Νέο χαστούκι στα κρατικά θέατρα

«Κεραυνό εν καταιγίδι» χαρακτηρίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Σωτήρης Χατζάκης, το λακωνικό περιεχόμενο επίσημου εγγράφου του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με το οποίο το ΚΘΒΕ οφείλει να προσαρμοστεί στη μείωση του προϋπολογισμού του κατά 30% για το 2011.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, έμαθε την είδηση για τις αναγκαστικές περικοπές όσο ήταν στην Αθήνα. Κι επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη άρον άρον...

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, έμαθε την είδηση για τις αναγκαστικές περικοπές όσο ήταν στην Αθήνα. Κι επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη άρον άρον…

Το έγγραφο έφτασε στο ΚΘΒΕ την Παρασκευή, φέροντας την υπογραφή της γ.γ. του ΥΠΠΟΤ Λίνας Μενδώνη. Αν και το έγγραφο δεν έχει κοινοποιηθεί στο Εθνικό Θέατρο, είναι πιθανόν να αφορά όλους τους εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟΤ φορείς. Ο κ. Χατζάκης είχε συνομιλία με τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη, που είναι κι εκείνη εν γνώσει της περικοπής.

Το θέμα είναι να διευκρινιστεί αν το 30% αφορά το σύνολο των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΤ ή ξεχωριστά κάθε έναν από αυτούς. Ο Σωτήρης Χατζάκης θεωρεί πιθανότερη τη δεύτερη εκδοχή. Στην περίπτωση του ΚΘΒΕ μένει, όμως, να διευκρινιστεί και κάτι άλλο: ο φετινός του προγραμματισμός καταρτίστηκε με βάση τα 8.100.000 ευρώ που αντιπροσώπευαν τον νέο, περικομμένο κατά 10%, προϋπολογισμό του θεάτρου. Στη συνέχεια στο ΚΘΒΕ, όπως άλλωστε και στο Εθνικό, επιβλήθηκε και μία επιπλέον μείωση της τάξης του 9%.

«Συνεπώς αυτό το 30% θα είναι επί του μειωμένου κατά 19% προϋπολογισμού μας, πράγμα που θα σήμαινε περικοπή 49%, ή εμπεριέχει και το 19%, άρα σε ό,τι μας αφορά θα κληθούμε να περικόψουμε ένα επιπλέον 11%;», αναρωτιέται ο διευθυντής του ΚΘΒΕ. «Πρέπει να δούμε πρώτα τι ακριβώς συμβαίνει και πώς μεταφράζεται αυτό στα οικονομικά. Σίγουρα είναι ένα μεγάλο πλήγμα στον προϋπολογισμό που είχαμε καταρτίσει, στο οργανόγραμμα που αφορά τεχνικούς, συνεργεία σκηνής κ.λπ., αλλά και στο ρεπερτόριο. Θα πρέπει να ξανακάνουμε όλες τις διαδικασίες και να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με ψυχραιμία, και με ένα αίσθημα ότι το θέατρο πρέπει να το ξεπεράσει κι αυτό».

Πάντως τα νέα δεδομένα δεν παύουν να είναι ένα «μεγάλο πλήγμα. Αλλά και μια ευκαιρία για τον υπουργό Πολιτισμού, που πρόσφατα μας εξήγησε ποια είναι τα οράματά του για τους θεσμούς της Θεσσαλονίκης μέχρι και το 2013, να προσπαθήσει να αντιτάξει στις περικοπές κάποια ποσά από εναλλακτικές πηγές (ΟΠΑΠ, άλλους κωδικούς) ώστε να μπορέσουν οι εποπτευόμενοι φορείς να λειτουργήσουν».

Στο Εθνικό αντίθετα, όπου το έγγραφο ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί, επικρατεί ψυχραιμία. Οπως μας δήλωσε η Ερη Κύργια, γραμματέας του Γιάννη Χουβαρδά, «η περικοπή 30% πρέπει να αφορά όλους μαζί τους εποπτευόμενους φορείς από το υπουργείο Πολιτισμού και όχι κάθε έναν ξεχωριστά». Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπεύθυνη επικοινωνίας Σάσα Παπαχριστοπούλου: «Δεν έχουμε τίποτα νεότερο από το ΥΠΠΟΤ, κάνουμε τη δουλειά μας και περιμένουμε το κοινό από την επόμενη εβδομάδα με μειωμένο εισιτήριο».

ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: