«ΔΙΑΖΩΜΑ»: Η πολιτιστική κληρονομιά «δώρο» στο κεφάλαιο

«Με την αθωότητα της αρχαιολογικής κοινότητας, τη δύναμη των θεσμών της αυτοδιοίκησης και την απεραντοσύνη της σοφίας της ψυχής και του εθελοντισμού των πολιτών της πατρίδας μας», πλούτισε το «Διάζωμα» – σύμφωνα με τον Σταύρο Μπένο, στην 3η γενική συνέλευση που έγινε (29/5) στο αρχαίο θέατρο των Οινιάδων, στην Αιτωλοακαρνανία. Βέβαια, πλούτισε, κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν για την ανάδειξη αρχαίων θεάτρων, υποχρέωση της πολιτείας που τα τελευταία χρόνια εφηύρε τρόπους αποποίησης των υποχρεώσεών της.

Ετσι υποκαθιστώντας την πολιτεία, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, το «Διάζωμα» έκανε «καταγραφή όλων των χώρων θέασης και ακρόασης – επιστημονική τεκμηρίωση – εκδοτικές – φιλμογραφικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, νέες καινοτομικές εφαρμογές αποτύπωσης – χαρτογράφησης, δημιουργίας ζωνών περιβαλλοντικής προστασίας γύρω από τα μνημεία, χρηματοδότηση των μνημείων με νέους τρόπους που στηρίζονται σε όλους τους θεσμούς και τους πολίτες της χώρας».

Στη γενική συνέλευση του «Διαζώματος», η γ.γ. του ΥΠΠΟΤ, Λίνα Μενδώνη, εγκωμίασε το σωματείο και τον Σταύρο Μπένο, υπερθεματίζοντας για τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σύμπραξη δηλαδή παράδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο μεγάλο κεφάλαιο. «Ενα οραματικό στρατηγικό σχέδιο για την πολιτιστική ανάπτυξη» – τόνισε η Λ. Μενδώνη – «οφείλει να θέσει ως προϋπόθεση την καθολική συμμετοχή – της πολιτείας διά των φορέων και υπηρεσιών της, της Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων – και να λάβει υπόψη του όλους τους νόμιμα προσφερόμενους οικονομικούς πόρους». Η αρμοδιότητα ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης του μνημειακού αποθέματος, βέβαια, «ανήκει αποκλειστικά στο κράτος», όμως σε άλλους τομείς του Πολιτισμού, κυρίως των σύγχρονων υποδομών, στη δημιουργία ή την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος υποβαθμισμένων περιοχών, στην ποιοτική βελτίωση ιστορικών κέντρων σε αστικές περιοχές, στη δημιουργία θεματικών πάρκων, που μπορούν να αποτελέσουν σύγχρονους τουριστικούς πόλους, «η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να δώσει αποτελεσματικές λύσεις και βιώσιμες διεξόδους», είπε η Λ. Μενδώνη.

Στη γενική συνέλευση άνοιξαν και επίσημα οι «κουμπαράδες» του «Διαζώματος» για 25 θέατρα, όπου καλούνται οι πολίτες, μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών για το κάθε θέατρο ξεχωριστά, να συνεισφέρουν οικονομικά. Την πρώτη κατάθεση θα κάνουν πολίτες και σύλλογοι του Μεσολογγίου (ύψους 3.000 ευρώ για το θέατρο Αρχαίας Καλυδώνας). «Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυτρωτικό» – κατά τον Στ. Μπένο – «ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διαβαίνουμε, να βιώνεις τη φωτεινή πλευρά των ανθρώπων και τη σταδιακή διαμόρφωση ενός κινήματος αγάπης για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Πολύ ρομαντικό… κλείσιμο, οι αγάπες και τα λουλούδια, αλλά οι υποψιασμένοι πλέον εργαζόμενοι, γνωρίζουν τη σκοτεινή πλευρά των δικομματικών κυβερνητικών επιλογών… χρόνια τώρα. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 1 Ιούνη 2010]

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε