Σώματα σε κρίση

  • Μια κοινωνία σε κρίση χτυπάει καμπανάκι και επιστρατεύει όλες τις μορφές τέχνης. Ακόμα και αυτές που δεν συνδέονται απαραίτητα με τον λόγο, αλλά με το σώμα.

Η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ εκφράζουν μέσα από την κίνηση το συναισθηματικό κόσμο, τη θεατρικότητα και την ενστικτώδη επικοινωνία

Η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ εκφράζουν μέσα από την κίνηση το συναισθηματικό κόσμο, τη θεατρικότητα και την ενστικτώδη επικοινωνία

Η δημιουργική ομάδα «RootlessRoot» της Λίντας Καπετανέα και του Γιόζεφ Φρούτσεκ, για παράδειγμα, στην παράσταση «Eyes in the colour rain» (11-13 και 16-20 Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στη Μικρή Σκηνή, στις 9 μ.μ.) επιχειρεί να απαντήσει μια σειρά από ερωτήματα: Πώς μπορεί ο άνθρωπος να ξεφύγει από την αυτοκαταστροφική δίνη της σκέψης του; Μπορεί να ξαναγίνει κύριος του εαυτού του; Στο δραματουργικό κομμάτι συμπράττει η Χίλντεγκαρντ ντε Βάιστ.

Τα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις. Τα σώματα τολμούν μια προσέγγιση της υπαρξιακής κρίσης «σε μια στιγμή βαθύτερου αντικατοπτρισμού της πραγματικότητας». Αφετηρία, αλλά και τελικός προορισμός, παραμένει το σώμα. Πιο ζωντανό από ποτέ. Η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ δεν περιορίζονται όμως σε ένα καθαρά χορευτικό λεξιλόγιο. Αναδεικνύουν ό,τι η κίνηση μπορεί να εκφράσει: τον συναισθηματικό κόσμο, τη θεατρικότητα και την ενστικτώδη επικοινωνία επί σκηνής.

Οι κινησιολογικοί κώδικες της ομάδας «RootlessRoot» άλλωστε πηγάζουν και οι ίδιοι από έναν πλουραλισμό τεχνών διαφορετικών κατευθύνσεων. Οι πολεμικές τέχνες, τα ακροβατικά και ο σύγχρονος χορός ενσωματώνονται σε έναν ενιαίο κινησιολογικό λόγο, που διανθίζεται από ποίηση και εικόνες και καταπιάνεται με την κρίση ταυτότητας μιας κοινωνίας που επιθυμεί να μείνει αναλλοίωτη, παρά τα ρευστά της όρια ασφαλείας.

Η επικινδυνότητα της κίνησης παραμένει σημείο αναφοράς της ομάδας. Αυτή τη φορά όμως, υπάρχει εντονότερο ένα ποιητικό ύφος. Ενώ μια αναπάντεχη τρυφερότητα έρχεται να ισορροπήσει την παροξυσμική δράση επί σκηνής, όπου τα σώματα υποκύπτουν στη φθορά.

  • Σύντροφοι και στη ζωή

Η Λίντα Καπετανέα σπούδασε στην ΚΣΟΤ αλλά και στη Νέα Υόρκη. Ο Τσέχος Γιόζεφ Φρούτσεκ έχει σπουδάσει ηθοποιός και ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες. Βρέθηκαν μαζί στο κέντρο της ευρωπαϊκής σκηνής, μέλη της περίφημης ομάδας «Ultima Vez» του Βέλγου Βιμ Βαντεκέιμπους. Την άφησαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συστήσουν τη δική τους ομάδα, τη «RootlessRoot», που έχει κλείσει ήδη πέντε χρόνια. Σύντροφοι στη ζωή αλλά και στη σκηνή, χορογραφεί ο ένας τον άλλον αλλά και τον εαυτό τους, αξιοποιώντας τις διαφορετικές καταβολές τους στην τέχνη υπέρ ενός νέου και προσωπικού τους χορευτικού ύφους σε μια χορευτική πλατφόρμα που παραμένει ανοιχτή και ευέλικτη.

Η μουσική του Βασίλη Μαντζούκη για το «Eyes in the colour rain» μεγεθύνει τη δράση και αναδεικνύει τη δραματικότητα. Τα κοστούμια έχει επιμεληθεί ο Αγγελος Μέντης.

Μετά το τέλος της παράστασης στις 16 Φεβρουαρίου, οι συντελεστές θα είναι παρόντες για να συνομιλήσουν με το κοινό. Ενώ η Χίλντεγκαρντ ντε Βάιστ θα κάνει τριήμερο εργαστήριο στις 11, 12 και 13 Φεβρουαρίου, 11 π.μ. – 4 μ.μ. (με διάλειμμα 1 μ.μ. – 2 μ.μ.) στην αίθουσα χορού (4ος όροφος) για χορογράφους και χορευτές. Ο στόχος είναι ένας στοχασμός πάνω στη δομή μιας χορευτικής παράστασης και τη δημιουργία μιας προσωπικής πορείας στην τέχνη του χορού. Θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους στο education@sgt.gr. Κόστος συμμετοχής, 80 ευρώ το τριήμερο.

Τιμές εισιτηρίων: 22 ευρώ και 12 ευρώ το φοιτητικό. Πληροφορίες: http://www.sgt.gr, press@sgt.gr, τηλ: 210-9005800.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011
Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: