Ο Αμλετ διχάζει ακόμα ψυχιάτρους και νομικούς

Τετρακόσια χρόνια πέρασαν από τη στιγμή που ο Αμλετ, πρίγκιπας της Δανιμαρκίας, σκότωνε τον Πολώνιο. Χθες στο Πανεπιστημίο της Καλιφόρνιας έγινε «εικονική δίκη» για το κατά πόσον θα πρέπει να αναγνωριστεί στον σαιξπηρικό ήρωα το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού. Οι παράγοντες της δίκης -έγκριτοι νομικοί- και οι εμπειρογνώμονες παρουσίασαν τις θέσεις τους, αλλά οι ένορκοι δεν κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση.

  • Ορκωτό δικαστήριο εξέτασε τον… Αμλετ

A. P.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Τετρακόσια χρόνια πέρασαν από την τέλεση της εγκληματικής πράξης μέχρι τη χθεσινή εξέταση του δράστη της από ορκωτό δικαστήριο. Και πάλι, όμως, οι ένορκοι δεν κατέληξαν αν θα έπρεπε να αναγνωριστεί στον δολοφόνο το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού. Δεν αποφάσισαν αν ο Αμλετ, ο πρίγκιπας της Δανιμαρκίας, είχε σώας τας φρένας όταν σκότωσε τον Πολώνιο. Πρόεδρος της έδρας στην πλασματική δίκη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, με τη χορηγία του Κέντρου Σαίξπηρ στο Λος Αντζελες, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Αντονι Μ. Κένεντι. Εισαγγελείς και δικηγόροι υπεράσπισης ήταν γνωστοί νομικοί του Λος Αντζελες, ενώ στο ακροατήριο κάθονταν δικηγόροι, μαθητές και ο Μελ Γκίμπσον. Από τους δώδεκα ενόρκους μόνο δύο κατέληξαν ότι ο Αμλετ ήταν τρελός όταν μαχαίρωνε τον Πολώνιο, σύμφωνα με το σαιξπηρικό έργο. Αντιθέτως, δέκα ένορκοι πιστεύουν ότι ήταν λογικός. Ο δικηγόρος υπεράσπισης τόνισε ότι ο πρίγκιπας ήταν μία μελαγχολική μορφή που έπασχε από διαταραχή της προσωπικότητας, ενώ η πολιτική αγωγή αντέκρουσε τον ισχυρισμό υποστηρίζοντας ότι ο Αμλετ είχε σώας τας φρένας, αλλά ένιωθε θυμό και μανία εκδίκησης. Επίσης, κατέθεσαν ψυχίατροι που χειρίστηκαν γνωστές υποθέσεις. O δρ Σολ Φέρσταϊν κατέθεσε ότι ο Αμλετ ήταν παράφρων, έπασχε από ακουστικές παραισθήσεις και γι’ αυτό σε πολλούς μονολόγους μιλάει μόνος χωρίς να είναι άλλος παρών. Ο συνάδελφός του δρ Ρόναλντ Μάρκμαν διαφώνησε λέγοντας ότι ο Αμλετ μπορούσε να διακρίνει το ορθό από το λάθος και ότι δεν έπασχε από κατάθλιψη.

Μετά την αδυναμία των ενόρκων να καταλήξουν σε απόφαση, ο δικαστής καταδίκασε τον Αμλετ «να ζει πάντα στις σελίδες της λογοτεχνικής μας κληρονομιάς και να μας προκαλεί να τον γνωρίσουμε περισσότερο».

Η Καθημερινή, Tετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: