Επιστροφή στον Ντοστογιέφκι

«Φως στη σκοτεινή εποχή της ανθρώπινης ψυχικής κρίσης, πίστη στην αναζήτηση της ομορφιάς αλλά και του πάθους». Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός τον αριστουργηματικό Ηλίθιο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ερμηνεύοντας παράλληλα την επιλογή του να επιστρέψει σε αυτόν και τη σκηνική του απόδοση.

Έχοντας μόλις τελειώσει με επιτυχία τις παραστάσεις του Ερωτόκριτου, ο σκηνοθέτης επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ την επόμενη Πέμπτη, 19 Απριλίου, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά τον Ηλίθιο, ξαναδουλεύοντας την παράσταση που είχε ανεβάσει το 2007 με την τότε ομάδα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

Διατηρώντας τον βασικό κορμό εκείνου του σχήματος (Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ημελος, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαρία Σαββίδου, Νίκος Καρδώνης, Άρης Τρουπάκης κ.ά.), στον οποίο προστίθενται οι Γιώτα Φέστα, Κόρα Καρβούνη, Νεφέλη Κουρή, η παράσταση θα παρουσιάζεται για ένα μήνα, σε δύο μέρη πάντα, καθώς η συνολική διάρκειά της υπερβαίνει τις έξι ώρες.

Ο Ηλίθιος γράφτηκε την περίοδο 1868-69 και αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα του μεγάλου Ρώσου κλασικού. Στο επίκεντρό του ένας αγνός, άφθαρτος, ανυστερόβουλος και ακοινώνητος άνθρωπος, που «εισβάλλει» σε ένα αλλοτριωμένο κοινωνικό περιβάλλον, λειτουργώντας σαν καταλύτης σωτηρίας για τον ίδιο και όσους συναστραφεί.

Μιλώντας για την ανάγκη που τον οδήγησε να ξανακαταπιαστεί με το έργο, ο σκηνοθέτης σημειώνει πως κίνητρο υπήρξε η επιθυμία «να παρακολουθήσουμε ξανά την τραγική περιπέτεια ενός αθώου ανθρώπου μέσα στη δίνη της σύγχρονης ζωής, να ξαναδούμε με πιο ώριμο βλέμμα το αριστούργημα του Ντοστογέφσκι», καθώς «οΗλίθιος περιέχει όλα εκείνα τα σωτήρια μυστικά που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος για να επιζήσει σε μια δύσκολη εποχή».

Σε αυτό το «συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του αφηγηματικού θεάτρου», όπως το χαρακτηρίζει ο Στ. Λιβαθινός, συνταξιδιώτες του είναι οι ηθοποιοί Β. Ανδρέου, Μελέτης Ηλίας, Δ. Ημελλος, Στέλιος Ιακωβίδης, Κ. Καρβούνη, Ν. Καρδώνης, Ν. Κουρή, Δαυίδ Μαλτέζε, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Δ. Μυλωνάς, Μ. Ναυπλιώτου, Μ. Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Φωτεινή Τιμοθέου, Α. Τρουπάκης, Σπύρος Τσεκούρας, Σοφία Τσινάρη, Γ. Φέστα, Γιώργος Χριστοδούλου.

Η μετάφραση είναι αυτή του Άρη Αλεξάνδρου, σε δραματουργική επεξεργασία του Σάββα Κυριακίδη με τη συνεργασία του σκηνοθέτη και των ηθοποιών. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Ελένη Μανωλοπούλου και η μουσική είναι του Θοδωρή Αμπαζή.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: