Ταξιδεύοντας με τον Παναΐτ Ιστράτι

Της Γιωτας Συκκα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Ιδρυσε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και την ονόμασε «Eλληνικό Σχέδιο» δανειζόμενος τον τίτλο της από την Ιστορία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν κύκλο δραστηριοτήτων που στοχεύει στην αφύπνιση, τη διαφώτιση και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός Ελλάδος. Να δοθεί τόπος και μέσα σε ανθρώπους που είναι ανεκμετάλλευτοι θέλει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, εμπνευστής της ιδέας, γιατί όπως λέει στην «Κ»: «Περάσαμε μια 30ετία και πλέον όπου ζήσαμε μια ολική αναξιοκρατία στην ανάδειξη των πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν το στίγμα τους στη διαμόρφωση του πολιτιστικού μας προφίλ».

Αυτούς θέλει να αναδείξει είτε είναι ανάμεσά μας είτε ανήκουν στην Ιστορία, βγάζοντάς τους ξανά στο φως. Χρειαζόταν ένα πρόσχημα γι’ αυτή την αφύπνιση, προκειμένου να συγκεντρώσει όλα τα πνεύματα που περιθωριοποιήθηκαν ή απομακρύνθηκαν ο ένας από τον άλλον, λέει ο Δ. Παπαδημητρίου. Το πρόσχημα είναι ο «Κύκλος Ελληνικού τραγουδιού» και η πραγματικότητα είναι ότι εδώ θα συναντηθούν άνθρωποι απ’ όλες τις τέχνες. Μια ιδέα που ξεκίνησε πολύ πριν αναλάβει γενικός διευθυντής Ραδιοφωνίας.

Απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στον κύκλο Ελληνικό Τραγούδι που επιμελείται, παρουσιάζεται η παράσταση «Ταξιδεύοντας με τον Παναΐτ Ιστράτι» με σκηνοθέτη – ερμηνευτή τον Δήμο Αβδελιώδη. Ο ίδιος υπογράφει και τη σκηνοθεσία – διασκευή της παράστασης «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού που αποτελεί το πρώτο μέρος. Μια πρωτότυπη φόρμα όπου μέσα από το τραγούδι περνάει θεατροποιημένη λογοτεχνία (Βιζυηνός και Ιστράτι), μουσική, κινηματογράφος, βίντεο αρτ και φυσικοί ήχοι. Ολα αυτά υποστηρίζουν την αφήγηση και είναι δεμένα έτσι που κάποιος «δεν μπορεί να διακρίνει αν το κείμενο επιλέχτηκε για να υποστηρίξει τα τραγούδια ή το αντίθετο».

«Ενα τέτοιο πρόσωπο που μπήκε στο περιθώριο παρότι κάνει μικρά αριστουργήματα είναι και ο Δήμος Αβδελιώδης που έχει αναπτύξει μια γλώσσα πολιτισμού χωρίς πολύ χρήμα», λέει ο συνθέτης. Αλλά και η Φαραντούρη που τιμητικά θα πει δύο κομμάτια. «Ανθρωπος που δεν υπέστειλε τη σημαία της ποιότητας ποτέ και μια από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες σε δράση».

Αυτή η νέα πρόταση προκάλεσε και τον Αβδελιώδη. Εξηγεί ωστόσο ότι δεν πρόκειται περί ερμηνείας, αλλά αφήγησης. «Δεν αισθάνομαι πλέον τη δεξιότητα του ηθοποιού. Αυτό απαιτεί χρόνο διαρκούς μάθησης και εκπαίδευσης. Απλώς θα διαβάσω με τον τρόπο που θα δίδασκα έναν ηθοποιό. Σαν παρτιτούρα με τονικές σημάνσεις». Αλλωστε χρόνια τώρα δεν τον θέλγει η σκηνή, αλλά η σκηνοθεσία και η διδασκαλία.

«Με ενδιαφέρει πολύ η μείξη των τεχνών και ο τρόπος που θα τις διαχειριστεί κάποιος. Πώς οι θεατές θα μπουν στη βαθύτερη ουσία ενός κειμένου το οποίο εκπροσωπεί το πνεύμα ενός μεγάλου διηγηματογράφου, του Παναΐτ Ιστράτι. Ενας μεγάλος ξεχασμένος. Χάρις στην Μπουμπουλίνα Νικάκη οδηγήθηκα σε αυτή την κατεύθυνση».

Είναι συγκινημένος που θα διαβάσει το κείμενο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. «Είναι ευκαιρία να επανατοποθετηθούμε στην πραγματικότητα κι όχι στο φαίνεσθε της ζωής. Αυτό που πραγματικά συνδέει την ανθρώπινη ύπαρξη είναι η πίστη σε ορισμένες ιδέες». Αν αυτές καταρρεύσουν οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανασάνουν. «Φτάνουν στο επίπεδο που βιώνουμε σήμερα. Την πλήρη σύγχυση και απαξίωση. Αυτά τα μεγάλα κείμενα είναι σαν μια πυξίδα που θα μας βγάλει από το σκοτάδι. Περιμένουμε να έρθει η σωτηρία από τους άλλους. Η συγκρότηση δεν θα έρθει απ’ έξω, αλλά από μέσα μας. Και αφήνουμε ένα τεράστιο απόθεμα γνώσης, σοφίας και πολιτισμού ανεκμετάλλευτο. Ουσιαστικά το δικό μας πνεύμα αναδεικνύουμε μέσα από τον Ιστράτι, τον Βιζυηνό, τον Παπαδιαμάντη».

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: