«Μονόλογοι απ’ τη Γάζα». 32 μαθητές από τη Γάζα γράφουν για τη ζωή τους.

»…Τα όνειρα, η ασφάλεια, η ελπίδα και το μέλλον είναι λέξεις που χάνουν το νόημά τους σε μια πόλη που σκοτώνει και το παραμικρό όνειρο…», γράφει ο Άνας, 15χρονος μαθητής από τη Γάζα. Η 13χρονη Ραουάντ, επίσης από τη Γάζα, λέει ότι θα ήθελε να ζει σε μια δημοκρατική κοινωνία, με νόμους, με ειρήνη και «με είκοσι κινηματογράφους, για να πηγαίνω να βλέπω ταινίες, να πετάω με τη φαντασία μου και να ονειρεύομαι…»

Οι λέξεις αυτές προέρχονται από την ψυχή μαθητών της πολύπαθης Γάζας, που με τη βοήθεια ψυχολόγων και θεατροπαιδαγωγών, μετέτρεψαν τις εμπειρίες, τους φόβους και τις σκέψεις τους για την κατάσταση στην περιοχή τους, σε μονολόγους.

Οι ιστορίες 32 νέων από τη Γάζα, ηλικίας 13-17 ετών, προσεγγίστηκαν από ειδικούς του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, της Δραματοθεραπείας και των Αφηγήσεων-Παραμυθιών και θα παρουσιαστούν ταυτόχρονα, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, στην Παλαιστίνη και σε δεκάδες θεατρικές σκηνές, σε 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Στις χώρες αυτές, οι μονόλογοι θα παρουσιαστούν ως θεατρικά, από μαθητές σχολείων που εργάστηκαν πάνω στα κείμενα, και θα τα αποδώσουν με το δικό τους τρόπο.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας, το συντονισμό των εκδηλώσεων έχει αναλάβει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Σέρρες, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Χίο και Ρόδο, με τη συμμετοχή πάνω από 580 μαθητών από 63 σχολεία, 70 εκπαιδευτικών, 14 νεανικών θεατρικών ομάδων και 12 καλλιτεχνών.

Στη Θεσσαλονίκη, η παρουσίαση των μονολόγων θα γίνει στις 11.00, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, θα παρουσιαστούν, στο Θέατρο Νέου Κόσμου και στις 18.00, στην Πλατεία στο Μοναστηράκι. Στο Ηράκλειο, στις 12.00, στην Πλατεία Λιονταριών, στις Σέρρες, στις 11.00, στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» και στον πεζόδρομο, στην Πρέβεζα, στις 11.00, στο Κάστρο Αγίου Ανδρέα, στη Χίο, στις 17.00, στην Πλατεία Φρουρίου στο Κάστρο Χίου, στην Κέρκυρα στις 12.00, στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης & στη Λευκίμμη, στις 19.00 και στη Ρόδο, στις 17.00, στο Θόλο απέναντι από το «Ακταίο». Το πρωί (10.00) της ίδιας μέρας, στην παραλία της Γάζας, τα κείμενα των μαθητών θα τοποθετηθούν σε χάρτινα καραβάκια για να ταξιδέψουν στα πέρατα της γης.

Στις 29 Νοεμβρίου, μια ομάδα νέων από αυτές τις συμμετέχουσες χώρες θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσουν τους Μονολόγους, σε διάφορες γλώσσες, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με αφορμή την ετήσια συνεδρίασή της για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Οι Μονόλογοι από τη Γάζα θα αποτελέσουν, εξάλλου, αφορμή για επικοινωνία μαθητών από διάφορα μέρη του κόσμου και για δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολέμου-βίας, διαπολιτισμικότητας κ.ά.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο διεθνές πρόγραμμα του θεάτρου ASHTAR της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, την περίοδο Δεκεμβρίου 2008-Ιανουαρίου 2009, ήταν εξαιρετικά βίαιη και στις 22 ημέρες που διήρκεσε, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 1.380 Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 431 ήταν παιδιά. Τουλάχιστον 5.380 ήταν οι τραυματίες, από τους οποίους οι 1.380 ήταν παιδιά. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 άτομα αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους για ακόμα μία φορά. Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, τόποι θρησκευτικής λατρείας και κέντρα πολιτισμού καταστράφηκαν.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: