Η βία ως διασκέδαση…

  • Η Αντζελα Μπρούσκου μιλά για το έργο της νεανικής περιόδου του Σαίξπηρ, που ανεβαίνει από 16 Απριλίου στη σκηνή «Κοτοπούλη»
  • Ο «Τίτος Ανδρόνικος», έργο της νεανικής περιόδου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «η τραγωδία της εκδίκησης» όπως συχνά χαρακτηρίζεται, παρουσιάζεται μέσα από τη σύγχρονη και αντισυμβατική σκηνοθετική ματιά της Αντζελας Μπρούσκου για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.

Από τις δοκιμές της παράστασης «Τίτος Ανδρόνικος» του Σαίξπηρ, που  παρουσιάζεται από τις 16 Απριλίου στη σκηνή «Κοτοπούλη» του Εθνικού  Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου

Από τις δοκιμές της παράστασης «Τίτος Ανδρόνικος» του Σαίξπηρ, που παρουσιάζεται από τις 16 Απριλίου στη σκηνή «Κοτοπούλη» του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου

Εργο σκοτεινό και βίαιο, αλλά ταυτόχρονα καθηλωτικό με φόντο την πολιτική και την εξουσία, ανεβαίνει στις 16 Απριλίου στη σκηνή «Κοτοπούλη». «Αν μας αφορά σήμερα ο Τίτος Ανδρόνικος, είναι γιατί η εμπορευματοποίηση της φρίκης έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μέσα από την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και την εύκολη πρόσβαση στο Ιντερνετ», σημειώνει η σκηνοθέτιδα. «Οι εικόνες του ανθρώπινου πόνου, τα βασανιστήρια και ο εξευτελισμός του ανθρώπινου σώματος δυστυχώς δεν είναι προνόμιο μόνο της ελισαβετιανής εποχής.

Η αναπαράσταση της βίας σήμερα πάνω στη σκηνή έρχεται να θέσει το θέμα της βίας ως διασκέδαση και αισθητικό γεγονός. Η δικαιοσύνη είναι απούσα, ο φόνος μια εύκολη υπόθεση. Η διαφθορά και το πολιτικό αδιέξοδο συνθέτουν το τοπίο του έργου».

Η τραγωδία περιλαμβάνει έναν κατάλογο από αποτρόπαια εγκλήματα, όπως φόνους, βιασμό, διαμελισμό και κανιβαλισμό. «Η χρήση της βίας πάνω στη σκηνή αγγίζει τα όρια του γελοίου. Η έντονη σεξουαλικότητα και τα ερωτικά υπονοούμενα της γλώσσας είναι κοντά στη σημερινή πορνογραφία.

Ισως να μην έχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα από την εποχή που το κοινό του Σαίξπηρ απολάμβανε άπληστα όλη αυτή την ωμή βία», προσθέτει η ίδια.

Σύμφωνα με την υπόθεση, ο Ρωμαίος στρατηγός Τίτος Ανδρόνικος επιστρέφει θριαμβευτικά στη Ρώμη μετά την εκστρατεία του ενάντια στους Γότθους, με ένα επικίνδυνο λάφυρο – τη βασίλισσα των ηττημένων, Ταμόρα.

Οταν αποφασίζει να θυσιάσει τον γιο της στους θεούς, ένας επικίνδυνος κύκλος εκδίκησης και αίματος ανοίγει και παγιδεύει τους ήρωες. Η δίψα για δύναμη και εκδίκηση και η διαστροφή της εξουσίας ενεργοποιούν τα πιο ακραία ένστικτα σε ένα έργο που η ανθρώπινη σκληρότητα δεν γνωρίζει όρια.

Τη μετάφραση υπογράφει ο Γιώργος Δεπάστας, τη σκηνοθεσία και τα κοστούμια η Αντζελα Μπρούσκου, τα σκηνικά ο Γκάι Στεφάνου και τη μουσική ο Απόλλων Ρέτσος. Παίζουν: Μηνάς Χατζησάββας, Θέμης Πάνου, Κώστας Φαλελάκης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Κώστας Βασαρδάνης, Ιπποκράτης Δελβερούδης, Παναγιώτης Κατσώλης, Ηλίας Κουνέλας, Παναγιώτης Λάρκου, Πέτρος Μάλαμας.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 26/03/2010

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε