoper, που συνεχίζει τη δουλειά της πάνω στο (άγνωστο στην Ελλάδα) εφηβικό θέατρο, την οποία είχε ξεκινήσει με το Chatroom του Enda Walsh στο Θέατρο Χώρα.

Το έργο του Ντ. Κέλλυ (του οποίου το έργο Ορφανά παρουσιάζεται ταυτόχρονα, σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου, στο Θέατρο του Ν. Κόσμου) γράφτηκε ειδικά για εφήβους το 2007 και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Ο συγγραφέας πραγματεύεται (και αυτός…) το δύσκολο πέρασμα των εφήβων στην ενήλικη ζωή, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους και αναζητούν τη συναισθηματική και προσωπική τους ασφάλεια. Ο τρόπος που συντελείται αυτή η διαδικασία και οι επιλογές των νεαρών ενηλίκων, το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν γι’ αυτές τις επιλογές, βρίσκεται στην καρδιά του έργου του Κέλλυ.

Το DNA σκηνοθετεί η Σοφία Βγενοπούλου, ενώ τους ρόλους ερμηνεύει μια ομάδα νέων ηθοποιών, οι Μαρία Γεωργιάδου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ελίνα Ρίζου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη Άρτεμις Φλέσσα, Στέφανος Αχιλλέως, Νεφέλη Ανανιάδη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Αλέξανδρος Λυκούρας.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε