«Ποτέ δεν έλειψαν από τον κόσμο και από την Ελλάδα φυσικά οι ενάρετοι, οι τίμιοι πατριώτες και οι ψεύτικοι πατριδοκάπηλοι, που φυτρώνουν σαν τις τσουκνίδες μέσα στα λουλούδια»… έγραφε, σχολιάζοντας με τον απαράμιλλο τρόπο του την εποχή του ο Δημήτρης Ψαθάς. Στον Ψαθά, λοιπόν, και στο θεατρικό του έργο Φωνάζει ο κλέφτης, που γράφτηκε το 1958 και έπειτα από 55 χρόνια παραμένει επίκαιρο, επιστρέφει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης αυτό το καλοκαίρι. Την ιστορία του υπερβολικά έντιμου φτωχού λογιστή που βρίσκει στο δρόμο ένα πορτοφόλι παρουσιάζει αυτή τη Δευτέρα στο θέατρο Φρύνιχος των Δελφών, για να συνεχίσει κατόπιν την καλοκαιρινή του περιοδεία σε όλη την Ελλαδα.

Το Φωνάζει ο κλέφτης υπήρξε μεγάλη θεατρική επιτυχία για τον θίασο Μαίρης Αρώνη – Ντίνου Ηλιόπουλου – Διονύση Παπαγιαννόπουλου, ενώ το 1962 παρουσιάστηκε και στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη (παραγωγή Φίνος Φιλμ), με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Παπαγιανόπουλο.

Στην παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η Υρώ Μανέ, ενώ στο πλάι της παίζουν οι Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Μακαλιάς, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Σταύρος Μερμήγκης, Χρύσα Κλούβα, Μαρία Γίτσα.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Βασίλης Μυριανθόπουλος, τα σκηνικά η Άση Δημητρολοπούλου, όπως και τα κοστούμια, που επιμελείται μαζί με την Ελένη Δουνδουλάκη.