Βιζυηνό χωρίς γλωσσικές παρεμβάσεις ανεβάζει το Θέατρο Βαφείο

Το αυτοβιογραφικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου» δραματοποιείται χωρίς καμία περικοπή στη γλώσσα ή αλλαγή του κειμένου. Οι θεατρικές παραστάσεις ξεκινούν στις 15 Οκτωβρίου στο Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής.

«Το αμάρτημα της μητρός μου» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Εστία, το 1833.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Βιζυηνός είναι η αρχαΐζουσα στην αφήγηση και η δημοτική στους διαλόγους. Το κείμενο χαρακτηρίζεται από ιδιωματισμούς της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Βιζύης. Το διήγημα χαρακτηρίστηκε καινοτόμο για την εποχή του, ενώ θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της ελληνικής πεζογραφίας.

Στο διήγημά του «Το αμάρτημα της μητρός μου» ο Βιζυηνός αυτοσυστήνεται με μοναδικό τρόπο. Η ιστορία είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο. Τα κύρια πρόσωπα είναι δύο, ο αφηγητής και η μητέρα του. Η ιστορία εξελίσσεται στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης.

Το διήγημα δραματοποιείται σε σκηνοθεσία Ηλία Λογοθέτη και παραγωγή της θεατρικής εταιρείας Ωδή. Οι παραστάσεις ξεκινούν στο Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής (Αγ.Όρους 16 και Κων/πόλεως 115, Βοτανικός), στις 15 Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τραγούδια που ακούγονται ζωντανά με συνοδεία του μουσικού Νίκου Ψαριανού, είναι ποιήματα του Γεωργίου Βιζυηνού που μελοποιήθηκαν ειδικά για την παράσταση.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: