Ο Αβδελιώδης επιστρέφει στον Βιζυηνό

Στον Γεώργιο Βιζυηνό και Το μόνον της ζωής του ταξείδιον επιστρέφει, για μια ακόμη φορά, ο Δήμος Αβδελιώδης, ο σκηνοθέτης στον οποίο το ελληνικό θέατρο χρωστά τη συχνή, τα τελευταία χρόνια, δραματοποίηση κειμένων του μεγάλου μας διηγηματογράφου. Έχοντας ανοίξει καινούργιους δρόμους με τις Μορφές από το έργο του Βιζυηνού, που γνώρισαν τεράστια επιτυχία ερμηνευμένες από την Άννα Κοκκίνου, σήμερα ο Δ. Αβδελιώδης ξαναπιάνει ένα από τα διηγήματα, που είχε ανεβάσει ξανά στη σκηνή το 2007, το αυτοβιογραφικό Ταξείδιον που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας το 1861, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη να δουλέψει παραγιός σ’ έναν σκληρό και τυραννικό ράφτη. Ο εγκλεισμός του στο ραφτάδικο, οι φόβοι κι οι επιθυμίες, η φαντασία του μικρού ράφτη, αποδίδονται ρεαλιστικά και ποιητικά μαζί από την πένα του Βιζυηνού.

Για την παράσταση, που θα δοθεί στο θέατρο «Άρτι» της οδού Ηπείρου και Αχαρνών από σήμερα και έως τις 26/10, ο Δ. Αβδελιώδης επέλεξε δύο νέους ηθοποιούς, τη Μαρίνα Αργυρίδου και τον Γιώργο Νικόπουλο (σε διπλή διανομή). Τη σκηνική δράση συνοδεύουν οι Όλγα Αρτικοπούλου (βιολοντσέλο) και Αλέξανδρος Αβδελιώδης (πιάνο), που ερμηνεύουν τη μουσική του Βαγγέλη Γιαννάκη.

Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα, η Εταιρεία Πολιτισμού Anagnosis που κάνει την παραγωγή, απέναντι «στις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, οι οποίες αποδυναμώνουν το γονιμότερο κομμάτι μιας κοινωνίας, στερώντας του στοιχειώδη δικαιώματα, ασφάλεια και επιλογές, αποφάσισε να διαθέσει συμβολικά σε κάθε παράστασή της έναν αριθμό δωρεάν εισιτηρίων για νέους κάτω των τριάντα πέντε ετών, καθώς υποστηρίζει ότι ο πολιτισμός είναι δικαίωμα»…

Σημειώνεται ότι ο Δ. Αβδελιώδης, που φέτος η παρουσία του στις αθηναϊκές σκηνές περιλαμβάνει τρεις ακόμη σκηνοθεσίες (Μαράν Αθά στο «Μεταξουργείο», τους Ιχνευτές του Σοφοκλή, καθώς και την, καινούργια, Τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ του Μπέκετ) θα τιμηθεί φέτος από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Καΐρου, το οποίο διεξάγεται από τις 10-20/10, για τη συμβολή του στην παγκόσμια γλώσσα του θεάτρου, ενώ έχει κληθεί να παρουσιάσει στο πλαίσιο του φεστιβάλ την παράσταση Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: