Νερό, μαριονέτες και «Δούλες»

Τα έργα του Γιάννη Βαρελά της Αναστασίας Δούκα και της Ειρήνης Μίγα που  κυνηγούν  το βραβείο,

Τα έργα του Γιάννη Βαρελά της Αναστασίας Δούκα και της Ειρήνης Μίγα που «κυνηγούν» το βραβείο,

Παρουσιάζονται από χθες τα έξι υποψήφια έργα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου θα εκτίθενται ως τον Οκτώβρη. Τον Σεπτέμβρη ο νικητής Εξι έργα, κατασκευές, βίντεο, ζωγραφική και γλυπτική, που πειραματίζονται με ιδέες, υλικά και φόρμες, κλείνουν το μάτι στην αρχιτεκτονική, σε μεγάλα έργα της ανθρώπινης σκέψης, στη συλλογική μας συνείδηση και στην κοινωνία. Πρόκειται για τα έργα των έξι υποψηφίων για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011, τα οποία αποκαλύφθηκαν χθες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφ. Δούκα 4), όπου θα εκτίθενται έως τα 30 Οκτωβρίου, αν και ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. «Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ λειτουργεί σαν μηχανισμός αξιολόγησης της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής», όπως έλεγε χθες ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τζιρτζιλάκης εκ μέρους του Ιδρύματος. Από το 1999, οπότε καθιερώθηκε ο θεσμός, ανά δύο χρόνια, από τη διαδικασία του Βραβείου έχουν περάσει 200 νέοι καλλιτέχνες και έχουν προκριθεί ως υποψήφιοι περίπου σαράντα. Ο φετινός θα είναι ο έβδομος που θα λάβει, εκτός από 10.000 ευρώ, και το «διαβατήριο» της σύγχρονης τέχνης, όπως έχει καθιερωθεί να χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο βραβείο.

Βίντεο που εστιάζει στη σχέση χορού και εικαστικών το έργο της Αλεξάνδρας Μπαχζέτση

Βίντεο που εστιάζει στη σχέση χορού και εικαστικών το έργο της Αλεξάνδρας Μπαχζέτση

«Μας ενδιαφέρει η προβληματική του αυτοπροσδιορισμού της καλλιτεχνικής παραγωγής σήμερα, να μην την βλέπουμε σαν αισθητική απόλαυση μόνο, αλλά και σαν τρόπο συνειδητοποίησης εμπειριών και βιωμάτων, και συσχετισμού με την κοινωνία», ανέφερε ο Γ. Τζιρτζιλάκης δίνοντας έτσι το βασικό κριτήριο επιλογής των έξι καλλιτεχνών, τρεις από τους οποίους ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Από τα χαρακτηριστικά των φετινών υποψηφίων είναι η σχέση τους με την αίσθηση της αρχιτεκτονικής. Περισσότερο εμφανής γίνεται αυτή η σχέση στο έργο του Θεόδωρου Σταματόγιαννη (ζει στη Γλασκόβη). Στο πάτωμα μιας αίθουσας έχει ανάγλυφα ενσωματώσει μια πόρτα, επανα-ορίζοντας τον χώρο και τα όρια γλυπτικής και αρχιτεκτονικής.

Εκεί που περιμένεις να δεις έργα στον τοίχο, ο καλλιτέχνης δημιουργεί την ανατροπή, ένα καμουφλάζ. Οχι μακριά από την αίσθηση της αρχιτεκτονικής κινείται και ο Ευτύχης Πατσουράκης, με το δύο έργα, μέσα από τα οποία διερευνά την ατομική και τη συλλογική μνήμη, τη σχέση ταυτότητας και ιστορίας: Το «Δέρμα», από κάμποσα ίδια χαλάκια εισόδου διαμερισμάτων ? ίχνη ανώνυμων ανθρώπων, τα οποία στρώνει στο δάπεδο μιας αίθουσας, ενσωματώνοντάς τα στο νεοκλασικό του Τσίλερ (Μέγαρο Σταθάτου), και τον κοινό «Ορίζοντα» που δημιουργεί από τέσσερις θαλασσογραφίες αγνώστων.

Ο πιο «φτασμένος» απ’ όλους Γιάννης Βαρελάς εμπνέεται από τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ και στήνει ένα περιβάλλον με κυρίαρχο το βίντεο, μια μαριονέτα, με τη φωνή της Γκλέτα Τζάκσον από την τελευταία σκηνή ενός φιλμ του 1974, με τις «Δούλες», και γύρω δύο ιδέες κοστουμιών σε τελάρο. Το έργο θα αναπτυχθεί σε τρεις ακόμη παραγωγές. Η Ειρήνη Μίγα, που σπουδάζει στο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εμπνευσμένη από την «Αυτοκρατορία των συμβόλων» του Ρολάν Μπαρτ, ρίχνει μια αλληγορική ματιά στην πραγματικότητα και δίνει νέα νοήματα στο παρόν. Η «μαγική» πήλινη πηγή της, που από τη μια ζωντανεύει κι από την άλλη στερεύει, βάζει σε διάλογο αντίρροπες δυνάμεις.

Η Αλεξάνδρα Μπαχζέτση (ζει στη Ζυρίχη) παρουσιάζει ένα ποιητικό περιβάλλον με βίντεο που εστιάζεται στη σχέση χορού και εικαστικών. Τέλος, η Αναστασία Δούκα, με την εντυπωσιακή εγκατάσταση «Lazy suzan not», μια φανταστική θαλάσσια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, που συμβολίζει την υπερπροσπάθεια του ανθρώπου να βρει τον κρυμμένο μαύρο χρυσό, εξετάζει εν τέλει τα όρια του ανθρώπου για την επίτευξη του καθημερινού στόχου του.

Δήμητρα Ρουμπούλα, ΕΘΝΟΣ, 26/5/2011

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: