Οι κούκλες ζωντανεύουν στο Τελλόγλειο

  • Η ομάδα «Hocus Pocus» παρουσιάζει μια ξεχωριστή παράσταση που βασίζεται στις τεχνικές του λεγόμενου «μαύρου θεάτρου».

Μια κουκλοθεατρική παράσταση με τίτλο «Fete de la Musique» θα δοθεί την Κυριακή 9 Ιανουαρίου (12.00) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό έργο που αποτελείται από έξι μικρές σκηνές, όπου η μουσική «ζωντανεύει» έμψυχα και άψυχα αντικείμενα και οι χορευτές μεταμορφώνονται σε… ψάρια, λουλούδια και πουλιά.

Η κουκλοθεατρική ομάδα μαύρου θεάτρου «Hocus Pocus» που έχει αναλάβει την διοργάνωση, είναι μια από τις ελάχιστες ομάδες στην Ελλάδα που εξασκεί τη συγκεκριμένη τεχνική και η μοναδική μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Στο σύγχρονο μαύρο θέατρο οι ηθοποιοί – κουκλοπαίχτες, φορώντας ολόσωμες μαύρες στολές, παίζουν σε σκηνή η οποία είναι καλυμμένη με μαύρο ύφασμα. Οι ειδικοί φωτισμοί με λάμπες διαχωρισμού χρωμάτων (black light) τους δίνουν τη δυνατότητα «να εξαφανίζονται», ενώ τα αντικείμενα – κούκλες που παίζουν λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Το παιχνίδι αυτό ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο δημιουργεί ένα συναρπαστικό και μοναδικό θέαμα.

Έκφραση

«Ο λόγος που μας οδήγησε στη δημιουργία αυτής της ομάδας ήταν η ανάγκη μας για έκφραση και δημιουργία και επειδή εντυπωσιαστήκαμε και αγαπήσαμε το «Μαύρο Θέατρο». Βλέποντας λοιπόν ότι η συγκεκριμένη τεχνική δεν είναι πολύ γνωστή και γνωρίζοντας την αγάπη των παιδιών για το κουκλοθέατρο αποφασίσαμε να ασχοληθούμε συστηματικότερα μ’ αυτό το είδος τέχνης. Δημιουργηθήκαμε τον Ιανουάριο του 1997 ως εθελοντική ομάδα της ΧΑΝΘ, η οποία το 2002 μετεξελίχτηκε σε Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αποκτήσαμε το δικό μας εργαστήριο, όπου κατασκευάζονται οι κούκλες και έχουμε πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό» υποστηρίζουν τα μέλη της ομάδας που αποτελείται από τους Χριστίνα Βασιλείου, Φαίη Βουγίδου, Ναυσικά Κατσικέα, Στέλλα Νέδογλου, Βαγγελιώ Σταμάτη, Θεοδοσία Τουρτόγλου και Αλέγρα Φρανσέ.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η ομάδα μαύρου θεάτρου «Hocus Pocus» και τις χορογραφίες επιμελήθηκαν οι Βερονίκη Τσουγκράνη και Τατιάνα Μύρκου.

Πληροφορίες: κουκλοθεατρική παράσταση «Fete de la Musique», 9/1 (12:00), Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ (Αγίου Δημητρίου 159, 2310991378).

ΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑ

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: