Ενας Βάσκος (με τις κούκλες του) στο Κιλκίς

  • Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Χουάνχο Κοράλες μιλάει για την παγκόσμια απήχηση μιας διοργάνωσης που εφέτος γιορτάζει δώδεκα επιτυχημένα χρόνια

Σαράντα διαφορετικές κούκλες στήνουν μια συναυλία στην… Κουκλόπολη: μια φανταστική πόλη σε έναν φανταστικό κόσμο που είναι όμως βασισμένος στον πραγματικό. Οι κούκλες στριφογυρίζουν, σκορπίζονται αιωρούμενες, μπορούν να σηκώνουν αντικείμενα, να παίζουν μουσικά όργανα, ακόμη και να… γδύνονται.

Ολα αυτά τα μαγικά και άλλα τόσα συμβαίνουν εδώ και δώδεκα χρόνια στο Κιλκίς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας. Θίασοι από την Κορέα, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα κουβαλούν μαζί τους μάγισσες, γουρουνάκια, ψάρια, λουλούδια, πουλιά, κούκλες, παραμύθια και μουσικές, με διάθεση να επικοινωνήσουν, όχι μόνο με τους μικρούς αλλά και με τους μεγάλους φίλους του συγκεκριμένου είδους θεάτρου.

«Ψυχή» και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από τον τοπικό δήμο, είναι ο Χουάνχο Κοράλες. Από τη Χώρα των Βάσκων ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Κιλκίς. « Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 βρέθηκα στην Ελλάδα, παντρεύτηκα Ελληνίδα και πριν από δώδεκα χρόνια πρότεινα στον δήμο τη δημιουργία του φεστιβάλ. Εχω σχέση με τον χώρο, έχω σπουδάσει παιδαγωγικό θέατρο, έχω επίσης συνεργαστεί με το Ανεξάρτητο Βασκικό Θέατρο σε παραστάσεις κουκλοθεάτρου, τσίρκου και παντομίμας » λέει.

Στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του, το Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 50.000 θεατές και 150 θίασοι, κυρίως από το εξωτερικό. «Τελευταίως παρατηρείται μεγάλη αύξηση στον αριθμό θεατών» σημειώνει ο Κοράλες. «Ενώ ξεκινήσαμε με 3.500-4.000 κόσμο, πέρυσι και πρόπερσι είχαμε 12.000 και 13.000. Δεν ήταν εύκολο να πείσουμε την τοπική κοινωνία. Αλλά πήγαμε σιγά-σιγά και τα καταφέραμε. Σήμεραδεν έχουμε μόνο πανελλήνια, αλλά και διεθνή αναγνώριση».

Ο Χουάνχο Κοράλες τονίζει επίσης ότι από το 2002 το Κιλκίς είναι επισήμως η Πανελλήνια Πόλη του Κουκλοθεάτρου, καθώς και ότι εγκρίθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ η χρηματοδότησή του ως το 2015. «Αυτό θα μας βοηθήσει να σταθεροποιηθούμε και να ανοίξουμε τα φτερά μας, να παρουσιάσουμε και παραστάσεις αμιγώς για ενηλίκους. Να καταλάβουν όλοι ότι το κουκλοθέατρο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά είναι μια πανάρχαια μορφή τέχνης».

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας περιλαμβάνει και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως τη 2η Ελληνική Συνάντηση Νέων Κουκλοπαικτών, σεμινάριο για το κοινωνικό θέατρο, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές, εργαστήρια στα δημοτικά σχολεία του Κιλκίς, master class από τον κορεατικό θίασο Ηyundai Ρuppet Τheatre, έκθεση με κούκλες του Κουκλοθεάτρου Τιριτόμπα και διημερίδα για το κοινωνικό θέατρο.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

  • Κιλκίς, από σήμερα ως τις 5 Οκτωβρίου.
  • Τιμές εισιτηρίων: 4 (ομαδικό), 5 (παιδικό), 6 (για ενηλίκους) ευρώ. Διαρκείας: παιδικό 25 ευρώ, ενηλίκων 45 ευρώ.
  • Πληροφορίες: www. kilkis-festival.gr ή στα γραφεία του φεστιβάλ, Γ. Καπέτα 17, Κιλκίς, τηλ. 23413 52107.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=356396&dt=24/09/2010#ixzz10Q0G341z

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: