Λίφτινγκ σε βάθος στο Ρεξ

  • Στόχος να είναι το θέατρο έτοιμο να υποδεχτεί το ρεπερτόριο του 2012
Λίφτινγκ σε βάθος στο Ρεξ

Γενικό λίφτινγκ στο θέατρο Ρεξ

Αποκατάσταση τώρα, για το REX, το διατηρητέο κτίριο της Πανεπιστημίου όπου στεγάζεται το Εθνικό Θέατρο, προκειμένου να είναι σε θέση να λειτουργήσει από την επόμενη θεατρική σεζόν. Το αίτημα της επίσπευσης του έργου διατύπωσε άλλωστε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και ο διευθυντής του Εθνικού Γιάννης Χουβαρδάς δεδομένου ότι ήδη είναι έτοιμο το ρεπερτόριο για το 2012.

Επιπλέον για την υλοποίηση του έργου επιβάλλεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Χθες το βράδυ λοιπόν το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε την μελέτη (αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ) για το κτίριο, που σήμερα παρουσιάζει φθορές, οι οποίες μπορεί να μην εμπνέουν ανησυχία για την στατική του επάρκεια και την ασφάλεια των χρηστών του, δημιουργούν όμως έντονα προβλήματα στην καθημερινή του λειτουργία. Η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του κελύφους και των υποδομών του είναι επομένως το ζητούμενο των επεμβάσεων.

Νέα εκδοτήρια, τέσσερις νέοι ανελκυστήρες που θα αντικαταστήσουν του παλιούς, εκσυγχρονισμός της σκηνής του θεάτρου Κοτοπούλη και αποκατάσταση του συστήματος κλιματισμού της αίθουσας περιλαμβάνονται στις επεμβάσεις που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του κτιρίου. Επιπλέον: Λευκό μάρμαρο Διονύσου και κόκκινο Ερέτριας θα χρησιμοποιηθούν για τις ορθομαρμαρώσεις της όψης και του ισογείου, καθώς και του δαπέδου του. Διατηρούνται τα μεταλλικά κουφώματα ως αναπόσπαστο στοιχείο της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής αφού όμως προηγουμένως αποκατασταθούν ως προς την ασφάλεια και την στεγανότητά τους. Γίνεται πλήρης εκσυγχρονισμός των δωμάτων, όπου θα αντικατασταθούν οι μονώσεις και το αποχετευτικό δίκτυο και επανέρχεται ο αρχικός φωτισμός σήμανσης του κτιρίου με Νέον στις ίδιες θέσεις αλλά σε λευκό χρώμα. Ειδική στατική μελέτη εξάλλου αντιμετωπίζει την ενίσχυση του μεταλλικού φορέα της μαρκίζας, η οποία έχει και το σοβαρότερο πρόβλημα λόγω έντονης οξείδωσης στο φέροντα οργανισμό της ενώ μεγάλη διάβρωση εμφανίζουν τα ξύλινα τμήματά της.

Σχεδιασμένο το 1935 από τον Λεωνίδα Μπόνη και τον Βασίλειο Κασσάνδρα, αρχιτέκτονες σπουδαγμένους στην γαλλική Ecole des Beaux Arts, το Μέγαρο REX ήταν το πρώτο συστηματικό κέντρο θεαμάτων της Αθήνας. Εξάλλου κατασκευάστηκε με υπερσύγχρονες για την εποχή τεχνολογικές εγκαταστάσεις, από σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος και με σύστημα κλιματισμού. Οσον αφορά τη πρόσοψη του κτιρίου εμφανείς είναι οι αναφορές στους αμερικανικούς ουρανοξύστες, όπως δείχνουν τα κατακόρυφα στοιχεία που επικρατούν πάνω από τον πρόβολο της μαρκίζας του ισογείου.

Το Μέγαρο REX έχει περάσει μάλιστα στη διεθνή βιβλιογραφία χάρη στην ευρηματική λύση των δύο αρχιτεκτόνων να συνδυάσουν στο ίδιο κτίριο δύο αίθουσες κινηματογράφου (το Σινεάκ στο υπόγειο με 582 θέσεις και από πάνω η αίθουσα του REX με πλατεία 803 θέσεων, περιμετρικό εξώστη 321 θέσεων με 9 θεωρεία και περιμετρικό υπερώο 448 θέσεων) και μία θεατρική με 626 θέσεις στην πλατεία, 222 στον αμφιθεατρικό εξώστη με 15 θεωρεία και 276 στο υπερώο. Και όλα αυτά σε οικόπεδο μόλις 26Χ44 μέτρων.

Το θέατρο Κοτοπούλη καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1982 και τότε χάρη στην πρωτοβουλία της Μελίνας κηρύχθηκε διατηρητέο, περιήλθε στο ΥΠΠΟ και ανακαινίσθηκε. Αργότερα παραχωρήθηκε στο Εθνικό Θέατρο. Σήμερα πάντως η διεύθυνση του Εθνικού βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με τον ενοικιαστή του κινηματογράφου REX, που το έχει μετατρέψει σε κέντρο ψυχαγωγίας, του οποίου το συμβόλαιο ενοικίασης έχει λήξει.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: