«Δεν πληρώνω» από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Αναβύσσου «Αργώ»

Ήταν τέλος του καλοκαιριού, πριν ένα χρόνο. Η Μάρθα και ο Οδυσσέας, γείτονες, τα σπίτια τους είναι απέναντι από το δικό μου, μου ζήτησαν να τους βοηθήσω να ανεβάσουν μια παράσταση. Είχαν ασχοληθεί ξανά με το θέατρο, ήταν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαρωνίδας «Ορφέας», του οποίου ιδρυτής και δάσκαλος είναι ο σκηνοθέτης Πώλ Σκλάβος.

Για μένα ήταν η πρώτη φορά που θα δούλευα με ερασιτέχνες. Τους πρότεινα το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Το είχα δει μόλις, με πρωταγωνιστές τον Πάνο Σκουρολιάκο και τη Μαριάννα Τουμασάτου. Αρχίσαμε να δουλεύουμε, είχαν τη χαρά, τον αυθορμητισμό και την αφοσίωση ενός μικρού παιδιού.

Η παράσταση άρεσε πολύ. Το έργο είχε μεγάλη απήχηση, γιατί ο Ντάριο Φο γράφει για τον λαό και τα προβλήματά του. Ο λόγος του είναι απλός, άμεσος και οι χαρακτήρες των ρόλων επίσης.

Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί ταυτίζονται με τους ρόλους τους και οι θεατές, που είναι οι γείτονες, οι φίλοι και γενικά οι συντοπίτες, δέχονται την παράσταση και τα μηνύματα του έργου με ενθουσιασμό. Κοινό και ερασιτέχνες ηθοποιοί έχουν ένα δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Βλέπουν τον φίλο τους, τον δάσκαλο του παιδιού τους, τον μηχανικό του αυτοκινήτου τους, πολλές φορές τον πατέρα τους, να παίζει κι αυτό έχει ένα αποτέλεσμα θεατρικού διαλόγου, που εμείς οι επαγγελματίες ηθοποιοί ίσως δεν μπορούμε να τον έχουμε.

Όλος αυτός ο κόσμος χειροκροτούσε και ρωτούσε αν είχαμε προσθέσει λόγια και σκηνές που αφορούσαν τα δικά μας σημερινά προβλήματα. Παίξανε δύο παραστάσεις στην Ανάβυσσο και μία στα Καλύβια.

Εκτός από τη Μάρθα Αγγελοπούλου και τον Οδυσσέα Μανουσαρίδη, έπαιξαν η Μαρία Τζιβίλογλου, ο Νίκος Τσανάκας, ο Στράτος Γιαννουλάκης, ο Μάνος Μοχιανάκης, και ο Φώτης Κολυβάς. Κοστούμια η Κέλυ Σταματοπούλου, ηχητικά ο Σταμάτης Σέλας και όλα τα άλλα σκηνικά- κατασκευές, επιμέλεια έγιναν από τη θεατρική ομάδα «ΑΡΓΩ». Περάσαμε ωραίες, αλλά και δύσκολες στιγμές. Το αποτέλεσμα μας γέμισε χαρά. Σκεφτόμαστε να συνεχίσουμε.

  • ΙΛΙΑΔΑ ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ, Η ΑΥΓΗ: 27/02/2011
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε