Με Μίμους και Ηρακλή στην Επίδαυρο το καλοκαίρι

Τους «Μιμίαμβους» του Ηρώνδα και τον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευριπίδη θα παρουσιάσει το καλοκαίρι το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο. Ο διευθυντής του Γιάννης Χουβαρδάς ανέθεσε τη σκηνοθεσία των πρώτων στον Σταμάτη Φασουλή που έχει μείνει καιρό εκτός αργολικού θεάτρου και τη σκηνοθεσία του δεύτερου στον Μιχαήλ Μαρμαρινό – στον ρόλο του Ηρακλή θα δούμε τον Νίκο Καραθάνο.
Σταμάτης Φασουλής
Σταμάτης Φασουλής

Οι «Μιμίαμβοι» του Ηρώνδα γοήτευσαν τον Χουβαρδά χρόνια πριν κι ήταν αυτός που τους είχε ανεβάσει στο Εθνικό Θέατρο -και συγκεκριμένα στο τότε φουαγιέ του- το ‘87 σε μια ενιαία παράσταση με τις «Φοίνισσες» -αυτές τις είδαμε στο Γκαράζ του- με τον τίτλο «Τελευταίες πόλεις».

Μιχαήλ Μαρμαρινός

Μιχαήλ Μαρμαρινός

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά «επιστρέφει» σε αυτούς, αναθέτοντάς τους αυτήν τη φορά στον Σταμάτη Φασουλή, που πρόκειται να τους παρουσιάσει σε ένα πολυθέαμα-υπερθέαμα με μουσικές και τραγούδια.

  • Τι είναι ο Ηρώνδας και οι «Μιμίαμβοί» του;

Ο Ηρώνδας ήταν Αλεξανδρινός ποιητής, θεωρείται σύγχρονος του Θεόκριτου και από τα έργα του έχουμε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. Υπήρξε «μετρ» των Μιμίαμβων ή Μίμων, του θεατρικού είδους που είχε να κάνει με σατιρικές μιμήσεις επώνυμων προσώπων -με βιτριολικά, αισχρά και ακατονόμαστα σχόλια και χωρίς διόλου… έλεος-, αλλά και ζώων!

Ανάμεσα στους ήρωες των «Μιμίαμβων» του Ηρώνδα υπάρχουν η Μητροτίμη, ο Κότταλος, ο Λαμπρίσκος, ο Ευθυής, ο Κόκκαλος κ.ά. Οσον αφορά τη δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου για το καλοκαίρι, αυτή δεν είναι άλλη από τον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευριπίδη, που πρόκειται να σκηνοθετήσει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός με Ηρακλή τον Νίκο Καραθάνο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 28/12/2010

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: