Πόιντ σίστεμ και στο θέατρο

  • ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
  • Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ενώ οι θεατρικές επιχορηγήσεις της περιόδου ’10-’11 βρίσκονται στον αέρα, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού βάζει σε «δημόσια διαβούλευση» το «νέο πλαίσιο για τις επιχορηγήσεις του θεάτρου» που θα δίνονται από τη σεζόν ’11-’12.

Από αύριο έως και τις 15 Μαρτίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/yppol θα αναρτηθεί για διαβούλευση το κείμενο με τα έξι βασικά σημεία για το νέο πλαίσιο των επιχορηγήσεων.

Σ’ αυτό κατέληξε η Ομάδα Εργασίας για το Θέατρο, που απαρτίζεται από το σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο, την κριτικό θεάτρου Ματίνα Καλτάκη και τη δραματολόγο Δήμητρα Κονδυλάκη. Εργάστηκαν χωρίς να αντιπροσωπεύουν το υπουργείο και αμισθί, από τον περασμένο Νοέμβριο έως σήμερα.

Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχουν καταθέσει στον υπουργό το τελικό κείμενό τους. «Η παρουσία και η λειτουργία μας είναι αμιγώς συμβουλευτική. Προτού παραδώσουμε όμως το τελικό χαρτί, θέλουμε να δούμε τι θα ζητήσει ο χώρος του θεάτρου. Περιμένουμε εκπλήξεις και από το διαδικτυακό διάλογο. Μπορεί να μας στρέψουν σε μια κατεύθυνση που δεν έχουμε σκεφτεί» παραδέχεται η Ματίνα Καλτάκη.

Για να καταλήξει στα έξι σημεία του νέου πλαισίου, η τριμελής ομάδα εξέτασε τις εργασίες όλων των επιτροπών από καταβολής του θεσμού των επιχορηγήσεων. «Λάβαμε υπόψη μας και τα περισσότερα ευρωπαϊκά συστήματα επιχορηγήσεων, ακόμη και της Βόρειας Αμερικής» εξηγεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος. «Μέλημά μας είναι η πρακτική εφαρμογή τους, η διαφάνεια και η ευελιξία». Σημαντικό ρόλο στην εργασία της ομάδας έπαιξε «ο αυτοπροσδιορισμός του αιτούντος»: «Δεν μπορείς να κρίνεις με τα ίδια κριτήρια τους «Blitz» με τον Ευαγγελάτο. Από εκεί και πέρα είναι θέμα υπουργού το πού θα ρίξει το βάρος» προσθέτει ο Μοσχόπουλος.

«Ο θεατρικός χάρτης έχει αλλάξει τελείως» διαπιστώνει η Δήμητρα Κονδυλάκη. «Επρεπε να λάβουμε υπόψη μας τα νέα δεδομένα. Μας ενδιαφέρει η σύμπραξη των καλλιτεχνών, η αποκέντρωση, οι νέες, άστεγες ομάδες και το ελληνικό κείμενο».

Τα έξι σημεία που βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας προκήρυξης είναι: 1) Σταθεροποίηση του χρονικού προγραμματισμού της διαδικασίας των επιχορηγήσεων από την προκήρυξη ώς την εκταμίευση της τελευταίας δόσης σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. 2) Νέο νομικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει και σε φυσικά πρόσωπα να καταθέτουν αιτήσεις για παραστάσεις-δράσεις. 3) Θεατρική αποκέντρωση. 4) Συμπράξεις, ενίσχυση της έρευνας, της διάδρασης με το εξωτερικό. Για πρώτη φορά, καθιέρωση συστήματος αξιολόγησης πολλαπλών κριτηρίων. 5) Επιδότηση ενοικίου σε άστεγες ομάδες. Πρόταση δημιουργίας πολυχώρου από το ΥΠΠΟΤ για τις άστεγες ομάδες. 6) Εξαγωγή παραστάσεων εκτός συνόρων.

Το επιτελείο του Π. Γερουλάνου αναγγέλλει ότι η προκήρυξη για τις επιχορηγήσεις του ’11-’12 θα γίνει τέλη Μαρτίου, αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση. «Το Μάιο θα έχουν ανακοινωθεί τα ποσά του ’11-’12, που ενδέχεται να δοθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στις 20 Μαρτίου θα έχει το ΥΠΠΟΤ ξεκάθαρη εικόνα» τονίζει η σύμβουλος του υπουργού, Κατερίνα Ανέστη.

Δεν αποκαλύπτει ωστόσο αν θα δοθεί η εκκρεμούσα επιχορήγηση του ’10-’11. Η δήλωση «θα υπάρχει μια περίοδος-γέφυρα» δεν διαφωτίζει κανέναν. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Γερουλάνος έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να κόψει το «χαρτζιλίκωμα των πολλών» υπέρ του να δίνονται «μεγαλύτερα ποσά σε λιγότερους».

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ συναντήθηκαν χθες οι Β. Πουλατζάς, Βαγγ. Θεοδωρόπουλος, Ξένια Καλογεροπούλου, Λ. Βογιατζής, Α. Αντύπας, Θ. Τερζόπουλος, Σπ. Ευαγγελάτος, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Δ. Χρονόπουλος, Ρούλα Πατεράκη, Ακ. Βλουτής, Αντζελα Μπρούσκου, Θ. Παπαγεωργίου, Π. Μουστάκης και Δ.Τάρλοου. Θα ξανασυναντηθούν στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, στις 3 Μαρτίου. *

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε