Ο Θάνος Τοκάκης, από τη Χάνελε στον Mr Buffo

Μια τράπουλα για τον… Mr Buffo

Η παράσταση ανεβαίνει όπως επιθυμεί ο συγγραφέας του, Ντάριο Φο, χωρίς σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς
Λοβέρδου Μυρτώ, ΤΟ ΒΗΜΑ:  23/11/2012

«Δεν είναι ούτε εξέλιξη ούτε προαγωγή», λέει ο 32χρονος ηθοποιός Θάνος Τοκάκης για το βάπτισμά του στη σκηνοθεσία με αφορμή το έργο του Γκέρχαρντ Χάουπτμαν «Χάνελε» που παίζεται στην Κεντρική Σκηνή του νέου χώρου «104» στο Γκάζι. «Ούτε θεωρώ ότι μεγαλώνοντας πρέπει να γίνω σκηνοθέτης… Απλώς ένιωσα την ανάγκη να δω λίγο τα πράγματα απ’ έξω, να αναλάβω ευθύνες, να κάνω επιλογές. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο με βοηθά να γίνω καλύτερος και σαν ηθοποιός».

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και νικητής του βραβείου Δημήτρης Χορν, ο Θάνος Τοκάκης ήξερε ότι με το ανάλογο έργο θα βούταγε στα νερά της σκηνοθεσίας. Με δασκάλους στη σκηνή όπως ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Γιάννης Χουβαρδάς και ο Θωμάς Μοσχόπουλος, στου οποίου τη θεατρική ομάδα ανήκει, δύσκολο θα ήταν να ξεφύγει από το σκηνοθετικό μικρόβιο. «Η σκηνοθεσία είναι ένα πεδίο δημιουργίας, παράλληλα με μια μεγάλη μοναξιά. Δεν βιάζομαι πάντως, ούτε σκέφτομαι το επόμενο έργο. Τώρα που το «Χάνελε» παίζεται στο 104 εγώ είμαι αφιερωμένος στην καινούργια δουλειά που σκηνοθετεί ο Θωμάς», λέει. Και αναφέρεται στην παράσταση με το έργο του νομπελίστα Ντάριο Φο «Mr Βuffo» που ξεκίνησε στο Θησείον.

Σπονδυλωτό, το έργο του Φο αποτελεί την πρώτη επιλογή της νεοσύστατης ομάδας «Επτάρχεια» του σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλου, όπου συνεργάζεται με τους μόνιμους πλέον συνεργάτες του, και το ανεβάζει ακριβώς με τον τρόπο που επιθυμεί και ο ίδιος ο συγγραφέας του, χωρίς, δηλαδή, σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς. Γραμμένο το 1969 έχει μεταφραστεί σε 30 διαφορετικές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε όλον τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία. Κάθε παράσταση θα περιλαμβάνει διαφορετικές σκηνές, καθώς ο αριθμός των σκηνών είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορούν να παρουσιαστούν σε μία μόνο βραδιά. Ο Mr Buffo που στα ιταλικά ο τίτλος σημαίνει «Κωμικό Μυστήριο», πραγματεύεται το θρησκευτικό ιερό δράμα του καθολικού, κυρίως, μεσαίωνα. Ο Φο συνέλεξε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και χαρακτηριστικές κωμικές σκηνές που αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος των εν λόγω ιερών δραμάτων και τις ξανάγραψε μετουσιώνοντας τις μπουφόνικες αυτές στιγμές σε προφορικό λόγο και σατιρική ποίηση, ξεχνώντας κάθε χρονική και ιδεολογική απόσταση, ενώ κάθε ηθοποιός παίζει όλους τους ρόλους που εμφανίζονται σε κάθε σκηνή. Θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να δούμε την ελληνική εκδοχή αυτού του ιδιότυπου έργου.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

 
«Mr Buffo»
Παίζουν οι ηθοποιοί Αργύρης Ξάφης, Αννα Μάσχα, Κώστας Μπερικόπουλος, Θάνος Τοκάκης, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Χρυσοστόμου
Παραστάσεις Θησείον (Τουρναβίτου 7,             210-3255444      ).
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, κάθε Παρασκευή στις 23.30 και κάθε Κυριακή στις 21.30.  
 
«Χάνελε»
Παίζουν οι ηθοποιοί της ομάδας Maniart: Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Ειρήνη Μπούνταλη, Δημήτρης Ντάσκας, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Φαναριώτη, Βαγγέλης Ψωμάς.
Παραστάσεις στο «104» (Ευμολπιδών 41, Γκάζι – τηλ 210 3455.020)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε