Η Σοφία Φιλιππίδου δουλεύει με φοιτητές

Η πληθωρική ηθοποιός καθοδηγεί μια ομάδα μη επαγγελματιών ηθοποιών

ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ | Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2000 από φοιτητές-οικοτρόφους της Κρητικής Εστίας. Με τα χρόνια οι φοιτητές αποφοίτησαν και άρχισαν να δουλεύουν, ενώ προστέθηκαν και νεότεροι. Ολοι μαζί συνεχίζουν σήμερα να κάνουν θέατρο για την ψυχή τους, για το κέφι τους. «Ολο το θέμα είναι να πιστέψεις σε αυτό που κάνεις. Οχι, δεν είχα στόχο να βγάλω επαγγελματίες ηθοποιούς, αλλά ανθρώπους που ήθελαν να περάσουν καλά, να μάθουν και να γελάσουν».

Αρχικά μέσα από σεμινάρια και στη συνέχεια με εντατική δουλειά άρχισαν να ανεβάζουν παραστάσεις. «Εκπαιδεύτηκαν στο θέατρο και στις τεχνικές του» λέει η ηθοποιός, η οποία κρατά τους ρόλους της καλλιτεχνικής υπευθύνου, της δασκάλας και της σκηνοθέτιδος. «Μένουν γιατί έχουν μεράκι για αυτό που κάνουν.Και εγώ με τη σειρά μου πρέπει να τους μεταφέρω την αγάπη και την πίστη μου για αυτό,μαζί με τη γοητεία που έχει το ίδιο το θέατρο».

Της Σοφίας Φιλιππίδου της αρέσει να κάνει «χειροποίητο» θέατρο και μάλιστα χωρίς να πληρώνεται. «Είμαστε μια χαρούμενη οικογένεια, όχι όμως ένα κλειστό κύκλωμα,ενώ προσπαθώ να βρίσκομαι σε διακριτική απόσταση από τα προσωπικά τους» επισημαίνει. «Μέσα από αυτό το χειροποίητοαντλώ δύναμη για να κάνω το άλλο, το πιο επώδυνο, δύσκολο και διαστροφικό κομμάτι της δουλειάς μου, να παίζω. Επιβίωσα χάρη σε αυτή τη δουλειά» λέει και δείχνει να το εννοεί.

«Ξεκίνησα και δούλεψα πολλά χρόνια με ομάδες, οπότε για μένα είναι λίγο σαν κουσούρι η δουλειά με την ομάδα- δεν μπορώ να κάνω αλλιώς». Η Σοφία Φιλιππίδου, πληθωρική στον λόγο, χειμαρρώδης στην έκφραση, ενθουσιώδης σαν παιδί, εδώ και δέκα χρόνια μοιράζεται την αγάπη και το πάθος της για το θέατρο με τους Ιδαίους Δακτύλους, μια ομάδα νεότερων ανθρώπων που δεν είναι επαγγελματίες, αλλά θέλουν να μάθουν την τέχνη της. Μαζί τους σκηνοθετεί από τις αρχές Ιουνίου την «Παλιάτσων τραγωδία», αποτελούμενη από τρία μονόπρακτα του τέλους του 19ου αιώνα. Πρόκειται για τα έργα «Μεγάλα βάσανα» του Ζορζ Κουρτελίν, «Η βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη και «Ο γάμος» του Αντον Τσέχοφ .

  • ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
  • «Παλιάτσων τραγωδία» από τη θεατρική ομάδα Ιδαίοι Δάκτυλοι. 104 Κέντρο Λόγου και Τεχνών, Θεμιστοκλέους 104, τηλ. 210 3826.185. Παραστάσεις 1-10 Ιουνίου.
  • «Στοχεύω στο τρελό γέλιο» 
  • Αν και οι Ιδαίοι Δάκτυλοι ξεκίνησαν με Ξενόπουλο, προχώρησαν σε πολλά και διαφορετικά είδη θεάτρου και θεατρικής γραφής- έως και κολλάζ κειμένων λογοτεχνίας, ποίησης και τραγωδίας παρουσίασαν. Η Σοφία Φιλιππίδου θέλει να τους φέρνει σε επαφή με τα μεγάλα κείμενα, έστω και αποσπασματικά. Χωρίς χρήματα, ουσιαστικά, με σκηνικό και κοστούμια που φτιάχνονται από την ίδια, η παράσταση θα ανέβει στις αρχές Ιουνίου συνδυάζοντας τη σουρεαλιστική της τρέλα με τις πηγές του απόλυτου κωμικού. «Στοχεύω στην τρελή χαρά, στο τρελό γέλιο» λέει γελώντας.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: