Περφόρμανς και δείπνο στην αυλή του Εθνικού Θεάτρου

ΣΕ «ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ»

Οι κώδικες της γευστικής μνήμης, σαν η πιο πολύτιμη πολιτισμική αποσκευή των μεταναστών της οδού Αγ. Κωνσταντίνου, γίνονται η αφορμή για μια γαστρονομική περιπέτεια στην αυλή του Εθνικού Θεάτρου, με τίτλο «Δειπνοσταβρυα».

Οι κώδικες της γευστικής μνήμης, σαν η πιο πολύτιμη πολιτισμική αποσκευή των μεταναστών της οδού Αγ. Κωνσταντίνου, γίνονται η αφορμή για μια γαστρονομική περιπέτεια στην αυλή του Εθνικού Θεάτρου, με τίτλο «Δειπνοσταβρυα». Ταπεινό δείπνο σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Ψυχούλη με τη δημιουργική συνεισφορά του Βασίλη Καλλίδη και ηχητική υποστήριξη των Minimize. Ενα από τα δρώμενα που θα λάβουν χώρο στην πρώτη κρατική μας σκηνή, στο πλαίσιο της «Κοινής Θέας».

Περφόρμανς, προβολές, μία συζήτηση και μουσική στον εξωτερικό χώρο του Εθνικού Θεάτρου (αυλή κτιρίου Τσίλλερ) είναι η νέα πρόταση της «Κοινής Θέας» στο τέλος της φετινής θεατρικής περιόδου για έξι βραδιές του Μαΐου (10, 11, 12 και 17, 18, 19), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ενα «άνοιγμα» του Θεάτρου στον εξωτερικό χώρο, πέραν του κτιρίου Τσίλλερ, μέσω της δημιουργικής αξιοποίησης ενός πλήρως ανεκμετάλλευτου και «απροσδιόριστου» χώρου, της αυλής του κτιρίου, στην υποβαθμισμένη αυτή πλευρά του κέντρου της πόλης (επιμέλεια Ελένη Κούκου και Κατερίνα Τσέλου).

Με σκηνικά παραστάσεων
Η αρχιτεκτονική ομάδα «Architecture for Humanity Athens», παράρτημα του διεθνούς οργανισμού «Architecture for Humanity», με επικεφαλής τη Χρυσή Νικολούτσου, έχει (ανα)διαμορφώσει αυτόν τον μεγάλο εξωτερικό χώρο επαναχρησιμοποιώντας σκηνικά παλαιότερων παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου, τονίζοντας την πολυδιάστατη χρήση που μπορεί να αποκτήσει ένα αντικείμενο.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση σε ένα αστικό κενό υπόκειται σε κοινή θέα στις γύρω πολυκατοικίες και στους επισκέπτες, μετατρέποντας έναν κλειστό και απομονωμένο χώρο σε έναν προσβάσιμο και ανοιχτό στην πόλη τόπο. Ταυτόχρονα, βάσει της διαμόρφωσης του χώρου και της κεντρικής ιδέας, οι επισκέπτες τίθενται και οι ίδιοι σε κοινή θέα.

Ανάμεσα στις περφόρμανς περιλαμβάνονται «Chateau vri. and ou» (Μπάμπης Γαλιατσάτος και Αλκηστις Πουλοπούλου). «Golden Boy» Δράση-Διάλεξη αριθμός 1 (Poka-Yio). «A place to be» (Αποστολία Παπαδαμάκη). Από την Κεντρική Σκηνή σε Κοινή Θέα (Χρ. Λούλης, Μ. Μαυροματάκης, Ν. Ψαρράς, Λ. Παπαληγούρα, Β. Παπαγεωργίου). Πέντε ηθοποιοί εκπροσωπούν τα πέντε έργα της κεντρικής σκηνής. Προβολές από περφόρμανς στο αστικό τοπίο: James Lee Byars, Γεωργία Σαγρή, Γιώργος Σαπουντζής κ.ά.

Αντ. Καρ., ΕΘΝΟΣ, 28/4/2012

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: