«ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ» Ο γάμος στο μικροσκόπιο

Στο ρωμαϊκό δίκαιο ο ορισμός του γάμου κατά Μοδεστίνο είναι ακόμα αξεπέραστος: «Εστιν ουν γάμος ανδρός τε γυναικός συνάφεια, συγκλήρωσις του βίου παντός, θείου τε και ανθρωπίνου δικαίου κοινωνία»…

Ο γάμος στο μικροσκόπιο

Στο ρωμαϊκό δίκαιο ο ορισμός του γάμου κατά Μοδεστίνο είναι ακόμα αξεπέραστος: «Εστιν ουν γάμος ανδρός τε γυναικός συνάφεια, συγκλήρωσις του βίου παντός, θείου τε και ανθρωπίνου δικαίου κοινωνία»… Η εκκλησία μας προσεγγίζει το θέμα παραπλήσια, με το «ους ο Θεός συνέζευξεν άνθρωπος μη χωριζέτω» κι επειδή αμφιβάλλει κομμάτι για τη σταθερότητα του… θηλυκού σκέλους, βάζει κι εκείνο το περίφημο «η γυνή να φοβείται τον άνδρα»… και μετά και μετά… Αλήθεια, τι γίνεται μετά από 10 χρόνια έγγαμης συμβίωσης. H Ολυμπία Ταμπάκη στο «Προσοχή! Ο γάμος βλάπτει σοβαρά την υγεία!» ιχνηλατεί πάνω στο θέμα με ειλικρίνεια, καλή διάθεση και δημιουργική περιέργεια, αναζητώντας τουλάχιστον μιαν έντιμη απάντηση, όπως προκύπτει από την παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρο «Διθύραμβος».

Η υπόθεση

Ηρωες του έργου, δύο διπλανοί μας άνθρωποι: Ενα ζευγάρι, ύστερα από δεκάχρονη αρμονική (;) συμβίωση, σε μια κορυφαία στιγμή κρίσης, που δεν είναι και η πρώτη. Το πού θα καταλήξει, είναι το μικρό μυστικό της παράστασης, που σίγουρα θα την απολαύσετε από την πρώτη στιγμή μέχρι το τέλος, γιατί έχει ένα μοναδικό προσόν: Είναι αληθινή. Η Μαρία και ο Γιώργος ζουν μέσα στο πλαίσιο που επιβάλλει η κοινωνία: Είναι ένα «νόμιμο» ζευγάρι, που καθημερινά «στεγνώνει» κι ασφυκτιά, κολυμπώντας στον ωκεανό του καθωσπρεπισμού. Η φθορά της σχέσης είναι δεδομένη και η πλήρης διάλυσή της αναμενόμενη, παρά τις προσπάθειες -ακόμα και ακραίες- που καταβάλλονται για την «ανανέωσή της», μέχρι τη στιγμή που η Μαρία αποφασίζει να ανατρέψει την ισορροπία του. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χρήστος Σούπος και τα σκηνικά ο Βασίλης Λαζαρίδης. Παίζουν: Μυρτώ Πισπινή, Βασίλης Λαζαρίδης.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: