«Πικροδάφνες» σε Βορρά και Νότο

«Δάφνες και πικροδάφνες» του Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβιαρά. Έτος γέννησης: 1979. Ετών τριάντα και ενός. Αλλά η κωμωδία- η σάτιρα, για να κυριολεκτώ, των πολιτικών και κοινωνικών μας ηθών-, έστω κι αν αναφέρεται σε μικροκομματικές μεθόδους ξεπερασμένες, φαίνεται πως ισχύει ακόμα. Απόδειξη: δύο ανεβάσματα φέτος! Από το Θέατρο «Όψεις» της Καρδίτσας που αφού έδειξε την παράστασή του, συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, στην Καρδίτσα και στον Βόλο, την έφερε και στην Αθήνα. Αλλά και από το αναγεννημένο Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης του ΚΘΒΕ που περιοδεύει σε χωριά, κωμοπόλεις και μεγαλύτερες πόλεις της Θράκης και της Μακεδονίας.

Τρίπολη, τέλη δεκαετίας του ΄70, παραμονές εκλογών. και τέσσερις τοπικοί κομματάρχες, ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος, συγκεντρώνονται για τα συνήθη εκλογομαγειρέματα και τη μοιρασιά της εκλογικής πελατείαςστο έργο, το πρώτο που συνυπέγραψαν ο Δημήτρης Κεχαΐδης, ο οποίος είχε πρωτοεμφανιστεί μέσα από το «Θέατρο Τέχνης» το 1958 και έφυγε από τη ζωή το 2005, και η σύντροφός του στη ζωή, η πανεπιστημιακός Ελένη Χαβιαρά. Άλλα κρύβονται όμως πίσω από τις προφανείς σκοπιμότητες. Και αυτή τη χειμωνιάτικη νύχτα, σαν σε θρίλερ, θα ξετυλιχτούν οι αποκαλύψεις, οι ανταγωνισμοί, τα απωθημένα. Μέσα από μία σάτιρα που θίγει την μεγάλη παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας: τον παραγοντισμό.

Το έργο, από τους σταθμούς της ελληνικής δραματουργίας, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1979 στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν σε μία παράσταση που άφησε εποχή και έκτοτε διήνυσε και διανύει την ελληνική επικράτεια κατά πλάτος και μήκος. Τώρα, στην συμπαραγωγή του Θεάτρου «Όψεις» και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Νίκου Ορφανού, παιδιού του «Θεάτρου Τέχνης», με σκηνικά Ευαγγελίας Κοκκίνου και κοστούμια Πηνελόπης Μπάμπου. Παίζουν: Παύλος Βησσαρίου, Γιώργος Ευγενικός, Νίκος Σκουλάς, Νίκος Ορφανός.

Από το Κλιμάκιο Μακεδονίας- Θράκης του ΚΘΒΕ το «Δάφνες και πικροδάφνες» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και με μουσική επιμέλεια Γιώργου Κιουρτσίδη, με σκηνικά και κοστούμια Άννας- Μαρίας Βάσιακ και φωτισμούς Τάσου Δαηλίδη. Παίζουν: Θανάσης Κεραμίδας, Τάσος Πανταζής, Νίκος Μαγδαληνός, Σπύρος Σαραφιανός.

  • ΙΝFΟ
  • Η παραγωγή των Θεάτρου «Όψεις»/ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο/ Γιώργου Αρμένη»/ Σκηνή «Εξ Αρχείων Τέχνης» (Σπ. Τρικούπη 34- Κουντουριώτου, Εξάρχεια, τηλ. 210-8253.489, 6972 201518) μέχρι και τη Δευτέρα. Η παραγωγή του ΚΘΒΕ σε περιοδεία μέχρι 28 Μαρτίου.
  • Γ. Δ. Κ. Σαρηγιάννης, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε