Η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» παρουσιάζει… στη Θεσσαλονίκη

Ο θεατής βρίσκεται σ’ έναν τόπο εγκλεισμού και βασανισμού, καθοδηγούμενος από μία ξεναγό…

Τον περασμένο Ιούνιο η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» παρουσίασε την performance «Δεν υπάρχει κανείς…» με αφετηρία τον Πρόλογο του Προμηθέα Δεσμώτη, όπως αυτός αποτυπώνεται στο έργο του Αισχύλου. Βασισμένη στα πρόσωπα του Κράτους, της Βίας και του Ήφαιστου, η performance είχε στόχο να ερευνήσει θέματα όπως ο έλεγχος, η καταστολή, ο κρατισμός και η πλύση εγκεφάλου, σε μια παράσταση – διαμαρτυρία για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων. Ο θεατής καθρεφτιζόταν μέσα από το πρόσωπο του Ήφαιστου, που ήταν θύμα και θύτης μαζί, καθώς η αντίδρασή του στην εξουσία είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί βασανισμό αλλά και πειράματα πλύσης εγκεφάλου που τελικά τον καθιστούσαν άβουλο πιόνι και όργανο της εξουσίας.

Στην παρούσα παράσταση «Δεν υπάρχει κανείς: μία ξενάγηση», ο θεατής βρίσκεται στον ίδιο τόπο εγκλεισμού και βασανισμού, καθοδηγούμενος από μία ξεναγό. Mέσω περιγραφών και οδηγιών παρακολουθεί τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, για να συνειδητοποιήσει τελικά ότι οι πράξεις αυτές συμβαίνουν σ’ χρόνο ενεστώτα και ότι θύμα καταστολής και πλύσης εγκεφάλου είναι ο ίδιος.

  • Η ΟΜΑΔΑ

Η ομάδα «άνθρωπος στη θάλασσα» δημιουργήθηκε ως αντίδραση στον εφησυχασμό και την αποδοχή του πολιτικού γίγνεσθαι, αρνούμενη να συμμετέχει στη σιωπή σχεδόν σύσσωμου του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου και την απουσία του από την πολιτική ζωή του τόπου. Είναι μία από επιλογή αυτοχρηματοδοτούμενη ομάδα που αποσκοπεί στην αποσύνδεση της παραστατικής τέχνης από το εμπόριο. Για το λόγο αυτό η ομάδα έχει επιλέξει τη μη ύπαρξη εισιτηρίου και χορηγών και λειτουργεί με βάση την εθελοντική προσφορά και την έμπρακτη υποστήριξη.

Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου

ΙΝΦΟ
Παραστάσεις από Πέμπτη έως και Κυριακή (και Κυριακή των εκλογών). Η τελευταία προγραμματισμένη παράσταση είναι την Κυριακή  14 Νοεμβρίου 2010.
COO BAR, Β.Ηρακλείου 4, Θεσσαλονίκη.
Ώρα έναρξης 21:15
Πληροφορίες: 6974 740556

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: