Η επανάσταση μετά τον Θερμιδώρ

Μία ακόμη παραβολή για την επανάσταση και την αντεπανάσταση, ένα κείμενο στο βάθος του οποίου υπάρχει η κριτική ματιά του συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ απέναντι στο ανατολικογερμανικό σοσιαλιστικό καθεστώς, όπως και στα περισσότερα της τελευταίας δημιουργικής του περιόδου, αποτελεί Η αποστολή, που παρουσιάζεται από την ομάδα Projector, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά, από τις 3 έως και τις 19/3 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Το έργο, που φέρει τον υπότιτλο Ανάμνηση από μιαν επανάσταση, τοποθετείται στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η Γαλλική Επανάσταση διατηρούσε ακόμη την ανατρεπτική της ορμή και την ακτινοβολία της σε όλο τον κόσμο, ακόμη και εκτός Ευρώπης. Τρεις νέοι Γάλλοι πολίτες φθάνουν στην Τζαμάικα προκειμένου να υποκινήσουν και να οργανώσουν την εξέγερση των σκλάβων. Η αποστολή τους είναι να εγκαθιδρύσουν ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, βασισμένο στα επαναστατικά πρότυπα. Όμως, τους τρεις νέους επαναστάτες θα προλάβει η ανάρρηση του Ναπολέοντα στον αυτοκρατορικό θρόνο… Τα απελευθερωτικά τους σχέδια θα ανατραπούν.

Το κείμενο της Αποστολής, γραμμένο το 1979, έχει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το όψιμο έργο του Μύλλερ: ένα κολάζ ετερόκλητων «υλικών», που δομείται σε μια αποσπασματική αφήγηση, ποικιλία ύφους, διαπλοκή του ιστορικού παρελθόντος με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Μολονότι, φαινομενικά, στο επίκεντρό του τοποθετείται ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, στην ουσία θα πρέπει να αναγνωστεί ως ένα κριτικό σχόλιο για την αποτυχία των επαναστάσεων, τη μετατροπή του απελευθερωτικού προτάγματος σε ένα ανελεύθερο (σοσιαλιστικό) καθεστώς. Μέσα από το ποιητικό σύμπαν του Μύλλερ όμως αποδομούνται οι ίδιες οι ιδέες που κληροδότησε στον σύγχρονο κόσμο η Γαλλική Επανάσταση, κάτι που του προσδίδει έναν επίκαιρο χαρακτήρα και για τις διαρκώς μεταλλασσόμενες κοινωνίες του σήμερα.

Η Αποστολή παρουσιάζεται σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά (που πρόσφατα παρουσίασε στο Bios τη Μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι του Κολτές). Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Αντριάνα Αλεξίου, Σύρμω Κεκέ, Στάθης Κόκκορης, Κώστας Κουτσολέλος και Νατάσα Μαρματάκη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκαν οι Βασίλης Νούλας και Σοφία Σιμάκη.

Σημειώνεται ότι μετά την παράσταση της Πέμπτης 10/3 οι συντελεστές της, μαζί με τον διευθυντή της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Βίκτωρα Αρδίττη, θα συζητήσουν με το κοινό για το έργο του Μύλλερ.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: