«Στην κρίση ο κόσμος διψάει για αίμα»

«Ηρωας ή αντιήρωας;». Είναι ένα από τα πολλά και δύσκολα ερωτήματα που θέτει το μεγαλειώδες έργο του Μπίχνερ για τον Δαντόν και τον Ροβεσπιέρο, στο οποίο ο Δαντόν του Λιβαθινού, Μελέτης Ηλίας, αρνείται να απαντήσει με ευκολία.

«Πιστεύω ότι είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος», υποστηρίζει. «Ο Ροβεσπιέρος παραμένει μαχητικός. Ο Δαντόν αποσύρεται κάποια στιγμή. Αυτό συνιστά πολιτική πράξη. Κάτι δηλώνει. Ο Δαντόν είναι παθητικά δραστικός, με άλλα λόγια. Ενώ ξέρει ότι η στάση του θα τον στείλει στην γκιλοτίνα, δεν κάνει πίσω. Εχει ένα μεγαλείο. Και είναι ένας τρομερά δύσκολος ρόλος. Ακόμα παλεύω…».

Ο βίαιος προπηλακισμός του πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη από εξαγριωμένους με τη διαφθορά του πολιτικού βίου και τα πρόσφατα αντιλαϊκά μέτρα πολίτες πιστεύει πως είναι μια πράξη που συνομιλεί ευθέως με τη γαλλική Τρομοκρατία. «Ελπίζω ο κόσμος να κάνει παραλληρισμούς με την κατάσταση της χώρας μας. Και να αποχωρήσει από το θέατρο προβληματισμένος»,.

«Γιατί με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα έτυχε το κείμενο του Μπίχνερ να μας αφορά 100%. Με την κρίση ο κόσμος ψάχνει να βρει έναν ένοχο. Διψάει για αίμα», λέει ο ηθοποιός. «Ομως κανείς από τους Ελληνες ενόχους δεν θα βγει να πει «βάλτε με στη φυλακή». Εξίσου δύσκολα θα μπορέσουμε να συσπειρωθούμε όλοι μαζί για να πορευτούμε προς ένα στόχο. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι ενεργοί πολίτες που προβαίνουν σε μια μορφή διαμαρτυρίας».

Εντούτοις, δεν τρέφει αυταπάτες. «Απογοητεύομαι», εξομολογείται. «Ναι μεν, από τη μία, υπάρχει κόσμος που διαδηλώνει μαχητικά μπροστά από τη Βουλή για τα αυτονότητα, από την άλλη όμως γίνεται χαμός τα βράδια στα μπουζούκια. Η χώρα καταρρέει και κάποιοι ξοδεύουν το μισθό τους στα σκυλάδικα», παρατηρεί συνοφρυωμένος. «Εκεί έχω ένα σοβαρό ερωτηματικό κατά πόσο μπορούμε να επαναστατήσουμε».

Στο έργο του Μπίχνερ ο εξαθλιωμένος όχλος άγεται και φέρεται διαρκώς. «Στην ίδια σελίδα του έργου ο λαός ξεκινά με «Ζήτω ο Δαντόν» και καταλήγει με «Ζήτω ο Ροβεσπιέρος». Τα τελευταία 12 χρόνια που ψηφίζω, το ίδιο βλέπω να γίνεται και με τους Ελληνες», διαπιστώνει. «Με την ίδια ευκολία που τη μία ψηφίζουνε τον έναν, την επομένη ψηφίζουνε άλλον. Δεν ξέρω κατά πόσο ο Ελληνας είναι σε θέση να κάνει το άλμα για την επανάσταση! Αν και ενδεχομένως θα ήταν η μοναδική διέξοδος.* Ελευθεροτυπία, Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: