Η κορυφαία ηθοποιός στα θεατρικά χρονικά

  • Η ΤΖΟΥΝΤΙ ΝΤΕΝΤΣ ΕΚΤΟΠΙΣΕ τους ΟΛΙΒΙΕ και ΓΚΙΛΓΚΟΥΝΤ

Το αγγλοσαξονικό θέατρο είχε την τιµητική του σε ψηφοφορία που οργάνωσε βρετανικό περιοδικό για το θέατρο. Η ντέιµ Τζούντι Ντεντς είναι η σηµαντικότερη ηθοποιός όλων των εποχών, σύµφωνα µε δηµοψήφισµα ειδικών του θεάτρου και κοινού που πραγµατοποιήθηκε στην Αγγλία. Η 76χρονη ηθοποιός επικράτησε άλλων θεατράνθρωπων της βρετανικής θεατρικής σκηνής, όπως ο σερ Λόρενς Ολίβιε και ο Τζον Γκίλγκουντ.

Το δηµοψήφισµα πραγµατοποίησε το περιοδικό για το θέατρο «Τhe Stage» – θεσµός για τα θεατρικά δρώµενα, τα οποία παρακολουθεί και καταγράφει από το 1880. Σάστισε µε το αποτέλεσµα και την τιµή που της έγινε η ντέιµ Τζούντι Ντεντς.

«∆εν έχω λόγια», έλεγε, «όµως είναι σαν κόλαση για µένα, στην οποία πρέπει να ζήσω στο εξής», εξηγούσε για το βάρος της ευθύνης που απορρέει από τη διάκριση αυτή.

Στη δεύτερη θέση ανέδειξαν – ειδικοί, κριτικοί θεάτρου και κοινό – την επίσης ντέιµ Μάγκι Σµιθ. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Μαρκ Ράιλανς, ονεώτερος ηλικιακά – είναι µόλις 50 ετών – από όλους τους συναδέλφους του που συνθέτουν τη λίστα µε τους δέκα καλύτερους βρετανούς ηθοποιούς όλων των εποχών. Την πεντάδα συµπληρώνουν οι θρύλοι του θεάτρου σερ Ιαν ΜΑΚΚΈΛΕΝ και σερ Λόρενς Ολίβιε που κατέλαβαν, µε τις ψήφους που συγκέντρωσαν, την τέταρτη και πέµπτη θέση αντιστοίχως.

Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της κάλπης, η λίστα ανδροκρατείται, µε τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ στην ένατη θέση να είναι η τρίτη γυναίκα της καλύτερης δεκάδας της βρετανικής θεατρικής σκηνής. Ο κατάλογος θα δηµοσιευτεί στη χριστουγεννιάτικη έκδοση του περιοδικού µαζί µε τη βαθµολογία των συντακτών του εντύπου. Σύµφωνα µε την κρίση και την ψήφο τους, η ντέιµ Τζούντι Ντεντς κατέλαβε την πρώτη θέση, την οποία µοιράστηκε µε τον σερ Λόρενς Ολίβιε, αφήνοντας στο δεύτερο σκαλοπάτι τον Τζον Γκίλγουντ και τον Πολ Σκόφιλντ στην τρίτη θέση. Ωστόσο, άλλοι σπουδαίοι ερµηνευτές δεν πλασαρίστηκαν στη δεκάδα, όπως ο Θέσπις, ο αρχαίος Ελληνας που λογίζεται ως ο πρώτος ηθοποιός, ή ο Ντέρεκ Τζάκοµπι.

Είναι η πρώτη φορά στα 130 χρόνια κυκλοφορίας του που το περιοδικό «The Stage» διοργάνωσε ψηφοφορία. «Ολα αυτά τα χρόνια γράφουµε για τους ανθρώπους που εργάζονται στη θεατρική βιοµηχανία και η έρευνά µας για τον κορυφαίο ηθοποιό όλων των εποχών απαρτίζεται από ταλαντούχους ανθρώπους που κοσµούν το βρετανικό θέατρο», ανέφερε ο διευθυντής σύνταξης Αλιστερ Σµιθ. [Χ.Ν.Ε.Ι., ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010]

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: