Ανοίγοντας το «Διπλό βιβλίο» επί σκηνής

Στα 1976, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα έπειτα από τριάντα σχεδόν χρόνια αναγκαστικής υπερορίας, ο Δημήτρης Χατζής δημοσίευσε ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου, Το διπλό βιβλίο.

Ήταν μια μαρτυρία για την εμπειρία της ξενιτιάς, με επίκεντρό της όχι την πολιτική προσφυγιά αλλά τη μετανάστευση των μεταπολεμικών δεκαετιών.  Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν οι ιστορικές εμπειρίες που βίωσε ο τόπος στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, από τον Εμφύλιο έως τη μεταπολίτευση, και δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα. Συγχρόνως, όμως, η ιστορία του ήρωα καταφέρνει να γίνει πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου «στο δικό μας κόσμο το σημερινό», ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα.

Αυτήν την ιστορία του Δ. Χατζή επέλεξε να μεταφέρει στη σκηνή ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ξανθόπουλος μαζί με την ομάδα θεάτρου Pequod, συνδέοντας τα τραύματα του παρελθόντος με τις αιτίες της σημερινής κρίσης, μέσα από την εξερεύνηση νέων τρόπων σκηνικής αφήγησης. Το διπλό βιβλίο θα παρουσιάζεται από την Τετάρτη 18 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Κλίνη, Χριστίνα Μωρόγιαννη, Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρη Ξανθόπουλο και Αγγελική Παπαθεμελή.

Υπενθυμίζεται ότι η πολλά υποσχόμενη ομάδα Pequod ιδρύθηκε το 2009 από τους Δ. Ξανθόπουλο, Α. Παπαθεμελή και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και έκανε αίσθηση στο χώρο του ελληνικού ερευνητικού θεάτρου παρουσιάζοντας έναν Γλάρο από τον οποίον είχαν αφαιρεθεί όλα τα περιττά ερμηνευτικά και αισθητικά επιθέματα, για να μείνουν μόνο τα ουσιώδη και διαχρονικά ερωτήματα που στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2011, η ομάδα παρουσίασε την Υπόθεση εργασίας, αντλώντας υλικό από άρθρα και εμπειρίες εργαζομένων προκειμένου να διερευνήσει τη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα.

Στη νέα της δουλειά, η ομάδα ξεκινάει από τα επιτακτικά ερωτήματα των ημερών και, στην προσπάθεια να εξερευνήσει την αρχαιολογία τους, προστρέχει στο τελευταίο μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζή (1913-1981), που βίωσε προσωπικά και κατέγραψε στο έργο του τις τραγωδίες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

* Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, την Παρασκευή 27 Απριλίου, αμέσως μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση των μελών της ομάδας Pequod με το κοινό.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: