Ένα «Δείπνο» όλων εναντίον όλων…

Δ. Χατούπη και Α. Μυλωνάς το ζευγάρι του «Δείπνου» στο Θέατρο Τέχνης

Μια μαύρη κωμωδία, αλλά και ένα χιουμοριστικό θρίλερ, που σχολιάζει πικρόχολα την άνοδο της μεσαίας τάξης, είναι το Δείπνο της ιρλανδικής καταγωγής θεατρικής συγγραφέως Μόιρα Μπουφίνι που, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, παρουσιάζεται από σήμερα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

Το Δείπνο, έργο που πρωτοανέβηκε στο Βασιλικό Θέατρο του Λονδίνου το 2002, έχει στο επίκεντρό του ένα εορταστικό τραπέζι που διοργανώνει η οικοδέσποινα προκειμένου, μαζί με τους διανοούμενους καλεσμένους της, μια ζωγράφο, έναν επιστήμονα, αλλά και μια καλλονή, να γιορτάσουν την έκδοση του τελευταίου βιβλίου του άντρα της.

Σύντομα όμως τα πράγματα στην τακτοποιημένη ζωή του ζευγαριού και των καλεσμένων τους θα αρχίσουν να αποδεικνύονται όχι και τόσο τακτοποιημένα όσο δείχνουν εκ πρώτης όψεως. Ένας ξένος που φτάνει μέχρι την πόρτα τους μέσα από την ομίχλη, ένας αμίλητος σερβιτόρος που έχει προσληφθεί χάρις σε μια σκοτεινή ιστοσελίδα είναι τα πρόσωπα που θα αρχίσουν να ραγίζουν την εικόνα, οδηγώντας σιγά-σιγά την εορταστική σύναξη σε κρίση, που θα καταλήξει σε μια «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου», όπου η οικοδέσποινα, ως άλλη Μάρθα του Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ, θα αρχίσει να συνθλίβει με φαρμακερές λεκτικές αιχμές τον σύζυγο και τους καλεσμένους της.

Στο Δείπνο του Θεάτρου Τέχνης παρακάθονται οι: Δήμητρα Χατούπη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μυρτώ Αλικάκη, Θόδωρος Κατσαφάδος, Κίμων Φιορέτος, Έρρικα Μπίγιου και Κωστής Καπελώνης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, ενώ τη μουσική η Μαρίνα Χρονοπούλου.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε