«Λήθη» μέσα από τη γύμνια των λέξεων

  • Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος ερμηνεύει τον μονόλογο του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου
  • Της Ολγας Σελλα, Η Καθημερινή, Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Ενας ακόμη μονόλογος σε αθηναϊκή θεατρική σκηνή ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα. Στο θέατρο «Πορεία», ο ηθοποιός Δημοσθένης Παπαδόπουλος ερμηνεύει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον μονόλογο του Δημήτρη Δημητριάδη, «Λήθη». Κι αυτή τη φορά ο Δημήτρης Τάρλοου βρίσκεται πίσω από τη σκηνή, στη θέση του σκηνοθέτη. Για δεύτερη φορά στη μέχρι τώρα διαδρομή του. Θεωρεί ότι είναι μια διαδικασία ωριμότητας και ενηλικίωσης στη συνολική πορεία του, και την ονομάζει «ανάληψη ευθύνης». Μια διαδικασία που, ομολογεί, δεν αφορά μόνο το θέατρο αλλά και τις ευθύνες της προσωπικής του ζωής.

  • Η πρώτη επαφή

Δεν επέλεξε τον μονόλογο επειδή τείνει να γίνει θεατρική μόδα τα τελευταία χρόνια. Του έδωσε η μητέρα του, η Μαρίνα Καραγάτση, το βιβλίο του Δημήτρη Δημητριάδη, το διάβασε και τον ενθουσίασε. «Ξέρεις ποια ήταν η τελική ώθηση να το ανεβάσω; Το πρωτοδιάβασα στο καράβι που πήγαινα στην Ανδρο και το διάβαζα δυνατά σε μια φίλη μου. Είχαμε απομονωθεί σ’ ένα απόμερο αποθηκάκι του πλοίου. Ξαφνικά μπήκε ένα παιδάκι. Κάθισε μαζί μας, μας άκουγε και δεν έφευγε. Το κείμενο του Δημητριάδη δεν είναι ένα φιλοσοφικό κείμενο που χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για να το καταλάβεις. Ισα ίσα. Είναι ένα κείμενο επαναλήψεων, και τόσο απογυμνωμένο και ωμό από οποιαδήποτε ποίηση ή πεποίθηση που γίνεται πάρα πολύ δυνατό μέσα απ’ τη γύμνια των λέξεων. Κι αυτό νομίζω ότι ένα παιδί μπορεί να το καταλάβει». Του αρέσει ο αρνητισμός του Δημ. Δημητριάδη, «παρ’ ότι για κάποιους μπορεί να είναι ενοχλητικός. Αυτό που λέει είναι πολύ αιρετικό και ταυτοχρόνως πολύ απελευθερωτικό. Τοποθετεί το ανθρώπινο σώμα στη θέση που του αρμόζει. Ούτε το αποθεώνει ούτε το καταδικάζει. Και λέει ότι είναι το μόνο που έχουμε. Για μένα αυτό το κείμενο είναι πιο κοντά σ’ αυτό που αντιλαμβάνομαι για την ορθοδοξία. Τα κείμενα μιλούν για το εδώ και το τώρα. Νομίζω ότι και η ορθοδοξία μιλάει γι’ αυτό το κατεπείγον της προσφοράς στον άνθρωπο εδώ και τώρα».

  • Ηθοποιός – εργάτης

Ο Δημήτρης Τάρλοου λέει ότι ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος είναι ένας «ακάματος εργάτης αυτού του μονολόγου». «Δεν είναι δήθεν, δεν καμώνεται τον σπουδαίο, δεν καμώνεται τον πολύ βαθύ. Ηρθε στην πρώτη πρόβα ξέροντας απ’ έξω όλο το κείμενο. Αυτό είναι μια πράξη. Η ίδια του η παρουσία επί σκηνής είναι μια πράξη εμπιστοσύνης και αυτοθυσίας. Γιατί δίνει ένα στίγμα, ότι ηθοποιός είναι αυτός που εκτίθεται. Είναι αυτός που δίνει κάτι απ’ τον εαυτό του που δεν είναι εύκολο να το αγγίξεις».

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείψει το θολό τοπίο της θεατρικής σκηνής στη χώρα μας. «Δεν μας έχουν ζητήσει να υποβάλουμε αιτήσεις για την επιχορήγηση της ερχόμενης χρονιάς. Και με τον υπουργό δεν έχουμε καμιά επικοινωνία. Αρα πρέπει να βρω πώς μπορώ να λειτουργήσω με τους όρους που θέλω και χωρίς να κάνω εκπτώσεις στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα». Φοβάται ότι ίσως αναγκαστεί να κάνει εκπτώσεις; «Νομίζω ότι θα αναγκαστούμε να περιοριστούμε σε έργα που είναι πιο ευρείας αποδοχής, χωρίς να έχουν μεγάλους κινδύνους. Θα κάνω λοιπόν παραγωγές πιο εύπεπτες από τον πολύ κόσμο, με ηθοποιούς οι οποίοι είναι πιο γνωστοί και πιο εύκολο να φέρουν κόσμο στο ταμείο και θα προσπαθήσω αυτό να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς καλλιτεχνικούς όρους. Θέλω να πω ότι δεν έκανα τώρα ένα θέαμα με πολλούς ηθοποιούς και με πολλούς άγνωστους ηθοποιούς. Και θα συνεχίσω, όσο γίνεται, τη λογική του ρεπερτορίου. Δηλαδή τη “Λήθη” θα τη συνεχίσω και του χρόνου, παρότι ο Δημοσθένης θα μας εγκαταλείψει για να εγκατασταθεί μόνιμα στο Βερολίνο. Θα έρθει όμως για τις παραστάσεις».

Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στο θέατρο «Πορεία» (Τρικόρφων 3-5, κοντά στην πλ. Βικτωρίας). Παράλληλα συνεχίζονται στον ίδιο χώρο, «Η υπόθεση της οδού Λουρσίν» και το «Κτήνος στο φεγγάρι».

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: