Νέα ταλέντα, αντίδοτο στο θολό τοπίο

Είναι δυο εξαιρετικοί ηθοποιοί της νέας γενιάς. Και χθες το βράδυ τιμήθηκαν γι’ αυτό με δυο σημαντικά βραβεία. Ο χρυσός σταυρός «Δημήτρη Χορν» στόλισε το στήθος του Μιχάλη Οικονόμου και η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη το γαλάζιο φόρεμα της πανέμορφης Μαρίνας Ασλάνογλου.

Την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη φορά στη Μαρίνα Ασλάνογλου η Μανουέλλα Παυλίδου χάρη στην ερμηνεία της στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι»

Την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη φορά στη Μαρίνα Ασλάνογλου η Μανουέλλα Παυλίδου χάρη στην ερμηνεία της στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι»

Τα μοναδικής συναισθηματικής αξίας κοσμήματα θα τα κρατήσουν για έναν χρόνο. Σηματοδοτούν αντίστοιχα το 10ο βραβείο «Δημήτρης Χορν» και το 4ο «Μελίνα Μερκούρη», που παρέλαβαν χθες από τα χέρια των προκατόχων τους, Ευθύμη Παπαδημητρίου και Ελενας Μαυρίδου.

Πρόκειται για τα μοναδικά θεατρικά βραβεία, που απευθύνονται σε νέους ηθοποιούς και συνοδεύονται με χρηματικό έπαθλο. Ο οικοδεσπότης της βραδιάς, Σταμάτης Φασουλής, δήλωσε πως η θέσπισή τους είναι «ό,τι σημαντικότερο έχω κάνει μέχρι σήμερα στο θέατρο». Ενώ, με το γνωστό του χιούμορ δεν παρέλειψε να σχολιάσει την απονομή των Οσκαρ: «Τα δόντια άστραφταν περισσότερο από τα μάτια!». Χθες, στην πολύ σεμνότερη τελετή στο θέατρο «Δημήτρης Χορν», έλαμπαν από γνήσια συγκίνηση τα μάτια των βραβευθέντων.

Ο Μιχάλης Οικονόμου απέσπασε το βραβείο αντρικής ερμηνείας για το «Σφαγείο» του Ιλάν Χατσόρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο θέατρο του Νέου Κόσμου. «Ευχαριστώ την επιτροπή και τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και το Θέατρο του Νέου Κόσμου για την πίστη και την γενναιοδωρία με την οποία με έχει αγκαλιάσει και τις ευκαιρίες που μου έδωσε. Ευχαριστώ επίσης τα «αδέλφια» μου στο Σφαγείο, Γιώργο Παπαγεωργίου και Ορέστη Τζιόβα. Το βραβείο αυτό άλλες φορές σημαίνει κάτι, άλλες όχι. Μέσα στο θολό τοπίο των ημερών είναι σημαντικό να μας δίνεται αυτή η μικρή ενθάρρυνση να συνεχίσουμε το μεράκι μας. Αφιερώνω το βραβείο σε όσους χρειάζονται πίστη για να συνεχίσουν».

Η Μαρίνα Ασλάνογλου γοήτευσε κοινό και κριτικούς ως Κάθριν στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου στο «Αμφι-θέατρο». Στον σκηνοθέτη της αφιέρωσε, άλλωστε, το βραβείο. «Είναι μεγάλη τιμή και συγκίνηση να φοράω πάνω μου κάτι που είχε η Μελίνα. Ευχαριστώ την επιτροπή που μας στήριξε και μας δίνει τα φτερά να προχωρήσουμε σε δύσκολους δρόμους. Το βραβείο το αφιερώνω μαζί με την αγάπη μου στον Σπύρο Ευαγγελάτο, που με πίστεψε και μου εμπιστεύτηκε τον ρόλο», δήλωσε.

Για τον Τάκη Χορν μίλησε η σκηνογράφος Χλόη Ομπολένσκι, ενώ προβλήθηκε και η συνέντευξη που είχε δώσει στο «Παρασκήνιο» την περίοδο που έκανε πρόβες για τον «Τίμωνα τον Αθηναίο». Για τη Μελίνα Μερκούρη μίλησαν η στενή της φίλη Αλκη Ζέη και προβλήθηκε απόσπασμα της απολαυστικής συνέντευξης που έδωσε στη Μαργκερίτ Ντιράς στο Παρίσι το 1967.

Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. «Είμαστε περήφανοι για την καριέρα που απέκτησαν τα παιδιά που έχουν βραβευτεί», είπε. «Το θέατρό μας έχει σπουδαίους ηθοποιούς -και εικαστικούς- σήμερα. Εχουν περισσότερες ευκαιρίες σπουδών σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές και δουλεύουν απαλλαγμένοι από την παλαιότερη μιζέρια παραγωγής και τις παλιές προκαταλήψεις. Αυτό που λείπει από την εποχή μας είναι οι φωτισμένοι δάσκαλοι. Η νέα γενιά ηθοποιών, όμως είναι το αντίδοτο και τοκίζουν το ταλέντο τους με την εμπειρία και τη σπουδή». Μέλη της επιτροπής είναι ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η Αντιγόνη Καράλη. Την τελετή απονομής επιμελήθηκαν οι Σταμάτης Φασουλής, Θεοδόσης Ισαακίδης και Μανουέλλα Παυλίδου.*

  • Της ΕΛΕΝΑΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 9 Μαρτίου 2010
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε