Ταξίδι μνήμης με μια βαλίτσα

Ταξίδι μνήμης με μια βαλίτσα
  • Σαρκασμός, χιούμορ, γλυκός πόνος με λόγο πυκνό και τρεις πρωταγωνίστριες στο «Studio Μαυρομιχάλη»

Στρατιωτάκια αγέλαστα, ακίνητα, αγάλματα, κρυφτό, τα μήλα, και η μέλισσα που πέρασε με όλα τα μελισσόπουλα από μπροστά μας χωρίς να μας ρίξει ένα βλέμμα. «Μην παίζεις με τα χώματα». Αλήθεια, τι ψάχνουμε, από παιδιά ακόμη, να βρούμε στο χώμα; Το παρελθόν μας ή το μέλλον μας; Τους απόντες ή τον χαμένο εαυτό μας; Ενα παιδί που θα λερωθεί πολύ παίζοντας με το χώμα κερδίζει την αθωότητά του ως ενήλικας; Τι είναι επιτέλους αυτά τα περιβόητα παιδικά χρόνια που βάζουν στα πόδια μας αλυσίδες κατάδικου και στους ώμους φτερά δαίμονα; Μία απάντηση -από τις πολλές- στα ερωτήματα δίνει το «Μην παίζεις με τα χώματα» της Στέλλας Βλαχογιάννη που παρουσιάζεται στο «Studio Mαυρομιχάλη», από την ομάδα Gaff.

Ενα έργο που απευθύνεται σε θεατές που οπωσδήποτε όταν ήταν παιδιά «έπαιξαν» με τα χώματα, λερώθηκαν, γύρισαν σπίτι, έφαγαν μερικές ξυλιές, αλλά δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την αθωότητά τους ως ενήλικες. Πρόκειται για σπονδυλωτό θέαμα με άξονες τρεις μονολόγους και συνδετικά κείμενα από το βιβλίο της Στέλλας Βλαχογιάννη «Ιατρείον ασμάτων», που πραγματεύεται την απώλεια ποικιλοτρόπως αλλά εξαιρετικά εύστοχα.

Το κείμενο της παράστασης που διαμορφώθηκε στη διάρκεια των δοκιμών αποτελείται, εκτός από τα αποσπάσματα ραδιοφωνικού λόγου από το «Ιατρείον Ασμάτων», από τα μονόπρακτα «Ιδού Εγώ», «Αίμα», «Το ταξίδι» της Στέλλας Βλαχογιάννη. Κάποια από τα κείμενα υπήρχαν στα συρτάρια της συγγραφέως και κάποια έγραψε ειδικά για την παράσταση. Η περιπλάνηση της ανθρώπινης αγωνίας στον χρόνο είναι το «Μην παίζεις με τα χώματα». Ενα δρομολόγιο με επιβάτες τρεις γυναίκες που διανύουν πολλά χιλιόμετρα μνήμης: μια κλοσάρ που θέλει πίσω τις ηλικίες της, μια γυναίκα που θάβει μαζί με τον αυτόχειρα αδελφό της και αλλά «οικογενειακά μέλη» και τέλος μια γυναίκα που βιάζεται να εκτελέσει μιαν επιβεβλημένη αποστολή.

Η ανάγκη αποδοχής του «πένθους» ξυπνάει στις τρεις πρωταγωνίστριες ένα ταξίδι στις μνήμες. Ανασύρουν από το παρελθόν τους τις παιδικές και νεανικές τους εικόνες, τις κοιτάνε και βλέπουν το παρόν τους. Περνάνε από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, από την εφηβεία στη νεότητα, από τη νεότητα στην ωριμότητα. Σε κάθε στάση αυτού του λεωφορείου ο θεατής βλέπει από τα τζάμια του ό,τι προλαβαίνει από τα σπαράγματα αυτών των γυναικών, μόνο που στο τέλος αυτά τα τζάμια καταλήγουν να είναι ο καθρέφτης του ίδιου του εαυτού του.

Το όχημα της παράστασης κινούν οι λέξεις της Βλαχογιάννη, λέξεις που δεν έχουν τίποτα περιττό. Είναι κοφτές, έχουν βάρος και ελαφράδα, σαρκασμό και χιούμορ, συγκίνηση και γλυκό πόνο, θλίψη και λύτρωση. Ο λόγος πυκνός, γρήγορος, άλλοτε δανείζεται στοιχεία από το θέατρο του παραλόγου, την ποίηση, ακόμα και την ηθογραφία.

Το ταξίδι στον χρόνο γίνεται με όχημα ένα τροχήλατο μπαούλο, μια βαλίτσα (Νίκος Τσιάμης) αλλά κυρίως με τα σώματα και τις φωνές των τριών ηθοποιών. Οι Θεοδώρα Σιάρκου, Ειρήνη Μουρελάτου, Σοφία Καραγιάννη, εξαιρετικές η καθεμία στον ρόλο της, κάνουν τεράστιες δρασκελιές μέσα σε ηλικίες, εποχές και τόπους. Η παράσταση, τέλος, καταφέρνει αυτή τη σπάνια ισορροπία ανάμεσα στο μαύρο στοιχείο και το χιούμορ κι αυτό το οφείλει στις σκηνοθέτιδες Σοφία Καραγιάννη και Υρώ Μιχαλακάκου. Στις ίδιες πιστώνεται η φρέσκια ματιά, η ιδιαίτερη φινέτσα ορισμένων σκηνών και αυτή η ανάλαφρη μελαγχολία που τη διαπνέει. Τα κοστούμια είναι της Αγγελικής Καραμούτσου, η μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και η κίνηση του Χρήστου Παπαδόπουλου.

  • Για τρεις μέρες
    Το να «Μην παίζεις με τα χώματα» παίζεται στο «Studio Μαυρομιχάλη» Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 9.15 μ.μ.

Αντιγόνη Κάραλη, ΕΘΝΟΣ, 29/11/2010

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: