Βιζυηνός έτοιμος για θέατρο

Ο Δήμος Αβδελιώδης ανέβασε το «Μόνον της ζωής του ταξείδιον»

Η πραγματική ιστορία του Γεωργίου Βιζυηνού, όταν το 1861, σε ηλικία δέκα ετών, δούλεψε παραγιός σ’ ένα σκληρό και τυραννικό ράπτη στην Κωνσταντινούπολη, είναι η αφορμή για ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το «Μόνον της ζωής του ταξείδιον».

Ενα αριστούργημα γραμμένο στην ιδιωματική γλώσσα του Θρακιώτη συγγραφέα, με άψογη δραματουργική πλοκή, αλλά και με εσωτερική μουσικότητα και τέμπο. Και, φυσικά, με θεατρικότητα. Στοιχεία που έκαναν μεταξύ άλλων τον -έτσι κι αλλιώς λάτρη της παράδοσης- Δήμο Αβδελιώδη να το ανεβάσει στο θέατρο «Αρτι».

Το εμπιστεύεται, μάλιστα, σε δύο εικοσιτετράχρονους ηθοποιούς-μαθητές του. Η Μαρίνα Αργυριάδου και ο Γιώργος Νικόπουλος αναμετρώνται καθημερινά (εναλλάξ) με τη σωστή εκφορά του λόγου, τους δύσκολους υποκριτικούς κώδικες και τη σκληρή πειθαρχεία που απαιτείται. Από μια παράσταση που σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης δεν θα μπορούσε να λείψει η συγκίνηση, αλλά και η μουσική. Αυτή τη φορά είναι ζωντανή και πρωτότυπη. Ο στενός του συνεργάτης Βαγγέλης Γιαννάκης έχει συνθέσει τα μουσικά μέρη, που παίζουν ζωντανά κάθε βράδυ η Ολγα Αρτικοπούλου (βιολοντσέλο) και ο Αλέξανδρος Αβδελιώδης (πιάνο). Η μουσική δεν καπελώνει το έργο, αλλά συνομιλεί μαζί του και συμπορεύεται με το ανθρώπινο μουσικό όργανο.

«Το ίδιο το έργο περικλείει και υπαγορεύει ένα μουσικό τέμπο. Είναι γραμμένο σαν μια λειτουργία: έχει επεισόδια και στάσιμα, δηλαδή μέλος. Πιθανότατα να το ήθελε έτσι κι ο ίδιος ο συγγραφέας του», μας εξηγεί ο Δήμος Αβδελιώδης.

Αποφεύγοντας την ηθογραφία -«καθώς, εάν ανέβαινε για να αναδείξει πολιτισμικές αξίες, θα ήταν βαρετό, καταθλιπτικό και ανυπόφορο»- και στοχεύοντας στη διαχρονική και, τελικά, την επική διάσταση του έργου, η παράσταση του Αβδελιώδη αναδεικνύει τα αρχετυπικά ζητήματά του. Εχει, άλλωστε, αποφασίσει πως η θεατρική παράσταση, και όχι το θεατρικό αναλόγιο ή η μοναχική ανάγνωση, είναι ο ιδανικότερος τρόπος. «Με τη θεατρικότητα της φωνής και τη χειρονομία, η γλώσσα του Βιζυηνού ακούγεται οικεία, ακόμη και σε μικρά παιδιά», υποστηρίζει ο Αβδελιώδης. «Η απόσταση από το χαρτί σβήνει χάρη στις υποκριτικές τεχνικές και δημιουργείται ένας ολόκληρος κόσμος, που πολύ δύσκολα συγκροτείται με την ανάγνωση».

Εχει ως γνωστόν ασχοληθεί και στο παρελθόν με τον Θρακιώτη συγγραφέα, ανεβάζοντας (1993) μια επιτομή οκτώ διηγημάτων του, με τίτλο «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού», στο θέατρο «Σφενδόνη», με τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία. Οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου. Οσοι «πιστοί», σπεύσατε!

* Αρτι (Ηπείρου 41 & Αχαρνών, τηλ.: 210-8834002). Παρ.-Σαββ.: 10.15 μ.μ., Κυρ.-Δευτ.-Τρ.: 9.30 μ.μ. Εως 26/10.

  • ΕΛΕΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: