ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ 2009-2010: Τερζόπουλος – Θεοδωρόπουλος οι πρώτοι της λίστας

  • Μειωμένα κατά 20% σε σχέση με πέρυσι τα χρήματα που θα δοθούν σε θεατρικούς θιάσους και ομάδες χορού

Με το συνολικό ποσό των 2.161.750 ευρώ επιχορηγούνται για τη σεζόν 2009-2010 οι 67 θίασοι Αττικής και περιφέρειας, ενώ αντιστοίχως το ποσό για τον χορό ανέρχεται σε 468.000 ευρώ και μοιράζεται σε 23 ομάδες. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε χθες τις επιχορηγήσεις, μειωμένες κατά 20% από τα ποσά που είχε γνωμοδοτήσει η επιτροπή του ΕΚΕΘΕΧ- τη λειτουργία του οποίου έπαψε η νυν ηγεσία του ΥΠΠΟ -, επισημαίνοντας ότι «το ΥΠΠΟΤ δεν προέβη σε καμία παρέμβαση προς αναδιανομή των επιχορηγήσεων, αλλά εφάρμοσε την προβλεπόμενη από τις κυβερνητικές οδηγίες και το πνεύμα περιορισμού των δαπανών μείωση στο συνολικό προτεινόμενο κονδύλι της επιχορήγησης». Τα ποσά θα δοθούν τμηματικά, ενώ σε αυτά θα προστεθούν οι οφειλές που εκκρεμούν για την περίοδο 2008-2009 (13% επί του συνόλου).

Προϋπόθεση ωστόσο για την καταβολή των ποσών είναι η εγγραφή των επιχορηγουμένων στο νεοσυσταθέν Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων (http://drasis. culture.gr), ενώ τονίζεται ότι στόχος του ΥΠΠΟΤ είναι «η ισότιμη και όχι προνομιακή αντιμετώπιση όλων των δυνάμεων θεάτρου και χορού».

Αναλυτικότερα τώρα, το θέα τρο Ατις του Θόδωρου Τερζόπουλου χορηγείται με 112.500

ευρώ, το Θέατρο του Νέου Κόσμου του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και η Πειραματική της Τέχνης της Θεσσαλονίκης με 105.000 ευρώ, η Πράξη της Μπέτυς Αρβανίτη με 97.500 ευρώ, η Νέα Σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή και η Στοά του Θανάση Παπαγεωργίου με 82.500 ευρώ. Από 75.000 ευρώ έλαβαν το Απλό Θέατρο του Αντώνη Αντύπα, το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου και η Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, ενώ από 52.500 το θέατρο Τheseum Εnsemble του Μιχαήλ Μαρμαρινού , το Θέατρο Τέχνης και το Δόλιχος του Δημήτρη Τάρλοου.

Μ ε 37.500 ευρώ επιχορηγήθηκαν τα θέατρα: Τόπος Αλλού, Δραματικό Θέατρο, Αγγέλων Βήμα και Νάμα. Από 30.000 ευρώ έλαβαν τα Πάνδημος Ηώς, Νέος Λόγος, Θέατρο Εξαρχείων, Ακτίς Αελίου και Χώρος (τα δύο τελευταία είναι στη Θεσσαλονίκη), ενώ με 26.250 ευρώ το Συν-Επί και οι Οψεις. Ακολουθούν ακόμη τρεις οικονομικές κατηγορίες για τα υπόλοιπα θέατρα- με 22.500, 18.750 και 17.000 ευρώ.

Στον χορό οι επιχορηγήσεις κυμαίνονται από 8.000 (σε ερευνητικές ομάδες) ως 28.000 ευρώ, ενώ από το ΥΠΠΟΤ επισημαίνεται ότι η επιτροπή του ΕΚΕΘΕΧ για την τρέχουσα περίοδο εκτίμησε ιδιαίτερα το έργο της ομάδας Δύο και τη συμβολή του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο τοπίο του σύγχρονου χορού, ενώ τονίζει την ανάγκη να αυξηθεί το ποσό της επιχορήγησης που του αντιστοιχεί.

Τρεις επιχορηγούμενοι σχολιάζουν

  • Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Θέατρο του Νέου Κόσμου:

«Παρ΄ ότι θεωρώ ότι ήταν λογικό να κρατηθούν οι εισηγήσεις της προηγούμενης γνωμοδοτικής επιτροπής του ΕΚΕΘΕΧ, προσωπικά ως θέατρο πιστεύω ότι η κρίση της συγκεκριμένης επιτροπής δεν ήταν αντικειμενική για μένα. Ημουν σε σύγκρουση με το ΕΚΕΘΕΧ, κυρίωςγια λόγους διαφάνειας- σε σημείο να τους έχω κάνει και αγωγή, οπότε δεν είναι δυνατόν να μην είχε επηρεάσει αυτό την απόφασή τους. Συγκεκριμένατην προηγούμενη σεζόν με επτά παραγωγές, τέσσερις συμπαραγωγές και ένα φεστιβάλ (device) πήραμε 140.000 ευρώ. Εφέτος, με δέκα παραγωγές και τέσσερις συμπαραγωγές, το Θέατρο του Νέου Κόσμου παίρνει 105.000 ευρώ, με καταστρεπτικές συνέπειες, όπως αντιλαμβάνεται κανείς».

  • Δημήτρης Τάρλοου, θέατρο Πορεία (Δόλιχος)

«Αναμενόμενο. Και μη χειρότερα, ή μάλλον και πάλι καλά. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Πιστεύω ότι το υπουργείο Πολιτισμού, στον βαθμό που έχει κάνει τις σχετικές εξαγγελίες, θα προχωρήσει σε ελέγχους των θεάτρων- πόσους υπαλλήλους και πόσους ηθοποιούς απασχολεί-, των παραγωγών, των εισιτηρίων… Δεν μπορεί να συγκρίνονται τα θέατρα που διαθέτουν δικούς τους χώρους με τις ομάδες. Οποιος δεν έχει τίποτε να κρύψει, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Ωστόσο οι αυξήσεις και οι μειώσεις που έχει κάνει το ΕΚΕΘΕΧ δεν είναι όλες ούτε καλλιτεχνικά ούτε οικονομικά τεκμηριωμένες».

  • Ξένια Καλογεροπούλου, Μικρή Πόρτα

«Αναμενόμενο. Αυτό που με απασχολεί είναι τι θα γίνει ο θεσμός παραπέρα. Εκεί είναι το ζήτημα».

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχόλια

  • ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΑΝΟΥ  On 5 Ιουνίου, 2010 at 1:21 μμ

    Μπορώ παρακαλώ να ξέρω ποιοι είναι οι ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ με τις 17.000 ευρώ στις φετινές επιχορηγήσεις;

    • damiza  On 5 Ιουνίου, 2010 at 5:12 μμ

      Μερικά στοιχεία για τους «Κορύβαντες»: Θέατρο Κορύβαντες, Αντρέας Θεοχάρης
      (Μυλλέρου 78, Μεταξουργείο, Αθήνα ), Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 9718590, Κινητό: 6977930787
      Μερικά από τα έργα: «Ο καλλιτέχνης της πείνας», του Φραντς Κάφκα, σκηνοθεσία Αντρέα Θεοχάρη – Βαγγέλη Φελούζη. «Ηρόστρατος» του Ζαν Πωλ Σαρτρ, σκηνοθεσία – θεατρική μεταφορά του Αντρέα Θεοχάρη. Το πρώτο μέρος της «Τραγωδίας του Μακμπέθ» του Σέξπιρ, σκηνοθεσία Αντρέας Θεοχάρης, μετάφραση: Γιάννης Κόντος – Αντρέας Θεοχάρης

  • χρηστος βουλγαριδης  On 19 Οκτωβρίου, 2010 at 3:16 μμ

    Του κακου χορευτη και τ αρχιδια του φταινε. Θελω να πω δηλαδη οτι αμα καποιος ειναι αταλαντας κι ατεχνος ολα τα εκατομμυρια της [ Γλαυκοπιδος Αθηνας,κι ολων των ΜΚΟ] να του δωση το υπ. πολιτισμου ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΗ.

Σχολιάστε