“Στην Ελλάδα ξεχνάμε εύκολα”

  • Του Κώστα Μαρίνου, Μακεδονία: 27/10/2010, Φωτ. Γιώργος Χρυσοχοΐδης
  • Ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης μιλάει στη “Μ” για την παράσταση “Ηλέκτρα”

Στη σκηνή του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης ρυθμίζει, συζητώντας με τους τεχνικούς, τις τελευταίες λεπτομέρειες για το πώς και ποιοι προβολείς θα τη φωτίζουν. Η Έρση Δρίνη, υπεύθυνη για τα σκηνικά και τα κοστούμια, ζητά τη γνώμη του για μια μικροαλλαγή. Κατά τα άλλα, η παράσταση είναι έτοιμη για τη σημερινή πρεμιέρα. Ή, μάλλον, για μία ακόμη πρεμιέρα, αφού η διαδικασία προετοιμασίας της άρχισε πριν

“Η παράσταση προέκυψε από μία σειρά από ανοιχτές στο κοινό πρόβες. Αυτοσχεδιάζαμε μπροστά του σε ορισμένα σημεία και παίρναμε τις αντιδράσεις του – έτσι λειτουργούσαμε. Από εκείνη τη δουλειά που προηγήθηκε έχουμε το τωρινό αποτέλεσμα”, λέει ο Γρηγόρης Καραντινάκης. Μπροστά του δύο τετράδια γεμάτα σημειώσεις και σχέδια: ένας οδηγός παράστασης που γράφτηκε σιγά σιγά. Όπως γράφτηκε σιγά σιγά και το κείμενο του έργου, που, όπως λέει ο κ. Καραντινάκης, “είναι μία σύνθεση βασισμένη στον μύθο των Ατρειδών, με μια ματιά περισσότερο ανθρωποκεντρική”.

Η αρχή έγινε με μία επιλογή κειμένων από την Αμαλία Κοντογιάννη. Όμως στη διάρκεια των δοκιμών οι ηθοποιοί, με προτροπή του σκηνοθέτη, έκαναν κάποιες δικές τους παρεμβάσεις. “Πρόσθεσαν κάποια πράγματα, έβαλαν λέξεις καθημερινές, κάποια επιπλέον κομμάτια που τους ενδιέφεραν”. Αυτές οι παρεμβάσεις από τους νέους ηθοποιούς ανοίγουν και τον δρόμο επικοινωνίας με τους νέους θεατές για τους οποίους προορίζεται η παράσταση, αφού εντάσσεται στη δραστηριότητα της Νεανικής Σκηνής του ΚΘΒΕ.

  • Μια παράσταση για νέους

“Πιστεύουμε ότι η παράσταση είναι στημένη έτσι, με τέτοιο ρυθμό και με τόσο έντονα στοιχεία, που θα προσελκύσει το μάτι και τις αισθήσεις, γενικότερα, του νέου θεατή. Δεν είναι μια παράσταση σε ‘ξένη’ γλώσσα, αλλά έχει στοιχεία από το οπτικό πεδίο του σύγχρονου έφηβου”.

Υπάρχει και ένα ακόμη στοιχείο που θα φέρει την τραγική ιστορία της Ηλέκτρας -του παρελθόντος της και του τώρα της- κοντά στον σημερινό θεατή, και όχι μόνο τον έφηβο. Το επισημαίνει ο Γρηγόρης Καραντινάκης και στις σημειώσεις του για την παράσταση, μιλώντας για έναν εμφύλιο 3.000 ετών. “Η ιστορία των Ατρειδών βασίζεται στα Θυέστεια Δείπνα, σε μια οικογενειακή, ή εμφύλια, αν θέλετε, σφαγή. Οπότε, μιλάμε για σχεδόν 3.000 χρόνια εμφυλίου. Για ανθρώπους έως τώρα διχασμένους, για ανθρώπους που χωρίζουν ανθρώπους, για ανθρώπους που καταστρέφουν ανθρώπους”.

Όμως το καίριο σημείο της ιστορίας της Ηλέκτρας είναι η αναφορά στη μνήμη. “Ναι, η μνήμη παίζει σημαντικό ρόλο. Η μνήμη η οποία γίνεται εμμονή. Και πιστεύω ότι πρέπει να το θυμόμαστε. Στην Ελλάδα πάσχουμε από αυτό: ξεχνάμε εύκολα, η μνήμη μας είναι βραχεία”.

Ο Γρηγόρης Καραντινάκης είχε ασχοληθεί παλαιότερα με τους αρχαίους τραγικούς σε επίπεδο εργαστηρίου, είναι όμως η πρώτη φορά που αναλαμβάνει την ευθύνη μιας παράστασης βασισμένης στα κείμενά τους. Στην Ηλέκτρα τον ηχητικό σχεδιασμό έκανε ο Γιώργος Χριστιανάκης, την κινησιολογία η Τατιάνα Μύρκου, τη δε Ηλέκτρα ερμηνεύει η Άννη Τσολακίδου. Συμμετέχουν ακόμη 17 ηθοποιοί.

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Καραντινάκης δεν ξεχνά και την αγάπη του για το σινεμά. Άλλωστε, είναι ο σκηνοθέτης τής επιτυχημένης, και καλλιτεχνικά και εμπορικά, ταινίας “Η χορωδία του Χαρίτωνα”. “Ναι, έχω τελειώσει το σενάριο μιας ακόμη ταινίας και ελπίζω, εάν όλα πάνε καλά, τον επόμενο χρόνο να αρχίσω τα γυρίσματα. Είμαι επίσης στο στάδιο του μοντάζ ενός ντοκιμαντέρ. Το μοντάρω επί χρόνια, σιγά σιγά, και αφορά δικές μου παρατηρήσεις για τη ζωή. Είναι σαν ένα ημερολόγιο, ένα κινηματογραφικό ημερολόγιο”.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: