Ένα μαγικό «Πέρασμα»

Οι τεσσερις πρωταγωνιστές στο «Πέρασμα» της Νοτιοαφρικανής Ρεζά ντε Βετ

Ένα έργο «μαγικού ρεαλισμού» της Νοτιοαφρικανής συγγραφέως Ρεζά ντε Βετ, το Πέρασμα (Crossing, 1994), παρουσιάζεται από τη Δευτέρα, σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, δίνοντας την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να γνωρίσει το έργο μιας πολυγραφότατης ηθοποιού και δραματουργού, για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά (είχε προηγηθεί νωρίτερα η Τελευταία ανάσα, σε σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου, στο Καφεθέατρο της οδού Κοδριγκτώνος).

Το έργο της ντε Βετ τοποθετείται σε μια απομονωμένη περιοχή στο βορρά της Ν. Αφρικής, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Πρωταγωνίστριές του δύο αδελφές, η αυστηρή Ερμιέν και η δύσμορφη Σούσι, ιδιοκτήτριες μιας πανσιόν στις όχθες ενός ορμητικού ποταμού. Οι δύο αδελφές θεωρούν πως έχουν αναλάβει μια «αποστολή», να προειδοποιούν τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους που τους περιμένουν όταν προσπαθούν να περάσουν το ποτάμι και, αν δεν το καταφέρουν και πνιγούν, να ανασύρουν από το νερό τους νεκρούς και να τους θάβουν, ώστε να μπορούν οι ψυχές τους να ησυχάσουν. Αν δεν τα καταφέρουν, οι ψυχές στοιχειώνουν και τότε οι δύο αδερφές χρησιμοποιούν την ύπνωση προκειμένου να αποκαλύψουν τα ονόματά τους.

Γύρω από μια τέτοια συνεδρία εκτυλίσσεται η πλοκή του έργου της ντε Βετ, όταν επιχειρούν να ανακαλέσουν το πνεύμα της Εσμεράλδας, μιας νεαρής που χάθηκε είκοσι χρόνια νωρίτερα μαζί με τον Μαέστρο, έναν περιπλανώμενο μάγο… Η επιστροφή του παρελθόντος στο παρόν γίνεται αφορμή για να ξετυλιχθεί η θυελλώδης σχέση των δύο περιπλανώμενων, που θα επηρεάσει ταυτόχρονα τις δύο αδελφές.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Χαρά Κονταξάκη, Βίκυ Κυριακίδη, Θανάσης Κουρλαμπάς και Έφη Κόντα, ενώ τα σκηνικά επιμελείται ο Δημήτρης Μπογδάνος και τα κοστούμια ο Duygu Ozturk.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: