ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

  • Για την αστείρευτη δύναμη του λαού
  • Ξεχωριστή σε σημασία η νέα πολιτιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, που αγκαλιάστηκε στην πρώτη παράσταση
Πολλοί θεατές πήραν την αφίσα (φωτ.) της παράστασης, για να την προπαγανδίσουν στο χώρο εργασίας τους

Μαζικά ανταποκρίθηκαν στη νέα πολιτιστική πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου εργάτες και εργάτριες, που, μαζί με τις οικογένειές τους, παρακολούθησαν την πρώτη παράσταση της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ με το έργο «Εχθρός λαός», την περασμένη Κυριακή, στο θέατρο του «Αττικού Αλσους».Εργάτες, μετανάστες, φοιτητές, νοικοκυρές κ.ά. έσμιξαν, από τη μια πλευρά, ως θεατές και, από την άλλη, ως συντελεστές μιας ξεχωριστής θεατρικής παράστασης. Η παράσταση είναι καρπός πολύμηνης δουλειάς, που έγινε με πολύ μεράκι, μετά από το μεροκάματο, χωρίς ανάπαυλα από τις πολύμηνες μάχες που δίνει η εργατική τάξη με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, σημείωσε, «ανοίγοντας» την εκδήλωση, η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επισήμανε, δε, μεταξύ άλλων, ότι οι ταξικές δυνάμεις θα δυναμώσουν την παρέμβασή τους στο μέτωπο του πολιτισμού, ενθαρρύνοντας σχετικές πρωτοβουλίες μέσα και στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους.

  • «Στους ταξικούς αγώνες κρίνεται η ζωή…»

Με μιαν αναδρομή στις πολιτικές εξελίξεις της δεκαετίας του 1960 και τους αγώνες της περιόδου, η παράσταση επιδιώκει να αναδείξει πως οι λαϊκοί αγώνες πρέπει να αναπτύσσονται με κατεύθυνση τις ριζικές αλλαγές που απαιτεί η ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων, κόντρα στις μεθοδεύσεις και τους ανταγωνισμούς των μερίδων της αστικής τάξης. Με όλα τα απαραίτητα μέτρα οργάνωσης και επαγρύπνησης ενάντια στους μηχανισμούς της πλουτοκρατίας (ειδική αναφορά γίνεται, π.χ., στο ρόλο παρακρατικών ομάδων και τραμπούκων). Αυτήν ακριβώς την ανάγκη ανέδειξε και η προσπάθεια διαφόρων στοιχείων, που, μέσα στο σκοτάδι κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η παράσταση, πέταξαν αντικείμενα στους θεατές με στόχο την παρεμπόδιση της παράστασης. Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό. Το κοινό απάντησε με το σύνθημα: «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη». Ούτε ένας δεν έφυγε. Η παράσταση συνεχίστηκε κανονικά, επιβεβαιώνοντας πόσο ενοχλητική για την αστική τάξη και τα τσιράκια της (άρα και πόσο αναγκαίο είναι να στηριχθεί και να δυναμώσει) είναι η επίμονη και πολύμορφη δράση που αναπτύσσει το ΠΑΜΕ σε όλους τους τομείς της ζωής της εργατικής οικογένειας, ενισχύοντας κάθε μορφή λαϊκής αντίστασης και αφύπνισης. Κόντρα και στην «πολιτιστική σαβούρα» που σερβίρουν στο λαό τα αστικά ΜΜΕ και οι επιχειρηματίες του χώρου, για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στον ατομικισμό, στην ηττοπάθεια και σε κάθε τι «ρεαλιστικό» που απαιτούν οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητας.

Με τη λήξη της παράστασης, το κοινό τραγούδησε μαζί με τους ηθοποιούς το τραγούδι του ΠΑΜΕ: «…έλα μαζί να πάμε εργάτη με το ΠΑΜΕ/ στους ταξικούς αγώνες κρίνεται η ζωή». Πολλοί θεατές έφυγαν από το θέατρο με αφίσες της παράστασης για να προπαγανδίσουν την πρωτοβουλία στους τόπους δουλειάς και τους κλάδους τους.

Την επόμενη Κυριακή 20/6, θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα. Οι προσκλήσεις αντιστοιχούν στην αγορά ενός λαχνού (5 ευρώ) για την οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ (διατίθενται στο ΠΑΜΕ, στα ταξικά συνδικάτα και στην είσοδο του θεάτρου).

  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 15 Ιούνη 2010
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: