Σκηνογραφία εντός τόπου και χρόνου

  • Εντεκα απόφοιτοι της Σχολής Βακαλό εκθέτουν τις προτάσεις τους για μια θεατρική παράσταση

Τι θα ήταν το θέατρο χωρίς τη σκηνογραφία; Πώς θα αποδίδονταν οι ατμόσφαιρες, πώς θα εναλλάσσονταν οι εποχές, πού θα συγκρούονταν οι ήρωες; Τιμώντας αυτή τη συχνά παραγκωνισμένη τέχνη, το κεντρικό κτίριο της Σχολής Βακαλό φιλοξενεί την έκθεση «Με αφορμή μια παράσταση: Εντεκα σκηνογραφικές μελέτες». Εντεκα πρόσφατοι απόφοιτοι του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας και του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου της Σχολής εκθέτουν σκηνογραφικές και ενδυματολογικές προτάσεις για το έργο «Εσύ και τα σύννεφά σου» του Ερικ Βεστφάλ, η πρεμιέρα του οποίου πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Αγγέλων Βήμα στις 19 Δεκεμβρίου 2009. Την ερχόμενη Δευτέρα η έκθεση θα μεταφερθεί στον χώρο του θεάτρου εισάγοντας τους θεατές στην ατμόσφαιρα της παράστασης μέσα από προσχεδιακό υλικό, τελικά σχέδια και τρισδιάστατες μακέτες.

Η σχέση της Σχολής Βακαλό με τον χώρο και το αντικείμενο της σκηνογραφίας είναι ιστορική καθώς διδάσκεται από το 1958. Οχι απλώς επειδή η σκηνογραφία ανήκει ούτως ή άλλως στο πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών, αλλά πολύ περισσότερο διότι ένας από τους ιδρυτές της, ο Γιώργος Βακαλό, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικούς έλληνες σκηνογράφους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι προτάσεις των Δάφνης Αντωνίου, Αννας Βήχου, Λένας Γκάντζου, Βασίλη Κατσαράκη, Ανδριανής Κορκώνη, Ελλης Λιδωρικιώτη, Φωτεινής Μουτάφη, Ιωάννας Ξαγοράρη, Χριστίνας Πανοπούλου, Τόλη Τατόλα και Ουρανίας Τραχανά. Οι μελέτες αυτές, που ζωντανεύουν μέσα από κάθε λογής αντικείμενα, χρωματικές αποχρώσεις, υλικά και χρήσεις της γεωμετρίας και της προοπτικής, ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο πειραματικού workshop που οργανώθηκε σε συνεργασία με το θέατρο Αγγέλων Βήμα του Κοραή Δαμάτη με αφορμή τη συγκεκριμένη παράσταση. Πληροφορίες στο τηλ. 210 6442.514. [ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010]

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε