Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Από την αρχαία τραγωδία στο δημοτικό τραγούδι με την παράσταση «Καταλόγια»

Εμπνευσμένη από τρεις ελληνικές παραλογές με κοινό θέμα τη θυσία είναι η παράσταση «Καταλόγια», που παρουσιάζεται ως τις 29 Μαρτίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο bar – restaurant του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερου χαρακτήρα δρώμενο, όπου κούκλες και ηθοποιοί διηγούνται τρεις ιστορίες, από ισάριθμα κλασικά δημοτικά τραγούδια, οι οποίες και αναπαριστώνται με βάση τους κώδικες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Η Μάνα – Φόνισσα, το Γιοφύρι της Αρτας και η Κακιά Πεθερά, κείμενα που αποτελούν από μόνα τους πλήρεις, συμπυκνωμένες τραγωδίες, γεννήθηκαν μέσα από αφηγήσεις γεγονότων, τα οποία συνέβησαν στην πραγματικότητα, έγιναν ποιήματα και τραγούδια και ταξίδεψαν στον χρόνο από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά έτσι ώστε ν΄αποτελούν σήμερα έναν ακόμη συνδετικό κρίκο της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την κλασική εποχή.

Βασικό στοιχείο της παράστασης είναι η χρήση μασκών, κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών. Τεχνικές οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα ν΄αναπαρασταθούν εικόνες πολύπλοκες και απαιτητικές, όπως εμφανίσεις εξωπραγματικών πλασμάτων, σκηνών πλήθους, χωροχρονικών αλλαγών και πολλών άλλων ακόμη. Με τον τρόπο αυτό, οι ερμηνευτές κατορθώνουν να δημιουργήσουν έναν κόσμο πολλαπλών, παράλληλων εικόνων και δράσεων, δίνοντας επιπλέον και μία διαφορετική οπτική στην αισθητική της παράστασης.

Κωμικά ιντερμέδια, πολυφωνικά τραγούδια και ρυθμικοί αυτοσχεδιασμοί συνυφασμένοι με τις πλοκές των ιστοριών πλαισιώνουν την παράσταση καλώντας το κοινό σ΄ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν, σ΄εποχές πολύ διαφορετικές αλλά και εντυπωσιακά ίδιες με τη σημερινή. Τη σκηνοθεσία αλλά και τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Θοδωρής Οικονομίδης και παίζουν η Δήμητρα Μητροπούλου, η Εφη Μπάρλα, ο Θοδωρής Οικονομίδης, η Ιωάννα Μιχαλά, η Ιωάννα Πιατά, ο Χάρης Χιώτης κ. α.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: