Εργα στη συνοικία του θεάτρου

  • Ξεκινά σύντομα η τακτοποίηση αρχιτεκτονικών μελών του μνημείου, ώστε να είναι έτοιμο για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες

Δεν ήταν απλώς ένα σημείο στην αρχαία Δήλο. Ηταν κεντρικό, καθώς βρισκόταν μέσα στον πολεοδομικό ιστό που διαμορφώθηκε στο ιερό νησί των αρχαίων πριν από 2.200 χρόνια. Δίπλα στο θέατρο, στο οποίο και αναφερόμαστε, ήταν μια πυκνοδομημένη γειτονιά, που οι αρχαιολόγοι την ονόμασαν «συνοικία του θεάτρου» από αυτό το εύρημα. Μια γειτονιά με πλουσιόσπιτα, διακοσμημένα με ωραία ψηφιδωτά δάπεδα, που βρισκόταν έξω από το Ιερό του Απόλλωνα, στα νότια του λιμανιού.

Εργα στη συνοικία του θεάτρου

Η αναστήλωσή του ή καλύτερα η τακτοποίηση κάποιων σκόρπιων αρχιτεκτονικών μελών του μνημείου ξεκινά σύντομα. Στόχος, αφενός να προστατευτεί και αφετέρου να καταστεί «αναγνώσιμο» στους εκατοντάδες καλοκαιρινούς επισκέπτες του νησιού.

Η οικοδόμηση του θεάτρου άρχισε το 314 π.Χ. στην πλαγιά ενός λόφου και ολοκληρώθηκε το 384 π.Χ. Χωρούσε περίπου 6.500 θεατές, οι οποίοι περνούσαν στο κοίλο μέσα από τις παρόδους, δύο μεγάλες πύλες που βρίσκονταν δεξιά και αριστερά από την ορχήστρα. Μπροστά στη σκηνή ήταν το προσκήνιο, μία στοά ύψους 2,67 μ., διακοσμημένη με δωρικούς ημικίονες και πίνακες ζωγραφικής.

Η μεγάλη δεξαμενή του ήταν εντυπωσιακή. Εκεί κατέληγαν τα νερά της βροχής από το κοίλο, περνώντας μέσα από αγωγό που βρισκόταν στην περιφέρεια της ορχήστρας. Η οροφή της δεξαμενής, που στηριζόταν σε οκτώ τόξα από γρανίτη, διέθετε στόμια πηγαδιών από τα οποία αντλούσαν το νερό.

Το θέατρο είναι στραμμένο προς τη δύση, ώστε οι θεατές να αντικρίζουν τη θάλασσα. Αρχικά ήταν ξύλινο. Το σωζόμενο σήμερα σχεδιάστηκε στο πρότυπο του Θεάτρου Διονύσου της Αθήνας.

Λόγω μεγάλης διασποράς του υλικού του θεωρήθηκε «πρώιμη» από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων η πρόταση για ολική αναστήλωση, η οποία εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει, άλλωστε, και μια πλήρης μελέτη ταύτισης του διάσπαρτου υλικού όπως αναφέρθηκε την Τρίτη στο ΚΑΣ. Ετσι συζητήθηκε μια πρόταση για τη συντήρηση κάποιων τμημάτων του θεάτρου, που υπέβαλε στο ΥΠΠΟΤ η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία διενεργεί ανασκαφές στη Δήλο από το 1873.

Με βάση τις προτάσεις των Γάλλων και τις παρατηρήσεις της αρμόδιας διεύθυνσης θα γίνουν κάποιες σημειακές επεμβάσεις, αρχής γενομένης από τους δύο αναλημματικούς τοίχους του κοίλου. Θα αναταχθούν 2-3 στρώσεις λίθων με αρχαίο και νέο μάρμαρο. Προτάθηκε, επίσης, η αποκατάσταση ενός τμήματος της πρόσοψης του προσκηνίου. Για να γίνει κατανοητή η εικόνα που έβλεπαν οι αρχαίοι θα προστεθούν άλλοι δύο πεσσοί από νέο μάρμαρο.

Επίσης, θα αποκατασταθεί ένα υπόγειο πέρασμα, που χρησιμοποιούσαν οι ηθοποιοί για βγουν από το προσκήνιο στη σκηνή. Θα καλυφθεί από γυαλί.

  • ΕΘΝΟΣ, 13/5/2011
Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: