Παράσταση για να ερωτευτείς

  • ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΚΗ ΔΗΜΟΥ «ΑΝ ΑΡΓΗΣΩ ΚΟΙΜΗΣΟΥ»
  • Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ, Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ο Θεσσαλονικιός Ακης Δήμου έγραψε για τον έρωτα. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Υπάρχει όμως μια σημαντική λεπτομέρεια. Ηθελε να γράψει το σπονδυλωτό θεατρικό του «Αν αργήσω κοιμήσου», που δεν κάνει τυχαία πρεμιέρα στο «104» τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου, για μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα νεαρών ηθοποιών, που κατά διαστήματα έχει χαρεί σε διαφορετικές παραστάσεις της Αθήνας.

Γι' αυτούς τους έξι νέους ηθοποιούς ο Ακης Δήμου έγραψε το έργο: Ελευθερία Μπενόβια, Κ. Ασπιώτης, Νάντια Κοντογεώργη, Χρ. Γεωργαλής, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Μ. Θεοχάρης

Γι’ αυτούς τους έξι νέους ηθοποιούς ο Ακης Δήμου έγραψε το έργο: Ελευθερία Μπενόβια, Κ. Ασπιώτης, Νάντια Κοντογεώργη, Χρ. Γεωργαλής, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Μ. Θεοχάρης Για τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη, τον Μίνω Θεοχάρη, τη Νάντια Κοντογεώργη, τον Χρήστο Γεωργαλή, την Αλεξάνδρα Αϊδίνη και την Ελευθερία Μπενόβια.

«Το έργο πράγματι προέκυψε από τη γνωριμία μας με τον Ακη» επιβεβαιώνει ο Ασπιώτης, που συν-σκηνοθετεί την παράσταση μαζί με τον Μίνω Θεοχάρη. «Τις ερωτικές ιστορίες τις έγραψε για να τις παίξουμε ειδικά εμείς».

Φίλοι που γνωρίζονται από παραστάσεις και κάποιοι ήδη από το σχολείο, πάντα ήθελαν να κάνουν κάτι στο θέατρο από κοινού. «Είναι μια πολύ οικογενειακή υπόθεση» λέει για την παράσταση ο Ασπιώτης. «Σαν να μιλάμε για δικά μας πράγματα μέσα από την ποιητική ματιά του Δήμου».

Οι ιστορίες της «θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στον καθένα» προσθέτει. Μπροστά μας εμφανίζονται τρία ζευγάρια, που είναι φιλαράκια, και αφηγούνται τις ερωτικές ιστορίες τους. Βρίσκονται στο διαμέρισμα ενός εξ αυτών (τα σκηνικά είναι της Αλεξάνδρας Αϊδίνη). «Χρησιμοποιούμε και το κοινό στην παράσταση» λέει ο Ασπιώτης. «Γινόμαστε όλοι μια παρέα. Καθένας πάντως από μας τοποθετήθηκε στην παράσταση με πρωτοφανή ειλικρίνεια».

Κάποιος θυμάται ένα δείπνο που ετοίμαζε, αλλά η καλεσμένη του ποτέ δεν πήγε. Αλλος εξομολογείται ότι μόνο με ιερόδουλη αποδίδει ερωτικά. Κάποιοι παραδέχονται ότι παρ’ όλο που φορούσαν την πανοπλία «δεν θέλω να ερωτευτώ», ερωτεύονται παράφορα. «Είναι ιστορίες στις οποίες όλοι θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους» υποστηρίζει ο Ασπιώτης.

Ο Δήμου συνέθεσε το έργο «παντελώς ελεύθερος». «Είναι σαν φέτες ζωής, τις οποίες σκηνοθετικά προσπαθήσαμε να αποδώσουμε με μια απλότητα» εξηγεί ο Ασπιώτης. Το παράδοξο είναι ότι προηγήθηκαν έξι μήνες πρόβας!

Η αποστασιοποίηση στον τρόπο της αφήγησης επιτυγχάνεται μέσω της μουσικής. Γιατί η παράσταση είναι μουσική. Κάθε τόσο οι ηθοποιοί «σπάνε» την πρόζα για ένα τραγούδι του Θέμη Καρατουρατίδη, με στίχους του ίδιου και του Ακη Δήμου. Τα τραγούδια έρχονται την κατάλληλη στιγμή για να αποδώσουν την εκάστοτε ψυχική κατάσταση των ηρώων.

Η παράσταση σε ενθαρρύνει να ερωτευτείς; «Σε ενθαρρύνει να προσπαθήσεις. Μπορεί να αιωρείται κάτι το ανεπλήρωτο στο θέμα σχέση και έρωτας αλλά ξεκάθαρα σου αφήνει μια ελπίδα».

**info: «104» Κέντρο Λόγου και Τέχνης, Θεμιστοκλέους 104, 210-3826185 . Δευτέρα και Τρίτη. Από 14/02 ώς 19/04 *

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε