Οι θεατές μπαίνουν στο σώμα του Ιβάν Ιβάνοβιτς

Η μαύρη κωμωδία του Νικολάι Εβρέινοβ παρουσιάζεται στο «Studio Μαυρομιχάλη»

Ενα καλειδοσκόπιο φαντασιώσεων ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των θεατών
Ενα καλειδοσκόπιο φαντασιώσεων ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των θεατών

Μια παράσταση-οδηγός για το τι πρέπει να αποφεύγει εκείνος που έχει επιλέξει διπλή ερωτική ζωή, μια ιστορία απιστίας που διαδραματίζεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα είναι το θέμα του μονοδράματος του Νικολάι Εβρέινοβ, «Στα Παρασκήνια της Ψυχής», από την Εταιρεία Δραματικής Εκφρασης και Θεραπείας «Παλμός». Εργο γραμμένο το 1912, σε διασκευή και σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη, παρουσιάζει στο «Studio Μαυρομιχάλη», έως τις 10 Ιανουαρίου.
Οι θεατές εισέρχονται στο σώμα του Ιβάν Ιβάνοβιτς, για να εμπλακούν στη διαμάχη ανάμεσα σε δύο ρόλους, τη λογική και το συναίσθημα, που διεκδικούν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, σύζυγο και ερωμένη, με μεσάζοντα το υποσυνείδητο. Σ’ αυτό το φαντασιακό περιβάλλον σταδιακά αναδύονται θετικές και αρνητικές εικόνες της συζύγου και της ερωμένης του, καθεμιά από τις οποίες διεκδικεί και συγκρούεται με τη λογική, τη συναισθηματική και την υποσυνείδητη υπόσταση του άντρα. Αυτό το καλειδοσκόπιο φαντασιώσεων επιταχύνεται προοδευτικά, καθώς εξελίσσεται το έργο, έως ότου όλοι οι ρόλοι στροβιλιστούν σε ένα ξέφρενο παιχνίδι ζωικών ενστίκτων χωρίς επιστροφή. Μόνον ένας απ’ όλους θα γλιτώσει για να μεταναστεύσει σε κάποιο άλλο σώμα… Ποιος άραγε;

Μαύρη κωμωδία, γραμμένη πριν από 100 χρόνια, με έντονα σουρεαλιστικά στοιχεία πολύ πριν από το θέατρο του παραλόγου, από τον πρωτοπόρο Ρώσο συγγραφέα και σκηνοθέτη Νικολάι Εβρέινοβ (1879-1953), εμπνευστή της «θεατροθεραπείας» και πρόδρομο του χάπενινγκ. Η παράσταση έχει προκύψει έπειτα από έναν χρόνο ερευνητικής δουλειάς της ομάδας, ως τώρα γνωστής στον θεατρικό χώρο από τις παραστάσεις θεάτρου Playback, πάνω στη ζωή και το έργο του Ρώσου συγγραφέα.

Τα σκηνικά – κοστούμια είναι της Ερωφίλης Πολιτοπούλου, η μουσική των Κατερίνα Ελοσίτου – Γιάννη Παπαθανασίου και η κίνηση της Στέλλας Κρούσκα. Παίζουν: Δάνης Απτόσογλου, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Αντώνης Ιορδάνου, Μαργαρίτα Καστρινού, Νίκος Κουρνιάτης, Μαριλίζα Χρονέα.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: