Οι Αντιγόνες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Στιγμιότυπο από την παράσταση

Δύο σύγχρονες εκδοχές του μύθου της Αντιγόνης έρχονται σε αντιπαράθεση στην παράσταση «Οι Αντιγόνες» των Φλαμανδών tg STAN που ανεβαίνει στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών στις αρχές Ιανουαρίου. Ορμώμενη από τα κείμενα των Ζαν Κοκτώ (1922) και Ζαν Ανούιγ (1944), η ανατρεπτική θεατρική κολλεκτίβα διερευνά τον αρχαίο μύθο με ερμηνευτική αμεσότητα και διαλεκτική διάθεση.

Η ομάδα Φλαμανδών ηθοποιών Toneelspelersgezelschap [Τονίλσπελεργκεζέλσαπ] STAN λειτουργεί συλλογικά. Εστιάζει στην παρουσία των ηθοποιών, στην αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους θεατές και σε ένα «μη δογματικό» χαρακτήρα, όπως εκφράζεται στο ρεπερτόριο και στο δεύτερο συνθετικό της ονομασίας της: S(top) T(hinking) A(bout) N(ames). Στη δουλειά των tg STAN δίνεται έμφαση στην ανεξαρτησία των ηθοποιών από την «εξουσία» του σκηνοθέτη και του συγγραφέα. Οι ηθοποιοί κάνουν τα πάντα μόνοι τους: δεν συνεργάζονται με σκηνοθέτες, δραματουργούς, σκηνογράφους.

Οι tg STAN αφηγούνται τους μύθους προτού τους παίξουν, τονίζοντας εξαρχής τα στοιχεία που θεωρούν σημαντικά. Σταδιακά, ο θεατής γίνεται μάρτυρας της εκτύλιξης μιας νοητικής διαδικασίας που ξεκινά από το έργο και περνά μέσα από τη στάση των ηθοποιών απέναντί του. Ανακαλύπτει εκ νέου τον πασίγνωστο μύθο. Με την ακατανίκητη δύναμη που προσφέρουν τα απλούστερα εκφραστικά μέσα, έρχεται σε αδιαμεσολάβητη επαφή με την πρωταρχική συγκίνηση των κειμένων, των μύθων, των παρορμήσεων των ηθοποιών-δημιουργών.

  • Με δύναμη από την Αμβέρσα

Το θεατρικό σχήμα Toneelspelersgezelschap STAN το ίδρυσαν τέσσερις ηθοποιοί που αποφοίτησαν συγχρόνως, το 1989, από το Ωδείο της Αμβέρσας: οι Γιολέντε Ντε Κέερσμέκερ, Ντάμιααν Ντε Σρίβερ, Βάας Γκράμσερ και Φρανκ Βερκρούισεν δεν ήθελαν να ενταχθούν σε κάποιο από τα υπάρχοντα θεατρικά σχήματα. Ήθελαν να μετατοπίσουν την έμφαση στη δική τους υπόσταση, ως ηθοποιών, και στις δικές τους δυνατότητες. Μετά από τις πρώτες λίγες παραγωγές, ο Βάας Γκράμσερ εγκατέλειψε το σχήμα, στο οποίο εντάχθηκε η Σάρα ντε Ρου. Ο Τόμας Γουόλγκρειβ έγινε ο μόνιμος σκηνογράφος τους.

Δύο λέξεις-κλειδιά χαρακτηρίζουν τους tg STAN: «ηθοποιοκεντρικοί» και «αντιδογματικοί». Η αντιδογματική ματιά αντανακλάται στο όνομα –S(top) T(hinking) A(bout) N(ames)– όπως και στο ρεπερτόριο: μια υβριδική συλλογή κειμένων, που εκφράζουν κοινωνική κριτική και όπου ο Κοκτώ και ο Ανούιγ στέκονται πλάι-πλάι με τον Τσέχωφ, ο Μπέρνχαρντ διαδέχεται τον Ίψεν και οι κωμωδίες του Ουάιλντ ή του Σω τα δοκίμια του Ντιντερό.

  • Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109

  • Στις 7, 8 και 9 Ιανουαρίου 2011

  • Ώρα έναρξης: 20:30

  • Η παράσταση είναι στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Παράλληλες δράσεις

1) Θέατρο χωρίς σκηνοθέτη:

Πώς δουλεύει μια κολλεκτίβα ηθοποιών;

Ένα σεμινάριο/εργαστήριο από τους tg STAN

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ώρα έναρξης: 11:00

Αίθουσα Εκθέσεων & Διαλέξεων (5ος όροφος)

H βελγική κολλεκτίβα tg STAN προσφέρει ένα μοναδικό σεμινάριο/εργαστήριο, στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να μυηθούν στη φιλοσοφία, τη μεθοδολογία και την πρακτική τους: πώς δουλεύει ένας ηθοποιός, πώς υποδύεται ένα ρόλο, πώς χειρίζεται ένα κείμενο και το ρεπερτόριο που έχει στα χέρια του; Πώς είναι να δουλεύει κανείς στο θέατρο χωρίς… σκηνοθέτη;

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, η κράτηση είναι απαραίτητη:

Tηλ.: 213-017-8034

Email: education@sgt.gr

Υπεύθυνη: κα Μυρτώ Λάβδα


2)
Συζήτηση με τους συντελεστές

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Μικρή Σκηνή

Συζήτηση μετά την παράσταση με τους Φλαμανδούς ηθοποιούς της ομάδας tg STAN.

Συντονισμός: Κάτια Αρφαρά, Υπεύθυνη Τομέα Θεάτρου & Χορού, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση.


Τιμές εισιτηρίων:
28 € | Φοιτ. 17 €

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.

Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:

Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας. Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ

Λεωφόρος Συγγρού 107-109

Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=374982&dt=27/12/2010#ixzz19NrpzmhJ

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: